kstb

telsim

22-07-2019 15:17 GÜNDEM

KKTC, Güney Kore’de düzenlenen yemek festivalinde tanıtıldı

KKTC, Güney Kore’de düzenlenen yemek festivalinde tanıtıldı…

KKTC, Güney Kore’de düzenlenen yemek festivalinde tanıtıldı

“Güney Kore’de düzenlenen uluslararası yemek festivali Korea International Challenge Culinary Cup 11.12 Mayıs 2019’de Daejeon şehrinde düzenlenecek olan uluslararası dünya gastronomi yarışmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ülkemizi master chef zeki Zincirkıran jury olarak temsil etti. Kuzey Kıbrıs tanıtıldı. Her yıl düzenlenen festivalde farklı ülke mutfakları arasında yarışmalar da düzenleniyor. ”

World Association Of Master Chefs (WAMC) (Dünya Usta Aşçılar Derneği) Kuzey Kıbrıs Temsilcisi ve Başkanı Master Chef Zeki Zincirkıran , doğal ve tarihi zenginliklerin yanı sıra, özellikle mutfak kültürümüzün araştırılması ve tanıtılmasını çok önemsediklerini söyledi. Zincirkıran , “Kore’de Kuzey Kıbrıs’ın bilinirliği günden güne artıyor. Bunu fırsata çevirmeyi düşündük ve Wamc’ın çalışmalarına her zaman katkı koyan Master Chef Zeki Zincirkıran’in de jüri üyesi olduğu Kore Aşçılık Federasyonu tarafından yapılan uluslararası yemek festivali ve yarışmasında tanıtım çalışması gerçekleştirdik. Ülkemizin hem kültürel hem de gastronomik açıdan temsil edildiği yarışmada jüri üyesi olan gurme Master Chef Zeki Zincirkıran , Kuzey Kıbrıs Mutfağını tanıttı.Dünyanın dört bir yanından gelen mutfak profesyonellerine ve Korelillere yemeklerimizi tanıttı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti broşürleri hediye etti.

Zeki Zincirkıran ise Kuzey Kıbrıs Mutfağının Kore’de büyük ilgiyle karşılandığını söyledi. Dünyada gastronomi turizminin öneminin giderek arttığını vurgulayan Zincirkıran , “Bölgesel mutfaklar gastronomi turizminde yeni trenddir. İyi değerlendirmek gerekir.

Desteklerinden dolayı sayın Cumhurbaşkanımız sayın Mustafa Akıncı ve özel kalem müdürü sayın Cenk Gürçağ’a Eski Turizim Bakanımız Sayın Fikri Ataoğlu ve özel kalem müdürü sayın Türker Yüksel’e ve Yüksek Baş Gıda ailesine çok teşekkür ediyorum.

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve güney Mançurya’daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

Kore mutfağı büyük ölçüde pirinç, sebze ve ete dayanmaktadır. Kimchi hemen hemen her zaman her öğünde servis edilir. Yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında susam yağı, doenjang (fermente fasulye ezmesi), soya sosu, tuzsarımsakzencefil, pul biber, gochujang (fermente kırmızı biber ezmesi) ve lahanayer almaktadır.

Mandu:
Kore mutfağında bir etli hamur yemeğidir. Mandu, buğulanmış, haşlanmış, tavada kızartılmış veya derin kızartılmış halde sunulabilmektedir ve tarzları da Kore Yarımadası’ndaki bölgelere göre değişmektedir.Kore kraliyet sarayı mutfağının uzun bir parçası olup günümüzde süpermarketler, restoranlar ile pojangmacha ve bunsikjip gibi aperatif yerlerde bulunur.

Doenjang :(Korece: “kalın sos”),
Kore mutfağı tamamen soya fasulyesi ve salamuraile yapılan fermente edilmiş fasulye ezmesidir.Ayrıca çorba soya sosu üretiminin bir yan ürünüdür. Bazen bir çeşniolarak kullanılır.

Özgün yapısının yanı sıra Uzakdoğu mutfaklarının özelliklerini de barındıran Kore mutfağı ile diğerlerini ayırmak ve Kore mutfağını daha yakından tanımak için genel özelliklerini listeledim.

Kore Mutfağının Özellikleri:

Özgün yapısının yanı sıra Uzakdoğu mutfaklarının özelliklerini de barındıran Kore mutfağı ile diğerlerini ayırmak ve Kore mutfağını daha yakından tanımak için genel özelliklerini listeledik.

Sebze ağırlıklı olması sebebiyle besleyici ve düşük kalorili bir mutfak olan Kore mutfağında, sarımsak ve mutfağa 17. yüzyılda giren kırmızı biberin kullanımı oldukça yaygındır.

Baharatlı ve acı yemekler ön planda olduğu Kore mutfağı, 18. ve 19. yüzyıllarda diğer Doğu Asya ve Uzak Doğu mutfaklarından farklılaşmaya başlamıştır.

Ağırlıklı olarak sebze ve tahıllardan oluşan mutfakta et ürünleri de eşit derecede önemlidir. Sebzeler genellikle az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilir.

Kore mutfağında çorba, pirinç ve noodle, tofu, sebze ve kümes hayvanları en fazla tüketilen besinler arasındadır.

Kore mutfak kültürüne göre, yemekler aynı anda sofraya gelir. Sofrada çorba, pirinç ya da noodle, kimchi ve ana yemek bulunur.

Kore’de yemek aralarında hazmı kolaylaştırmak ve hastalıkları önlemek için kimchi adı verilen fermente edilmiş acı lahana turşusu ve soya ezmesi tüketilir. Kırmızı biber kullanımı ile birlikte balık ve sebzeyi günlerce saklamanın yolunu bulan Koreliler, kimchiyi bu şekilde elde etmişlerdir.

Kore mutfağında meze olarak kabul edilen ve önemli bir yer teşkil eden mezeler Banchan olarak adlandırılır.

Pirinç ile birlikte salatalık turşusu (oijangaji) ve karamelize patates (gamja jorim) gibi 3 ya da 12 çeşit banchan servis edilir.

Kore mutfağında yemekler kızartma, kavurma, buğulama, haşlama ve ızgara gibi farklı yöntemlerle pişirilir.

Geleneksel Kore mutfağında pilav solda, çorba sağda servis edilir. Yemekler seramik ve çelik kaselerde sunulur.
Çorba içerken ve pirinç yerken kaşık, diğer yemeklerde ise Jeotgarak adı verilen yemek çubukları




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu