Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, ülkede yaşanan cinayetin ardından yaptığı değerlendirmede, nüfus hızla artarken toplumun ihtiyaç duyduğu sosyal destek mekanizmalarının aynı ölçüde güçlenmediğine dikkat çekti.
Rogers, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, cinayetle ilgili birçok şeyin yazılıp söylendiğini ancak yaşanan olayın önemli bir gerçeği bir kez daha hatırlatması gerektiğini belirtti.
Nüfus arttıkça ruh sağlığı hizmetlerinin, sosyal hizmetlerin ve koruyucu-destekleyici mekanizmaların üzerindeki yükün de arttığını ifade eden Rogers, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki uzmanların uzun zamandır dile getirdiği en önemli sorunlardan birinin, Sosyal Hizmetlere yönlendirilen kişilerin takibindeki yetersizlik olduğunu kaydetti.
Rogers, bugün desteğe ihtiyaç duyan bir kişinin doğru zamanda ve doğru kuruma ulaşabilmesinin çoğu zaman sistemli bir mekanizmaya değil, “adeta şansa bağlı” olduğunu ifade etti.
Nüfus artışına rağmen sosyal devletin güçlendirilmesi, sosyal hizmetlerin kapasitesinin artırılması ve insanların desteğe erişiminin kolaylaştırılması konusunda gerekli adımların atılmadığını savunan Rogers, her geçen gün sosyal devlet anlayışından biraz daha uzaklaşıldığını belirtti.
Rogers, bunun sonuçlarının yalnızca ağır olaylarda değil, toplumun farklı kesimlerinde giderek daha görünür hale gelen şiddet, ihmal ve sosyal sorunlarda da görüldüğüne işaret etti.
Mevcut hükümete de eleştiriler yönelten Rogers, hükümetten yıllardır yapmadıklarını bugün yapmasını beklemediklerini ifade etti.
Rogers, yeni dönemde sosyal hizmetler başta olmak üzere sosyal devletin güçlendirilmesi, ruh sağlığı ve sosyal destek mekanizmalarının kapasitesinin artırılması, kurumlar arası takibin etkin hale getirilmesi ve ihtiyaç duyan herkesin bu hizmetlere kolaylıkla erişebilmesinin öncelikli meselelerden biri olması gerektiğini vurguladı.
Refik-Rogers'ın paylaşımının tamamı şu şekilde:
"Dün ülkemizde yaşanan cinayetle ilgili birçok şey yazıldı, söylendi. Ancak bu olayın bize bir kez daha hatırlatması gereken önemli bir gerçek var: Nüfusumuz hızla artarken, toplumun ihtiyaç duyduğu sosyal destek mekanizmaları aynı ölçüde güçlenmiyor.
Nüfus arttıkça ruh sağlığı hizmetlerinin, sosyal hizmetlerin ve koruyucu-destekleyici mekanizmaların üzerindeki yük de artıyor. Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki uzmanların uzun zamandır dile getirdiği en önemli sorunlardan biri de Sosyal Hizmetlere yönlendirilen kişilerin takibindeki yetersizliktir.
Bugün desteğe ihtiyaç duyan bir kişinin doğru zamanda, doğru kuruma ulaşabilmesi çoğu zaman sistemli bir mekanizmaya değil, adeta şansa bağlı. Nüfus artıyor; ancak biz sosyal devleti güçlendirmek, sosyal hizmetlerin kapasitesini artırmak ve insanların desteğe erişimini kolaylaştırmak yerine her geçen gün bu anlayıştan biraz daha uzaklaşıyoruz.
Bunun sonuçlarını yalnızca böylesi ağır olaylarda değil, toplumun farklı kesimlerinde giderek daha görünür hale gelen şiddette, ihmalde ve sosyal sorunlarda da görüyoruz.
Bu hükümetten yıllardır yapmadıklarını bugün yapmasını beklemiyoruz. Ancak yeni dönemde sosyal hizmetler başta olmak üzere sosyal devletin güçlendirilmesi, ruh sağlığı ve sosyal destek mekanizmalarının kapasitesinin artırılması, kurumlar arası takibin etkin hale getirilmesi ve ihtiyaç duyan herkesin bu hizmetlere kolaylıkla erişebilmesi öncelikli meselelerimizden biri olmak zorundadır"
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.