kstb

telsim

30-01-2018 11:10 SİYASET

“Daha fazla özgürlük ve insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz”

“Daha fazla özgürlük ve insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz”

Demokrat Parti kararını verdi.Demokrat Parti genişletilmiş Parti Meclisi koalisyon hükümeti konusunda partinin tavrını belirlemek gündemiyle DP Genel Merkezi’nde toplandı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantı sonrası DP Genel Başkanı Serdar Denktaş
kameraların karşısına geçerek koalisyon çalışmalarıyla ilgili alınan kararı açıkladı.

Denktaş ” Parti Meclisimiz seçenekleri değerlendirerek bir sonuca varmış oldu. Bu akşam gerçekten hem ülkemiz hem halkımız için çok önemli bir karar alındı. Bu kararı alırken bu ülkede siyasal kutuplaşmadan değil, toplumsal birlik ve beraberlikten yana taraf olduk. Ayrımcılıktan yana değil, herkes için daha iyi bir ülke yaratabilmekten yana taraf olduk. Önümüzdeki seçenekleri değerlendirdiğimiz zmaan bir tarafta bize vaat edilen daha fazla bakanlık ve imkan vardı. Ancak partimiz bunu seçmedi. DP, özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik duruşunu, bu devletin itibarının yeniden yükseltilmesini, halkın geleceğeini ve refahını seçti. Daha fazla özgürlük ve insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz. 4 partili koalisyonun ülkemize ve halkımıza hayırlı olmasını dileriz”dedi.

Denktaş basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Basın mensuplarının UBP’den intikam mı aldınız sorusuna Denktaş, “İntikam değil öyle bir şey düşünmeyin, bir güven bunalımı vardı onun etkisi oldu diye düşünüyorum.” yanıtını verdi.

İlk olarak hükümet programını geçirmeyi planladıkalrını ardından da bütçeyi geçirmek zorunda olduklarını ifade eden Denktaş ,”bütçesiz yürümemiz mümkün değildir. bunu ta başından beri söyledik şimdi acısını çekiyoruz hep beraber. İlk yapmamzı gereken iş, dairelerin hangi bakanlıklara bağlıdır ortaya çıktığı andan itibaren bütçeyi ona gören düzenlemek, bu bir zaman alacak. Ödenekleri yeniden dengelemek, meclise sunup , geçirme süreci bu bizi Martın sonuna kadar getirir. Daha Türkiye ile imzalanacak mali protokol var. Bütçe geçmeden mali protokolu imzalayamazsınız mali prtokol imzalanmadan para akışı olmaz dolayısıyla o güne kadar herşeyi kendi kaynaklarınızla karşılamak durumundasınız bütün bunları el birliği ile aşmaya çalışacağız” dedi.

UBP Genel Başkanı Başbakan Özgürgün’in sivil darbe söylemlerini de değerlendiren Denktaş, “ hiç kendisine hükümet kurma şansı verilmeseydi,bu söylemine ben de katılırdım ama hükümet kurma imkanı verildi ve verileni de yaptı, CTP,TDP ve bizimle görüştü. Onun sonucunda bir karar çıktı. Bu karara da herkesin saygı duyması gerekir” diye konuştu.

Denktaş UBP’nin DP’ye hangi bakanlıkları önerdiği ile şimdi oluşacak hükümette hangi bakanlıkları alacağı sorusuna da yanıt verdi.

Denktaş, “İki bakanlık olursa altı dolu dolu, YAGA, AB Koordinasyon, Statistik dairesi, Vakıflar İdaresi gibi ek kurumlar vardı… 3 bakanlık istersek Maliye ve Turizm’in şimdiki hali dışında ya Milli Eğitim ya Dışişleri Bakanlığı teklifi vardı. Sosyal konut biriminin verilmesi vardı. Şu anda oluşacak olan hükümettte Maliye Bakanlığı altında Gümrük, Hazine ve Para Kambiyolar; Turizm Bakanlığı ve altında Orman Dairesi ve Şehir Planlama Dairesi… Biri Tarım, diğeri İçişleri Bakanlığı’na gidecek şekildedir “dedi.

Denktaş oluşacak yeni 4 lü koalisyon hükümeti ile kamplaşmanın, ayrıştırmanın önüne geçeceklerini vurgulayarak , halkın bütüne sahip çıkcak bir yaklaşım sergileyceklerini ifade etti.

Ekonomik protokolün yürütülmesinden Maliye Bakanlığı’nın sorumlu olacağını da ifade eden Denktaş, “ bir sıkıntı olmadan gerkrekli tadilatlar yapılabilir aynı hedefe ulaşılabilir o yönde uğraşacağız” şeklinde konuştu .

Denktaş Türkiye ile ilişkilerde bir sıkıntı yaşanacak mı yönündeki soruya ise “Türkiye ile her hükümet iyi ilişki içinde olmak durumunda. İyi ilişki nedir? Her söylenene evet demek iyi ilişki değildir bana göre. Ortaya konulanı oturup anlamak, olmayacak bir şeyse nasıl veya neden yapılamayacağını anlatmak, samimi olmak ve hakikaten Türkiye ile birlikte yürümeyi hedeflemek her hükümetin görevi olmalı.”şeklinde yanıt verdi.

Kıbrıs sorunu konusunda ise her partinin ayrı ayrı görüşlerini savunmaya devam edeceğini kaydeden Denktaş “Bu hükümet Kıbrıs sorunuyla ilgili hiç bir şekilde müdahil olmayacak . Dışişleri bakanı dahil , görüşmelerin başlaması iyidir , kütüdür gibi bir açıklama yapmayacak hükümet adına ama her parti ayrı ayrı kendi görüşlerini savunmaya devam edecek. bu hükümet Kıbrıs sorunuyla değil, iç konularla ilgili bir hükümet olacak “dedi.




DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu