Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, hükümetin Sosyal Sigorta emeklilerine 40 bin TL ikramiye verme kararını eleştirerek, uygulamanın Sosyal Sigortaların aktüeryal dengesini bozabileceğini savundu.
Arıklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun “Sigortaların 50. yılında, sigorta emeklilerine 40’ar bin TL ikramiye vereceğiz. 19 milyar TL’miz olacak. Bunun 1,9 milyar TL’sini dağıtacağız” şeklindeki açıklamasına atıfta bulundu. Sosyal Sigorta emeklilerinin durumunun “gerçekten içler acısı” olduğunu belirten Arıklı, imkân olması halinde daha fazla ödeme yapılmasını istediğini ifade etti. Arıklı, son dönemlerde “suistimal var” gerekçesiyle karşılanmadığını söylediği bazı sağlık harcamalarının yeniden ödenmesinin emekliler açısından daha faydalı olacağını savundu.
“PARAMIZ VAR, ÖYLEYSE DAĞITALIM” SÖYLEMİNİ HATIRLATTI
“Paramız var. Öyleyse dağıtalım” ifadesinin kendisine geçmişte yaşanan bir dönemi hatırlattığını belirten Arıklı, 2024 yılında Tapu Dairesi’nden Maliye’ye yüksek miktarda gelir aktığını ve bütçe fazlası bulunduğunu söyledi. Arıklı, o dönemde bir bakan arkadaşının “Paramız var. Bu yıl iki yerine üç defa hayat pahalılığı ödeneği verelim. Çarşı pazar canlansın. Müthiş prestij kazanırız” dediğini aktardı. Kendisinin ise bu öneriye karşı çıktığını belirten Arıklı, Annan Planı sonrasında canlanan inşaat sektörünün Maliye’nin gelirlerini artırdığını, ancak söz konusu kaynağın daha sonra kuruduğunu ifade etti. Arıklı, o dönemde hükümeti, iki yerine üç kez hayat pahalılığı ödeneği verilmesinin ilerleyen yıllarda Maliye’nin sırtına yükleyeceği yükü hesaplamaları konusunda uyardığını ancak bu uyarısının dikkate alınmadığını belirtti.
“Para vardı. İki yerine üç kez hayat pahalılığı ödeneği verdik” diyen Arıklı, sonrasında ise yabancılara mal satışına sınırlama getiren yasanın geçirilmesiyle Tapu Dairesi’nden Maliye’ye akan gelirin kesildiğini ve Maliye’nin kısa süre içerisinde zor duruma düştüğünü savundu. Arıklı, “Şimdi her ay 3-4 milyar TL borçlanıyoruz; o maaşları ödemek için” ifadelerini kullandı.
“ÜÇ-BEŞ OY İÇİN SOSYAL SİGORTALARI DA MALİYE’NİN DURUMUNA DÜŞÜRMEYİN”
Sosyal Sigortaların aktüeryal dengesinin “zar zor kurulduğunu” belirten Arıklı, benzer bir durumun Sosyal Sigortalar için yaşanmaması gerektiğini söyledi. Arıklı, “Sakın ola, üç-beş oy için Sosyal Sigortaları da Maliye’nin durumuna düşürmeyin” ifadelerini kullandı. Bu konuda eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un deneyiminden yararlanılması gerektiğini belirten Arıklı, “Bunu en iyi bilenlerden biri sevgili Taçoy’dur. O bu Bakanlığı yaptı. Dengeleri iyi biliyor. Onu dinleyin” dedi. Arıklı, Sosyal Sigorta emeklilerine yapılacak ödemenin yalnızca bugün dağıtılacak 40 bin TL üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini savunarak, asıl meselenin Sosyal Sigortaların gelecekte emekli maaşlarını sürdürülebilir şekilde ödeyebilmesi olduğunu belirtti.
Arıklı, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
“Çünkü mesele bugün 40 bin TL dağıtmak değil. Mesele, yarın Sosyal Sigortaların emekli maaşlarını sürdürülebilir şekilde ödeyebilmesidir”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.