kstb

telsim

07-11-2017 09:47 DÜNYA

Kolombiya’daki yerlilerin “Minga” protestoları

Kolombiya’daki yerlilerin “Minga” protestoları

Kolombiya’da liderlerinin ortak “Minga” çağrısıyla protesto gösterileri düzenleyen yerliler, kapattıkları Panamericana otoyolundan, İçişleri Bakanı Guillermo Rivera ile görüşmelerinin ardından çekildi.
Rivera, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin bazı bölgelerinde protesto gösterilerine devam eden yerliler tarafından kapatılan, Cali ile Popayan kentini bağlayan Panamericana otoyolunun yeniden açıldığını duyurdu.

Yerlilerin 30 Ekim’den bu yana kapattıkları yoldaki temizlik çalışmalarının halen sürdüğünü aktaran Rivera, sürücülerin bu işlem tamamlanıncaya kadar beklemesini istedi.

Ayrıca Rivera, bölgede görevli polislere yaptığı destek ziyaretinin görüntülerini paylaştı.
Rivera dün protesto gösterilerinin devam ettiği Cauca yönetim bölgesine gitmişti.

Sosyal medya hesabından, bölgedeki yerlilerle anlaşmaya vardıklarını açıklayan Rivera, hükümetin yerlilerle tekrar diyalog masasına oturacağını, protestolara müdahale eden güvenlik güçlerinin çekileceğini ve göstericiler tarafından kapatılan yolun da bu gelişme üzerine açılacağını ifade etmişti.

Ülke basınında yer alan haberlerde de yerlilerin bulundukları bölgelerin kalkındırılması için daha önce getirilen bir düzenlemenin yeniden ele alınması amacıyla komisyon kurulacağı belirtildi.

Kolombiya’daki yerlilerin, liderlerinin çağrısı ile toplanıp “imece” usulü hareket ederek bir işi sonlandırdığı, birbirlerine yardım ettiği büyük etkinliklere “Minga” adı veriliyor.
Ülkenin çeşitli bölgelerinde protestolarına devam eden yerliler, birkaç gün önce 17 polisi rehin almış ve bir süre sonra serbest bırakmıştı.

Kolombiya Savunma Bakanı Luis Carlos Villegas da bu olaylara ilişkin açıklamasında 49 polisin yaralandığını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin ülkedeki temsilcisi Todd Howland ise olaylardan endişe duyduğunu belirterek taraflara uzlaşı çağrısında bulunmuştu. Polisin yerlilere silahlı grup muamelesi yaptığını öne süren Howland, bu durum için “çılgınca” ifadesini kullanmıştı.




Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu