Ankara
06 Eylül, 2026, Pazar
  • DOLAR
    48.48
  • EURO
    56.35
  • ALTIN
    6898.8
  • BIST
    14.012
  • BTC
    79961.019$

Tabipler Birliği, Batı Nil Virüsü'nden korunmak için bireysel olarak alınması gereken önlemleri sıraladı

Tabipler Birliği, Batı Nil Virüsü'nden korunmak için bireysel olarak alınması gereken önlemleri sıraladı
Tabipler Birliği, Batı Nil Virüsü başta olmak üzere sivrisineklerle bulaşan hastalıklara karşı bireysel korunma önlemlerini sıraladı. Birlik; sivrisinek kovucu ve sineklik kullanımını, uzun kıyafetler tercih edilmesini ve ev çevresindeki su birikintilerinin düzenli olarak ortadan kaldırılmasını önerdi.

 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Batı Nil Virüsü başta olmak üzere sivrisineklerle bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla bireysel olarak alınması gereken önlemlere ilişkin basın açıklaması yayımladı.

Birlik, sivrisineklerin hem gece hem de gündüz insanları ısırabildiğini ve ısırıkları yoluyla hastalığa neden olabilecek mikroorganizmaları taşıyarak insanlara bulaştırabildiğini belirtti.

Sivrisinek ısırıklarından korunmanın, hastalıklardan korunmanın önemli bir parçası olduğu vurgulanan açıklamada, vatandaşlara çeşitli önlemler almaları çağrısında bulunuldu.

SİVRİSİNEK KOVUCU KULLANIN

KTTB, etkili olduğu kanıtlanmış ve ruhsatlı sivrisinek kovucu ürünlerin kullanılmasını önerdi.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından kayıt altına alınmış ve aşağıdaki etken maddelerden birini içeren ürünleri önerdiği belirtildi:

DEET

Pikaridin (KBR 3023 ve ABD dışında ikaridin olarak da bilinir)

IR3535

Limon okaliptüsü yağı (OLE)

Para-mentan-diol (PMD)

2-undekanon

Ürünlerin etiketlerindeki kullanım talimatlarına mutlaka uyulması gerektiği belirtilen açıklamada, gerektiğinde ürünün tekrar uygulanması ve sivrisinek kovucunun kıyafetlerin altında kalan cilde sürülmemesi gerektiği kaydedildi.

Güneş kremi kullananların ise önce güneş kremini, ardından sivrisinek kovucuyu uygulaması önerildi.

BEBEK VE ÇOCUKLAR KORUNMALI

Birlik, bebek ve çocukların sivrisinek ısırıklarından korunmasına da dikkat çekti.

Çocukların kollarını ve bacaklarını örten kıyafetler giymesi, bebek arabalarının ise sivrisinek tülüyle korunması önerildi.

Çocuklarda sivrisinek kovucu kullanırken ürün etiketindeki talimatlara uyulması gerektiği belirtilirken, OLE veya PMD içeren ürünlerin 3 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaması gerektiği ifade edildi.

Kovucuların çocukların ellerine, gözlerine, ağızlarına, kesiklerine veya tahriş olmuş ciltlerine uygulanmaması gerektiği belirtilen açıklamada, çocuğun yüzüne kovucu uygulanması gerektiğinde önce yetişkinin kendi ellerine uygulaması ve daha sonra çocuğun yüzüne sürmesi tavsiye edildi.

UZUN VE BOL KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ

Sivrisinek ısırıklarının önlenmesi amacıyla bol ve uzun kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

KTTB, mümkün olduğunda sivrisineklerden korunmak amacıyla uygun şekilde permetrin ile işlem görmüş kıyafet ve ekipmanların kullanılmasını da önerdi.

Ancak permetrin içeren ürünlerin doğrudan cilde uygulanmaması gerektiği özellikle vurgulandı.

EVLERDE SİNEKLİK KULLANILMALI

Evlerin sivrisineklerden korunması için pencere ve kapılarda sineklik kullanılması önerildi.

Sinekliklerde bulunan delik ve yırtıkların onarılması gerektiği belirtilirken, mümkün olması halinde klima kullanılmasının da sivrisineklerden korunmaya yardımcı olabileceği kaydedildi.

SİVRİSİNEKLERİN ÜREMESİ ÖNLENMELİ

Açıklamada sivrisineklerin yumurtlamasına ve çoğalmasına izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Evlerde su tutabilecek kap ve alanların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirten KTTB, bu kontrollerin en az haftada bir kez yapılmasını önerdi.

Bu kapsamda:

Suların boşaltılması,

Kapların temizlenip ovalanması,

Su tutan eşyaların ters çevrilmesi ve mümkünse üzerlerinin kapatılması,

Kullanılmayan ve su tutan eşyaların ortamdan uzaklaştırılması

gerektiği belirtildi.

Özellikle eski lastikler, kovalar, oyuncaklar, havuzlar, kuş banyoları, saksı altlıkları, çöp ve atık kapları gibi su biriktirebilecek alanlara dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.

Birlik, küçük bir su birikintisinin bile sivrisineklerin üremesi için yeterli olabileceğine dikkat çekti.

“ISIRIKLARDAN KORUNALIM, SAĞLIĞIMIZI KORUYALIM”

Sivrisineklerin hastalık taşıyabileceğini belirten KTTB, sivrisinek ısırıklarından korunmanın Batı Nil Virüsü, dang, sıtma ve diğer sivrisineklerle bulaşan enfeksiyonlara karşı korunmanın önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Açıklama, “Sivrisineklerin üremesini önleyelim! Isırıklardan korunalım! Sağlığımızı koruyalım!” çağrısıyla tamamlandı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama, Birlik Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan tarafından yapıldı.

Birliğin açıklamasında kaynak olarak ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) ile Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) kılavuzları gösterildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!