kstb

telsim

06-05-2019 12:04 GÜNDEM

AKEL’İN RUM HÜKÜMETİ VE DİSİ’YLE OLAN ÇEKİŞMESİNDE İKİNCİ YARI

Rum hükümeti ile DİSİ’nin, AKEL partisiyle olan ve geçtiğimiz Cumartesi günü başlayan sert çekişmesinde, ikinci devrenin dün aynı yüksek tonlarda devam ettiğini kaydeden gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan DİSİ toplantısında, “Mari” patlaması ve dönemin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın bu konudaki tavrıyla ilgili söylediklerine dün yanıt verdiğini iletti.

AKEL’İN RUM HÜKÜMETİ VE DİSİ’YLE OLAN ÇEKİŞMESİNDE İKİNCİ YARI

Güney Kıbrıs’ta DİSİ partisinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri konusunda geçtiğimiz günlerde AKEL’e bazı eleştiriler yöneltmesinin ardından, AKEL’in, Rum Hükümeti ve DİSİ’yle olan anlaşmazlığında ikinci yarıya geçildiği belirtildi.
Tüm gazeteler konuyla ilgili yapılan açıklamalara geniş yer verirken, Fileleftheros “Mari’den Mitsero’ya - AKEL’in Hükümet ve DİSİ’yle Olan Anlaşmazlığında İkinci Yarı - Niyazi Kızılyürek’le İlgili Eleştiriler” başlıklı haberinde, “seçim öncesi ateşinin kırmızıya vurduğu ve siyasi ortamın daha çok baltalandığı” yorumunda bulundu.
Rum hükümeti ile DİSİ’nin, AKEL partisiyle olan ve geçtiğimiz Cumartesi günü başlayan sert çekişmesinde, ikinci devrenin dün aynı yüksek tonlarda devam ettiğini kaydeden gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan DİSİ toplantısında, “Mari” patlaması ve dönemin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın bu konudaki tavrıyla ilgili söylediklerine dün yanıt verdiğini iletti.
KİPRİANU
Açıklamasında Anastasiadis’in hafızasının çok zayıf olduğunu dile getiren Kiprianu, Anastasiadis’in Hristofyas ve AKEL’in o dönem ne dediğini takip etme zahmetine girmiş olsaydı, ilk andan itibaren bu trajik kazayla ilgili olarak özür dilediklerini göreceğini savundu.
Şu an tartışmakta oldukları durumda şaşırtıcı olan şeyin, Anastasiadis’in (kendisinin de söylediği gibi yabancı oldukları için) kurbanların ailelerinden özür dilediği için neredeyse kendilerine iyilik yaptığını düşünmesi olduğuna işaret eden Kiprianu, “eğer bu ırkçılıksa, söylememe izin verin. Ve bu utanç vericidir, çünkü Rum Yönetimi Başkanı tarafından söylenmiştir” ifadelerini kullandı.
Kiprianu’nun, Anastasiadis ve DİSİ başkanı Averof Neofitu’nun ekonomi konularında söylediklerine de eleştirilerde bulunduğunu ileten gazete, Kiprianu’nun “başarı hikâyesi nerede” diye sorduğunu da yazdı.
“Toplumun halinin ne olduğuna bir baksınlar. 200 binden fazla vatandaşımız fakirlik sınırında veya fakirlik sınırının altında yaşıyor” ifadelerini kullanan Kiprianu, konuyla ilgili bir dizi eleştiride daha bulundu.
PRODROMU
Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise, AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’nun, Anastasiadis’in ırkçı ifadeler kullandığına dair eleştirilerine yanıtında, Anastasiadis’in konuyla ilgili ifadesinin net olduğunu belirtti.
Prodromu, Anastasiadis’in aslında, verdiği kararlarla 13 Kıbrıslı Rum’un mağdur edilmesine neden olan bir hükümetin güzel bir kelime söyleyecek, aynı zamanda sempatisini ve özrünü ifade edecek cesareti bulamadığını söylemek istediğini; öte yandan Anastasiadis’in, bu ülkenin vatandaşı olmasalar bile, bu insanların adaletsiz bir şekilde hayatlarını kaybetmelerinden ötürü devlet adına özür dilediğini ifade etti.
Prodromu, Anastasiadis’in “bu ülkenin vatandaşları olmasalar bile” şeklindeki ifadesinin, ırksal bir ifade olmadığını ve Anastasiadis’in yalnızca bu devletin yetkililerinin sahip olması gereken genel hassasiyete işaret etmek istediğini de ekledi.
NEOFİTU
DİSİ başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, Kiprianu’nun, Anastasiadis’in ırkçı bir açıklamada bulunduğuna dair ifadelerini reddetti.
Başkanın kararlar aldığını, bakanın siyasi sorumluluk gösterdiğini, bunun da ötesinde özür dileme görev ve yükümlülükleri olduğunu ve bunun için cesaret gerekmediğini dile getiren Neofitu, cinayet kurbanları ve Rum halkına yönelik kalpten gelen basit bir özürden söz etti.
Ancak Neofitu, diğerlerinin, yıllar sonra bile, Kıbrıs halkının yaşadığı ihmallerin kurbanlarına ve topluma bir özür bile dilemediklerini ekledi.
NİYAZİ KIZILYÜREK’IN ADAYLIĞI KONUSU
AKEL’in Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri adayı olan Kıbrıslı Türk akademisyen Niyazi Kızılyürek’in adaylığıyla ilgili tartışmaların sürdüğünü de yazan gazete, AKEL’in bu hususta, Rum hükümeti ve DİSİ tarafından yalan haberler ve aşırı argümanlar ortaya atıldığından söz ettiğini iletti.
KİPRİANU
Anastasiadis ile Neofitu’nun paniklediklerini ve bu panik altında ülkedeki siyasi yaşamın düzeyini düşürdüklerini ifade eden Kiprianu, bu yokuş aşağı gidişte, kendilerini takip etmelerinin söz konusu olmadığını savundu.
Kiprianu, Kızılyürek’in kısa süre öncesine kadar, Rum Yönetimi Başkanının danışmanı olduğunu da anımsattı.
PRODROMU
Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise açıklamasında, bu konuya yanıtında, Anastasiadis’in hiçbir adaya atıfta bulunmadığını dile getirdi.
“Sayın Kiprianu’nun karşı karşıya kalmak istemediği en büyük meselenin, AKEL’in politikaları ve seçim vaadinin ne olduğu” şeklinde olduğunu dile getiren Prodromu, “seçimle ilgili olarak Kuzeydeki ifadeleri nelerdir” diye sordu.
NEOFİTU
DİSİ Başkanı Neofitu da açıklamasında, kendisi için net bir yanıtın yeterli olduğunu ve konuyu kapanmış olarak addedeceğini belirtti.
Neofitu açıklamasında “Eğer gerçekten Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere aynı şeyleri söylüyorlarsa neden buna açıklık kazandırmıyorlar? Öte yandan bu bir fırsatsa, tek bir halksak, tek bir seçim listesi varsa, tek bir seçimse, neden Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerle ortak toplantılar yapmıyorlar ve Rum kesiminde ayrı, Kuzeyde ayrı toplantılar yapıyorlar” sorularını da sordu.
Haber Politis gazetesinde “DİSİ ile Hükümet Ses Tonlarını Yükseltiyor - AKEL ile Kızılyürek Merkezde - Andros Kiprianu Panik Olduğu Tespitinde Bulunuyor - Meşhur Özür Konusunda da Ağız Dalaşına Girdiler” başlıklarıyla yer alırkenİ Alithia’da “AKEL: Mari Konusunda Özür Diledik - Prodromu: Vatandaşlara Neye Oy Vereceklerini Söylemeyeceğiz - Neofitu: Acaba AKEL AP Seçimleri İçin Mi Bir Şeyler Yapıyor?”, Haravgi’de ise “Niyazi Kızılyürek İki Kesimli İki Toplumlu Federasyon Çözümünde Tutarlı” başlıklarıyla yer aldı.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu