kstb

telsim

20-06-2023 11:07 GÜNDEM

Rasıh Reşat yazdı: Kakistokrasi

Rasıh Reşat yazdı: Kakistokrasi

Rasıh Reşat yazdı: Kakistokrasi

Bu kelimeyi hiç duymamıştım. ‘yeğenim nasıl kelimecik ama’ diye amcaoğlumdan gelen bir mesajla tanıştım bu kelimeyle. Kısa bir de tanımını eklemiş mesajına kuzen. Meğer epeydir bu kelime ile haşır neşirmişiz de haberimiz yokmuş.

Kakistokrasi, toplumdaki iyilerin değil, aksine en kötülerin ülkeyi yönettiği dönemi tarif eden siyaset bilimi terimiymiş.

17’nci yüzyıl İngiliz devrimi öncesinde parlamentoda yapılan tartışmalarda ilk kez kullanılan “Kakistokrasi” ülkenin en liyakatsiz ve utanmaz kişiler tarafından yönetildiğini anlatmak için kullanılmış.

Uzun yıllar unutulduktan sonra ile yeniden kullanılmaya başlanan bu terim aslında eski Yunanca en kötü anlamına gelen “kakistos” ya da “kaka”  sözcüğüyle, yönetim demek olan “kratos” sözcüklerin birleşimi. Antik siyaset biliminde en iyilerin yönetimi anlamındaki aristokrasinin zıddı olarak kullanılıyor.

Yani biz aristokrat ararken, kakistokratlar tarafından yönetiliyoruz.

Nasıl kelimecik ama derken yeğenim, doğru söylemiş. Çok manalı bence

Şimdi hükümet edenler, ya da geçmişte hükümette bulunanların, ‘Hade gene Rasıh bir kelime buldu. Bununla bizi dövecek’ dediklerini duyar gibiyim.

Vallahi kusura bakmasınlar.

Havalimanı projesini ihaleye çıkarken ve 10 yılı aşkındır devam eden inşaatında, Gümrük ve Polis noktalarını ben unutmadım.

Daha sayayım mı?

Sanırım gerek yok.

Herkes biliyor ki, toplumun tam manasıyla ‘Creme de la Creme’ i tarafından yönetilmiyoruz.

Siyasete girmek isteyenler ile siyasette ısrarla durmak isteyenlerin hatırı sayılır çoğunluğu siyaset dışında bir gelecek ya da hayat görmedikleri içindir. Birçoğu siyaseti meslek olarak gördüklerini söyleyebiliriz.

Şimdi bu ara seçimde farklı bir ton var sanki.

Hem CTP’nin hem de UBP’nin adayları kendi alanlarında başarılarını kanıtlamış isimler. Hatta her ikisine de yakınlarının, ‘yahu. Hiç mi işin yok da siyasete gireceksin. Vazgeç bu işten’ dediğinden eminim.

Bir başka ifadeyle, ‘Sen kendi alanında başarılı olmuş birisi olarak bu başarısızların arasına neden girmek istiyorsun?’ sorusudur aslında sorulan.

Yani siyasette halı hazırda bulunanların tam mamasıyla, seçme olduklarını söylemeyiz. Seçilmiş ama icraatlarını gördükçe seçme olmadıklarını anlıyoruz değil mi.

Gerek seçim sistemi, gerekse de siyasi partiler yasası, gerekse de siyasi kültürümüz, bizi bir Aristokrasi olmaktan uzaklaştırmaya devam edecek gibi görünürken, Kakistokrasi ile yönetilmeye devam.

 




Etiketler : Rasıh Reşat
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu