kstb

telsim

21-11-2017 17:31 DÜNYA

Güney Kıbrıs’ta Üçlü Zirve

Güney Kıbrıs’ta Üçlü Zirve

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında gerçekleştirilen üçlü zirvede turizm, güvenlik ve  hidrokarbon alanlarında üç ülke arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Zirveye, Mısır Cumhurbaşkanı El -Sisi ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras da  katıldı.

Turizm, güvenlik ve  hidrokarbon alanlarında üç ülke arasında işbirliğine gidilmesi kararlaştırılan zirvede, AB ile  uyum içerisinde kaçak göçle mücadele, iletişim ve bilişim alanlarında işbirliği, kültürel mirasın korunması için ortak faaliyetlerde bulunma gibi konularda anlaşmaya varıldı.

Zirvede, turizmin geliştirilmesi adına kruvaziyer turlarının gerçekleştirilmesi için de anlaşma imzalandı.

Üçlü zirvenin ardından liderler basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, enerji konusunda, hidrokarbon yataklarının keşfedilmesinin bölgedeki istikrarın arttırılması için işbirliği yapılmasında katalizör olması konusunda uzlaşıya varıldığını ifade etti.

Yunanistan Başbakanı Çipras da Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır’ın Avrupa ile Afrika arasında bir köprü olduğunu belirterek, üç ülke arasında ortak elektrik bağlantısı gerçekleştirileceğini söyledi.

Kıbrıs konusuna da değinen Çipras, Kıbrıs’ta federal bir çözümden yana olduğunu ve çözümün ancak Kıbrıs’ın askersizleştirilmesi ve garantilerin kaldırılması ile gerçekleştirilebileceğini savundu.

Bu arada üçlü zirve öncesinde AnastasiadisÇipras ile bir araya gelerek Kıbrıs konusunun da ele alındığı özel bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme, Aralık ayı ba




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu