kstb

telsim

03-05-2019 11:14 GÜNDEM

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı: Kıbrıs kaçıncı sırada?

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü her yıl yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayımladı.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi açıklandı: Kıbrıs kaçıncı sırada?

Reporters Without Borders’ın 2019 raporunda, gazetecilerin güven içinde çalışabilecekleri ülke sayısının düşmeye devam ettiği vurgulanırken birçok otoriter rejim uygulamalarının ülkeleri gerilettiği belirtildi.

İlk sıra Norveç’in

Raporda, bu yıl da ilk sıraları paylaşan ülkelerin değişmediği görülüyor. 180 ülkenin bulunduğu listede ilk 3 sırada Norveç, Finlandiya ve İsveç yer aldı. İsveç’in ardından ise Hollanda geldi. Hollanda için raporda, bir organize suç ağını açığa çıkaran iki muhabirin polis koruması altında yaşamak zorunda kaldığı hatırlatıldı. Siber tacizde yaşanan artışın ise İsveç’e sıralamada yer kaybettirdiği belirtildi.

Kıbrıs kaçıncı sırada?

Kıbrıs’ın kuzeyinin 2018’e göre listede 3 sıra yükseldiği görülüyor. 180 ülke arasında 74. sırada yer alan Kıbrıs’ın kuzeyi için yapılan tespitler arasında 2018 yılının Ocak ayında Afrika gazetesine gerçekleşen saldırılar ve Gazeteci Şener Levent’in olaylar nedeniyle 3 davası olduğu belirtiliyor.

Kıbrıs’ın güneyi ise 3 puan gerileyerek 28. sırada yer buluyor. Tespitler arasında güneyde bazı Kıbrıslı Rum yazarların tehdit aldığı belirtilirken, 2018 yılında gazetecilerin barış içinde haber yapmalarının sağlanması amacıyla çıkarılan “Önem Taşıyan Kelimeler” sözlüğüne güneyde sert eleştiriler geldiği belirtiliyor.

Türkiye 180 ülke arasında 157.Türkiye ise, cezaevinde en fazla gazetecinin olduğu; aynı zamanda, Paradise Papers belgelerini haberleştirdiği için bir gazetecinin de yargılandığı tek ülke olarak tespit edilirken, listenin 157. sırasında yer alarak geçen yılki yerinde sayıyor. Yunanistan ise geçtiğimiz yıl 74. sırada yer alırken bu yıl ki raporda 65. oluyor.

Son sırada Türkmenistan; geçen yıla oranla 2 sıra gerileyerek listenin son sırasında yer aldı. Listede Çin 177, Kuzey Kore ise 179’uncu sırada yer aldı.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu