kstb

telsim

23-04-2024 16:35 GÜNDEM

Tosunoğlu: Vekil olmaktan mutlu değilim

Tosunoğlu: Vekil olmaktan mutlu değilim

Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Hasan Tosunoğlu, Kanal T ekranlarında yayınlanan ve Çilem Dağıstanlı’nın hazırlayıp sunduğu ‘Ülke Gündemi’ adlı programa katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.

DP’li vekil Hasan Tosunoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı “Kooperatif Şirketler Mukayyitliği ve kooperatifler UBP’ye terk edildi” şeklindeki açıklamasına dikkat çekerek, tepkisini yineledi.

Ülkede yapılması gereken çok şey olduğunu dile getiren Tosunoğlu, kooperatiflerde yapılması gereken ve biriken birçok sorun olduğunu ifade etti.

“KOOPERATİFÇİLİĞİ ÜLKEDE BİTİRME NOKTASINA GETİRDİK”

Tosunoğlu, kooperatifçiliğin dayanışma, bütünlük ve kültürümüzün temel parçası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türkü neredeyse esir halde yaşarken, kooperatifçilikle bir açılım yaşadı ve bir dayanışma ruhu içerisinde 1974’lere kadar geldi. O dönemdeki kooperatifçilik gerçekten ülke insanımıza nefes aldırabilen hem ekonomik hem de sosyolojik olarak bir açılım yaratma fırsatı yarattı. 1974’lere kadar direnebilmemize çok ciddi bir adım oldu.  Günümüzde ise; dezenformasyonlar, ekonomik sıkıntılar nedeniyle kooperatifçilik ruhunu ve kooperatifleri neredeyse kaderine terk eder hale geldik. Kooperatifçiliği ülkede bitirme noktasına getirdik. Benim isyanım bunadır…”

 “KABUL EDEBİLECEĞİM BİR ŞEY DEĞİL”

Kooperatif Şirketler Mukayyitliğinin DP’nin sorumluluk alanında olmasına işaret eden Tosunoğlu, “DP’nin sorumluluk alanındayken, hükümet programında yer alırken ve Parti Meclisi’nin kararı olmasına rağmen bu şekilde bir adım atılması benim kabul edebileceğim bir şey değil” dedi.

Tosunoğlu, kendisinin kişilerle bir problemi olmadığını, kişilere değil; olay, olgu, yapılmayan ve yanlış yapılanlara tepki gösterdiğini de kaydetti.

“Parti Meclisi, DP’nin uygun gördüğü bir kişinin atanmasına yönelik bir karar aldı” diyen Tosunoğlu, tepkisinin hem partisine olan bağımlılığından hem de topluma olan sorumluluğundan kaynaklandığını dile getirdi.

Tosunoğlu, “DP benim evim… Yemin etmiş bir vekil olarak vatandaşıma, halkıma borçlu hissediyorum kendimi. Hem partime hem halkıma sözüm var bunları kabul etmeyeceğim” şeklinde konuştu.

“BENİM DERDİM İSİM DEĞİL”

Tosunoğlu, bahsi geçen kararın alındığı Parti Meclisi toplantısına katılmadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Kararın Parti Meclisi’nde alınmasına gerek yoktu. Topu ilk önce Parti Meclisi’ne yuvarlayarak böyle bir karar alınması sağlandı ardından karara uyulmadı. Bunu açıklayabilmek ya da anlamak mümkün değil. Benim derdim isim değil. Benim derdim kooperatifçiliğin bir isme sıkıştırılmaya çalışmasıdır. Parti Meclisi normalde atama konusunda bir karar üretmez, sadece yetki verir. İlk kez böyle bir karar üretti. Bu da kooperatiflerin Parti Meclisi için ne kadar önemli olduğunu gösterir. Ben mücadelemi hem mecliste hem de partim içerisinde hem de kamuoyunda devam edeceğim. Hukuki bir pozisyon DP’yi temsil eden vekile yakışmaz. Ancak bunları seslendireceğim, sorumluluk da bu yanlışları yapan insanlardadır.”

Tosunoğlu, Parti Meclisi’nin bahsi geçen kararın ardından henüz toplanmadığını ancak toplanmasını heyecanla beklediğinin de altını çizdi.

“ÜLKEDE SİYASAL İSTİKRAR VAR”

DP’li Vekil Tosunoğlu, ülkede siyasal istikrarın var olduğunu belirterek, “Seçim en son 2022’de oldu, şu anda 2024’teyiz. Güçlü bir koalisyon hükümeti vardır. Ağır aksak, kötü topal fakat siyasi istikrarı olan bir hükümet… Neredeyse 3 yılını doldurmak üzeredir” açıklamasını yaptı.

“DEZENFORMASYON ÜLKEYİ ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLİYOR”

Ülkede bir dezenformasyon söz konusu olduğunu aktaran Tosunoğlu, dezenformasyonun ülkeyi çok ciddi şekilde etkilediğini belirtti.

Tosunoğlu, “Sorunlar gerçekten dağ gibi ama çözümler de mevcuttur. Ben de neden çözümlenmediği noktasında isyan ettiğim oluyor. “Kimse bu ülkede tamam değildir” anlayışını Kıbrıs Türkünün hücrelerine yaymak istiyorlar. Bunu başka biri değil, Kıbrıs Türkü yapıyor…” dedi.

“Bu ülkede temel sorunlarımız vardır, dağ gibidir” diyen Tosunoğlu, ekonomik sorunları aşabilmenin çok basit olduğunu aktardı, “Tekrar Ay’ı keşfetmemize, Mars’a gitmemize gerek yoktur. Yeter ki ortak akılla çözümlemek isteyelim…” diye konuştu.

“MUTLU DEĞİLİM”

Tosunoğlu, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kürsüde çok fazla konuşma yapmamasına işaret ederek, ülke yararına konuşmanın önemli olduğunu söyledi.

Tosunoğlu, “Milletvekilliği benim mesleğim değil, maaş için yapanlardan da değilim. Bir dönem daha seçilme gailem de yok… Ben görev ve sorumluluklarımın farkındayım ve elimden geldiğince gerekeni yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Dağıstanlı’nın “Milletvekili olduğunuz için pişman mısınız?” şeklindeki sorusuna da yanıt veren Tosunoğlu, “Pişman değilim ancak mutlu muyum? Hayır…” dedi.

“HÜKÜMETİN YAPMASI GEREKEN EV ÖDEVLERİ VAR”

Tosunoğlu, efektiflik konusunda hem hükümetin hem de Meclisin sıfır noktasında olduğunu belirterek, hükümetin ekonomik anlamda yapması gereken ev ödevleri olduğunu dile getirdi.

“DP’NİN MECLİS’TEKİ PERFORMANSI KÖTÜ”

Tosunoğlu, DP’nin Meclis’teki performansının kötü olduğunu vurgulayarak, açıklamasının devamında şunları dile getirdi:

“Biz yasa tasarılarını ya mailde görüyoruz ya da mecliste öğreniyoruz. Fransız kalıyoruz… Görüşümüz alınmadan yasa tasarıları çat Bakanlar Kurulundan geliyor. Bunları sözlü olarak başta Fikri Bey olmak üzere ilettim. Böyle bir ortamda sadece “parmakçı” da olmamızı kimse beklemesin. Ben bu hükümetin mensubuyum. Sadece “gel elini kaldır indir” noktasında olacak bir insan değilim.”

“DEVLET, SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDE NARH UYGULAYAMAZ”

Hükümetin ekonomide ‘sıfır’ olduğunu belirten Tosunoğlu, “Ekonomide çok kötüyüz. Serbest piyasa ekonomisindeki en komik teorilerden bir tanesidir ‘narh’ koymak. Kimse 550 TL’den et almış olamaz… En azından ben alamadım. Bunu kasapları şikayet etmek adına söylemiyorum. Devlet, serbest piyasa ekonomisinde narh uygulayamaz” dedi, Türkiye’den örnekler verdi.

“PARTİ MECLİSİ KARARI DIŞINDA HAREKET EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

‘DP’nin hükümetten çekileceğine’ yönelik haber ile DP Genel Sekreteri Serhat Akpınar’ın açıklamalarına dikkat çeken Tosunoğlu, “Tüzüğümüz çok nettir. Parti Meclisi en üst organdır. Parti Meclisi kararı ortadayken hiçbir parti yetkilisinin daha değişik bir tutum içerisinde hareket edebilmesi söz konusu değildir. Kimsenin müzakere etme durumu söz konusu değil. Müzakere edilebilecek bir şey yoktur, Parti Meclisi’nin kararı ortadadır” ifadelerini kullandı.

“FİKRİ BEY’İN DOĞRU YAPTIĞI BİR ŞEYİ GÖRMEDİM”

DP Milletvekili Tosunoğlu, “Ben kimseyle kavgalı olmam… Fikri Bey yarın doğru yaparsa alkışlarım ancak şu ana kadar doğru yaptığı bir şeyi de görmüş değilim. Kendisini uyarmaktan, ikaz etmekten, ‘şunu böyle yap’ ya da ‘yapma’ demekten, ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini söylemekten usandım ve yoruldum” açıklamasını yaptı.

Tosunoğlu, DP Genel Başkanı Ataoğlu’nun ‘ortak akılla hareket edilmesini kabul etmeyen biri’ olduğunu savunarak, “Fikri Bey, DP’den herhangi bir ortak fikrin, projenin hayata geçmesini kabul etmeyen bir karaktere sahip… Bu da DP’nin anlayışına ters… Serdar Bey, her zaman ortak akılla hareket etmeyi bilirdi” ifadelerini kullandı.

DP’deki sorunlara işaret eden Tosunoğlu, ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı, “DP, kimsenin babasının dükkanı değildir” dedi.

“BENİM PARTİ BAŞKANI OLMAK GİBİ BİR DERDİM YOK”

Tosunoğlu, kurultayda aday olup olmayacağı şeklindeki soruya yanıt vererek, “Benim parti başkanı olmak gibi bir derdim yok” diye konuştu.

Tosunoğlu, “Hepimiz kişisel beklentilerden arınmalıyız, kişisel karşılaşmalardan uzak durmalıyız; intikam hissiyle hareket etmemeliyiz. Yapıcı bir şekilde orta akılla çözümler peşinde koşmalıyız. Ben siyaseten hırslı birisi değilim. İhtiraslarım yok. Yaptığım işte başarısızlığı kabul etmem. Sorumluluktan kaçan bir yapım yoktur. Parti başkanlığı ve milletvekilliği en çok iki dönem yapılmalı” ifadelerini kullandı.




Etiketler :
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu