kstb

telsim

17-09-2015 13:08 EĞİTİM

“Çocuklara tembelliği öğretiyorlar”

Son dönemde Bakanlar Kurulu Kararıyla sınıfta kalan orta eğitim öğrencilerinin bütünleme sınavsız bir üst sınıfa geçirilmelerine öğretmenlerden tepki yağdı

“Çocuklara tembelliği öğretiyorlar”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son 5 yılda sınıfta kalan öğrencilere uygulanan ek bütünleme veya Bakanlar Kurulu kararıyla sınıf geçirme uygulamaları öğrenciler arasında adaletsizliklere neden olurken, bu duruma karşı çıkan öğretmenler yaşananlar karşısında isyan noktasına geldi.

Hiçbir yasa ve tüzükte yer almayan “Ek Bütünleme”

Yeni Bakış’a konuşan bazı orta eğitim öğretmenleri üst üste 5 yıldır mevcut sınav ve sınıf geçme yönetmeliklerine göre sınıfta kalan ve sene kaybeden öğrencilerin sınıf geçirildiğini söylediler. İlk başta bakanlık “EK Bütünleme” adı altında hiçbir yasa ve tüzükte yer almayan bir sınav çıkardığını ve 4 yıl boyunca Sendika yasal olmayan bu sınavı boykot ettiğini ifade eden öğretmenler, Sendikalı öğretmenler bu sınavları yapmayı reddedince ise Bakanlık konuyla ilgili memur gönderdiğini belirttiler. Öğretmenler, görevlendirilmiş memur veya öğrencileri bakanlığa çağırıp bakanlığın kendi sınav yaparak hepsine yüksek notlar vererek geçmelerini sağladıklarını kaydettiler.

Öğretmenler bastırıyor

4 yıl sonunda durumu ve bunun sağladığı adaletsizliğin farkında olan öğretmenler ek bütünleme konacaksa sendikanın boykot kararına uymayıp sınavı kendilerinin yapacaklarını hem sendikaya hem bakanlıktaki bazı görevlilere çeşitli yollarla belirttiklerini ifade eden öğretmenler, bu kez bakanlık geçemeyeceğini bildiği öğrencileri bu sınavlara sokmamak için Bakanlar kurulu kararıyla sınıf geçirme uyguladıklarını söylediler.  

Başarılı öğrencilerin önüne geçiliyor

Hatta ve hatta uygulamalı olan birçok dersten tek soruluk komik sınavlarla öğrencilerin 10 alarak geçmesi sağlandığını belirten öğretmenler, en kötü örneklerde ise bu şekilde geçirilen kimi öğrencilerin bakanlığın verdiği yüksek notlarla diploma ortalamasında tüm yıl çalışan başarılı öğrencilerin önüne geçtiği durumlar bile mevcut olduğunu belirttiler.

Öğretmenler, uygulanan torpil sistemiyle öğrenciler arasında seviye farkları oluştuğunu ve çalışan öğrenciyle çalışmayan öğrenci arasında hiç bir fark kalmadığını belirttiler ve yaşanan sıkıntıları şöyle sıraladılar:

1- 12’nci sınıfta okuyan öğrenciler arasında halen daha lise hazırlık düzeyinde bile olamayan öğrencilerle üniversite sınavında yarışmaya hazırlanan öğrenciler bir sınıfta ders görmekte ve sağlıklı ders işlenmesi imkansız hale gelmektedir. Bu çalışmak isteyen öğrenciler için inanılmaz bir adaletsizlik olmakta ve onların da çalışmaya karşı olan inanç ve motivasyonlarını düşürmektedir.

2- 'Zaten nasıl olsa çalışmasam da, okula gelmesem de, dersi dinlemesem de sınıfı geçerim.’ algısına bizzat devlet eliyle itilen öğrenciler, okula, öğretmenlerine ve yaşamlarına olan tüm disiplinlerini kaybetmekte ve adalet, başarmak için emek harcama gerekliliği, verilen sorumlulukları üstlenme ve topluma faydalı bir birey olma gibi kavramlardan tamamen yoksun bir biçimde yetişerek uzun vadede toplumsal yapının tamamen bozulmasına sebep olacak bireyler olmaya doğru itilmektedir.

3- Aslında iyi planlanmış bir eğitim sürecinde ve Aile-Okul işbirliği ile başarılı olmak için motive edilebilecek bu öğrenciler devlet eliyle düzeysizleştirilmekte, uluslararası rekabet koşullarından koparılmakta ve ülkemizdeki paralı eğitim kurumlarının hizmetine sunulmaktadır. Bu hem aileler hem okul ve öğretmenler için kabul edilemez bir durum olmalıdır.

4- Eğitimin vazgeçilmez unsurlarından biri olan bilimsel Ölçme Değerlendirme unsurları devlet eliyle yerle bir edilmekte, çalışan öğrenciyle çalışmayan ayırt edilememektedir.

Sadece oy arttırmak için, devlet okulları, idealist öğretmenler, çalışmak isteyen öğrenciler ve uzun vadede niteliksiz yetişecek bireylerden dolayı tüm toplum ateşe atılmaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur.


 

 


Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi




Etiketler :
DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu