kstb

telsim

04-02-2021 22:36 GÜNDEM

ARIKLI’DAN ÜLKE GÜNDEMİ KONUSUNDA ÖNEMLİ NOTLAR

Başbakan yardımcısı , enerji ve ekonomi bakanı Erhan Arıklı katıldığı bir televizyon programında ülke gündemini değerlendirdi.Arıklı katıldığı televizyon programında ülke gündemi, aşılanma ve ekonomi gibi bir çok konuda açıklamalarda bulundu.

ARIKLI’DAN ÜLKE GÜNDEMİ KONUSUNDA ÖNEMLİ NOTLAR

 

Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı ,Birçok reel sektör temsilcinin ülke nüfusu kadar aşının hemen alınıp ülkeye getirilmesi için yardım yapmaya hazır olduklarını açıkladılar. AncakTürkiye Çin’den aldığı aşıları belli bir müddet tutup kontrollerini yapıyor ve insanları aşılama bu kontrollerin sonrasında yapılıyor olmasına dikkat çekti.

 

Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı’nın Açık Oturum’a yaptığı açıklamalar şöyle:

“Çin aşısı devletten devlete satış fiyatı ile şirketler aracılığı ile satış bedeli farklı olacaktır. Ancak bunu hemen alıp kullanmamız mümkün olmayabilir.”

 

Ekonomik Örgütler ve Ticaret Odası Sağlık Bakanlığı ile iş birliğinde bir çalışma yapıyor. Devletten devlete satış fiyatı ile özel birkaç şirketin satışa sunacak rakam aynı olmayacak, bunu bilmeliyiz. Birçok reel sektör temsilcimiz ülke nüfusu kadar aşının hemen alınıp ülkeye getirilmesi için yardım yapmaya hazır olduklarını açıkladılar. Ancak şöyle bir durum var.

 

Burası önemli; Türkiye Çin’den aldığı aşıları belli bir müddet tutup kontrollerini yapıyor ve insanları aşılama bu kontrollerin sonrasında yapılıyor. Bizim de Türkiye üzerinden kontrollerin yapılmasının ardından almamız gerekir. Bu değerlendirmeleri Sağlık Bakanlığı yapacak. İnsan sağlığı çok önemli, bu hassasiyetleri göz ardı edemeyiz.

 

“Ülke olarak pozitif vaka sayımızda kırmızı alarmda değiliz.”

Dün parti başkanları ile yaptığımız toplantıya bilgi verme amacıyla katılan Yakın Doğu Üniversitesi profesörü Prof. Dr. Nedime Serakıncı’nın ülke nüfusu ve vaka sayısını dünya kriterleriyle orana vurduğumuzda “kırmızı alarm” da olmadığımızı söyledi. Kırmız alarmın 3’ün üstünde olması gerektiği, bizim vaka sayımızla bu oranın 1,5 olduğunu bize açıkladı. Ancak bizim acilen turizm sezonuna hazırlanmamız ve öğrencilerimizin de güven içinde ülkemize gelebilmelerini sağlamamız gerek. Sağlık sistemimizin bu yoğun vaka sayısını kaldıramayacağından dolayı da sıkı önlemler almamız elzem oldu.

 

10 Şubat sonrası için açılma olsa da bu açılmalar kademeli olacaktır.

Vaka sayısı az olan İlçeler açılabilir.

Olası kapanma süresi 21 gün olabilir.

 

“350 milyon TL acil destek paketi Merkez Bankası garantisinde çıkacak tahvillerle karşılanacak”

Merkez Bankası garantisi ile çıkacak tahviller hem ülkemizde mevduat sahibi insanlarımızın almasına olanak sağlayacak hem de Türkiye’de iş ve sermaye sahibi insanların arzına sunulacak. Bankaların mevduat faizi ortalama %12-13 ise, Tahvillerin faizi, bu oranın 3-4 rakam üzerinde olacak. Zaten toplam rakam 350 milyon TL…

 

Bundan sonraki kısa ve orta vadeli destek paketlerimizde Türkiye’den destek bekliyoruz. Gelecek hafta ya Başbakan Ersan Saner Türkiye’ye gidecek ya da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn Fuat Oktay ülkemize gelecek. İmzalanacak 2021 Ekonomik İşbirliği Protokolü bu anlamda çok önemli. Reel sektörü ayakta tutmak için Türkiye’den gelecek kaynağa ihtiyaç var.

 

Bizim parti olarak dün Bakanlar Kurulu’na gönderdiğimiz bir çalışmamız oldu. Türkiye kendi halkına, çiftçisine, esnafına, hayvancısına, reel sektöre ne kadar katkı yaptıysa bizi de ülke olarak aynı kategoriye almasını aynı katkıları almayı öngörüyoruz. Bakanlar Kurulunda önümüzdeki günlerde bu çalışma değerlendirilecek.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu