kstb

telsim

05-11-2019 07:52 DÜNYA

Merkel'den Türkler için yapılan anıta ziyaret!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Neo-Nazi'ler tarafından katledilen 8'i Türk 10 kişi için açılan anıtı ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Merkel'den Türkler için yapılan anıta ziyaret!

Merkel, Neo-Nazi terör örgütü NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) kurbanları anısına Zwickau kentindeki Schwanenteichpark'ta açılan yeni anıt alanına ziyarette bulundu. Kurban aileleri davetli olmadıkları için ziyarete katılmadı.

Geride kalan gün resmi açılışı yapılan anıtı ziyaret eden Başbakan Merkel, ziyaret tarihini bilinçli olarak tercih ettiğini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

4 Kasım 2011 tarihinde başarısız bir banka soygununda yakayı ele veren NSU elebaşları, saklandıkları karavanı ateşe verip silahlarıyla intihar etmişlerdi. Daha önce işlenen seri cinayetlerin sorumlusunun ırkçı neo-Nazi terör örgütü NSU olduğu böyle ortaya çıkmıştı. NSU’nun üçüncü elebaşı Beate Zschaepe delilleri yok etmek için örgütün hücre evini ateşe vermişti.

‘AİLELERE VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ’

Merkel, şehir merkezinde yer alan parkta 10 kurban anısına dikilen 10 ağacın bulunduğu alanda Enver Şimşek adına dikilen ve kimliği belirsiz kişiler tarafından kesilen ağacın bulunduğu alana giderek beyaz bir gül koydu. Merkel, “Bugün çok bilinçli olarak buraya geldik. 8 yıl önce burada bir evin yanmasıyla korkunç cinayetler gün ışığına çıktı. Biz hükümet olarak kurban ailelere verdiğimiz sözü tutacağız ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması için çalışacağız. Ama bunun için sadece güvenlik güçlerine değil, cesur vatandaşlara da ihtiyaç var” dedi. 

PLAKETLERDEKİ İMLA HATALARI TEPKİ ÇEKTİ

Terör kurbanı olan kişilerin ailelerinin temsilcisi Barbara John, kurban ailelerin davet edilmediği yönündeki eleştiriler için “Ziyaret için buraya gelmek isterler miydi sanmıyorum” dedi.

Ailelerin daha önce alana davet edildiğini, ama gelmek istemediklerini belirtti. Bu arada kurbanlar adına dikilen ağaçların önündeki plaketlerdeki isimlerde imla hataları görüldü. Enver Şimşek, Almanca harflerle Simsek, Habil Kılıç Almanca Kilic olarak yazılırken, Abdürrahim Özüdoğru isminin Türkçe harflerle yazılmış olması, “Ya hepsi orijinal olarak ya da sadece Alman harflerle yazılmalıydı”tepkisine yol açtı. Ziyaret sırasında bir grup aşırı sağcı ise parkın karşısında “Merkel gitmeli” diye tezahürat yaptı.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu