kstb

telsim

16-05-2019 13:09 GÜNDEM

Mülteci Hakları Derneği’nden kınama

Mülteci Hakları Derneği açıklamasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mülteci olarak tanınan bir kişinin, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yetkililer tarafından kaçtığı ülkeye sınır dışı edilmesini kınadıkları belirtildi.

Mülteci Hakları Derneği’nden kınama

Açıklama şu şekilde:

“Mülteci Hakları Derneği (MHD) olarak, 14 Mayıs’ta mülteci olarak tanınan bir kişinin menşe ülkesine sınır dışı edilmesine yönelik yapılan girişimler ile ilgili bildirimize konu kişinin sınırdaşı edildiğini kamuoyunun bilgisine getiririz.

MHD olarak, 2004 yılında, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgelerde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mülteci olarak tanınan bir kişinin, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yetkililer tarafından kaçtığı ülkeye sınır dışı edilmesini kınıyoruz.

Bu, kişilerin hayatlarının ve özgürlüklerinin risk altında olduğu yerlere geri gönderilmelerini yasaklayan uluslararası örf ve adet hukukunu ihlalini teşkil etmektedir. Buna ek olarak, Kıbrıs’ın kuzeyinde iç hukukun parçası olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Medeni ve Siyasi Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası insan hakları sözleşmelerindeki yükümlülüklere de aykırıdır.

Ayrıca, bu hak ihlalinin “Sığınmacılar ve mültecilerle ilgili sorunların çözümünde uluslararası ve insani bir bakış açısına sahip” olunması gerektiğine inanan bir anlayışla dış politikasını şekillendirme iddiasını, hükümet programında ortaya koyan bir hükümet tarafından belirlenen bakanların hala görevde olduğu bir zamanda gerçekleşmesi kabul edilebilir değildir.”




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu