kstb

telsim

31-10-2019 08:05 DÜNYA

WhatsApp harekete geçti! Dava açıyorlar...

Türkiye’de de milyonlarca kişinin kullandığı WhatsApp, İsrailli casus yazılım şirketi NSO’ya ‘kullanıcı telefonlarına casus yazılım yüklediği’ şikayetiyle dava açtı.

WhatsApp harekete geçti! Dava açıyorlar...

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, 20 ülkede gazeteciler, insan hakları aktivistleri, siyasi muhalifler ve diplomatların da aralarında bulunduğu bin 400 kişinin telefonlarını ‘hack’lediği gerekçesiyle İsrailli ‘siber güvenlik’ şirketi NSO Group’a dava açtı. NSO’nun casus yazılımını Türkiye’de de kullandığı belirtiliyor. San Francisco’da açılan davada NSO, ‘istihbarat servisleriyle çalışarak, hedef kişilerin telefonlarına casus yazılım yerleştirmekle” suçlandı. 

OLTA YÖNTEMİYLE YAPTI

Dava dosyasındaki detaylara göre NSO bunu gerçekleştirmek için farklı kullanıcı hesapları açıyor, buralara yerleştirdiği casus yazılımları WhatsApp sürücülerine yerleştiriyordu. WhatsApp, NSO’nun ‘daimi olarak’ hizmetlerinden yararlanmasının engellenmesini de talep etti. NSO ise kendini “şifreli platformların suç çeteleri tarafından kullanıldığı”nı belirterek savundu.

KAŞIKÇI’YI DA İZLEDİLER 

Independent sitesi, ‘Pegasus’ adlı yazılımın geçen yıl S. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın da telefonuna da yüklendiğini hatırlattı. Kaşıkçı’nın arkadaşı Ömer Abdülaziz ile 6 gazeteci ve aktivistin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü de ayrıca dava açmış, İsrail’den şirketin yazılım ihracatı ruhsatını iptal etmesini istemişti.

YAN ŞİRKETLERLE DESTEKLEDİLER 

NSO, İsrail’in bilişim kenti Herzilya’da kuruldu ve ‘eski İsrail ajanlarını çalıştırmasıyla’ tanındı. Bu kentte kurulan Psy Group ve Wikistrat gibi siber güvenlik/casus yazılım şirketleri de ajan çalıştırmalarıyla tanınıyor. Psy Group, iş ortağı olan ve Facebook’un 50 milyon kullanıcısının bilgilerini çalma skandalıyla gündeme gelen Cambridge Analytica ile birlikte kapatıldı. Her iki şirketin yönetiminde de yer alan ortak isim  Elliot Abrams, İran-Kontra skandalının aktörüydü. Wikistrat’ın ‘analistleri’ arasında Türkiye düşmanlığıyla tanınan çok sayıda ünlü ABD’li uzman ve Türkiyeli bazı isimler de bulunuyor.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu