sağlık bilimleri

kstb

telsim

13-04-2019 09:30 GÜNDEM

Sütün tadını kaçırdılar

Sütteki hileler dudak uçuklatıyor. Maliyeti düşürmek için sütün içine %14’e kadar su katan sanayici ve satıcı, sütteki yağı çekip daha yüksek fiyata tereyağı olarak satıyor

Sütün tadını kaçırdılar

Piyasadaki açık ve kapalı sütler alarm veriyor. Yapılan denetimlerde satılan sütlerin içine yüzde 14'e varan oranlarda su karıştırıldığı tespit edildi. Sektör temsilcileri daha fazla para kazandırdığı için sütten yağın çekilerek tereyağı olarak satıldığını iddia etti. 1 kilo sütte normalde 30 gram yağ bulunuyor. Piyasadaki tam yağlı sütlerde yağ oranı ortalama yüzde 3. Yapılan hilelerle bu yağ ve protein oranları da düşüyor.
Tüm Süt Et Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı aynı zamanda Bursa'nın en büyük çiftliklerinden Feyz Süt'ün sahibi Sencer Solakoğlu, "Yapılan denetimlerde sütün içine yüzde 24 oranında su katan firmalar tespit edildi. Su oranı sokak arası satılan çiğ sütlerde daha yüksek. Sütten yağı çekip kilosu 50 liradan tereyağı olarak satıyorlar" dedi. Sanayicinin fabrikasına dahi sokmadığı sütü "Çiftliğimden getiriyorum" deyip halka satanların piyasada çok rahat para kazandıklarını ifade eden Solakoğlu "Açık sütten yılda 500 milyon liralık KDV kaybımız var" diye konuştu. Solakoğlu ithal edilen hayvanların da verimsiz olduğunu belirterek, "Türkiye'de çiftçi bir inekten yılda ortalama 3.300 kilo süt alırken bu rakam İsrail'de 13 bin, ABD'de 10.500, Hollanda'da 8.590" ifadelerini kullandı.

YAĞ VE PROTEİNİ ÇALIYORLAR
3 bin büyükbaş hayvana sahip Uluova Çiftliği'nin sahibi Mehmet Akif Hut ise sütten yağ ve proteinin çalındığını ileri sürerek, "Çocuklarımızın sağlığını yani geleceğini çalıyorlar" dedi. Sütün Türkiye'de 170 derece üzerinde bir sıcaklıkta UHT edildiğini belirten Hut, kötü sütü iyileştirmek için yüksek ısıda paketleme yapıldığını, bunun da tüm faydalı bakterileri öldürdüğünü kaydetti.

BİZ NİŞANTAŞI ÇİFTÇİSİ DEĞİLİZ, İŞİN BAŞINDAYIZ
Lüleburgaz'da bir çiftliğe 10 milyon lira yatırım yapan Roman'ın Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 'Nişantaşı çiftçileri' sözünü eleştirerek, "Bu kişiler, Türkiye'de nitelikli sütün yüzde 14'ünü üretiyor. Bakan Pakdemirli işimizle ilgilenmediğimiz için zor durumda olduğumuzu söylüyor. Hiçbir işadamı en az 10 milyon lira yatırım yaptığı bir çiftliği kapatmak istemez. Benim çiftliğimin başında bizzat oğlum duruyor. Buna rağmen artan maliyetler karşısında zor ayakta duruyoruz. Verilen destekler yetersiz" diye konuştu.

İNTERNETTEN ŞİKÂYET YAĞIYOR
Sütteki usulsüzlük vatandaşın internet üzerindeki şikayetlerinde de gözler önüne seriliyor. Vatandaşlar marketten alınan günlük sütlerin içinden katı yağ çıktığını belirtiyor.

UN VE NİŞASTA MI KATIYORLAR?
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de süte su katıldığında ya da yağ çekildiğinde bunu analiz etmenin çok kolay olduğunu, asıl zor olanın katılan su nedeniyle kuru maddesi azalan ya da yağın yerine başka katkı maddeleri konulan sütün analizi olduğunu söyledi. Saner, "Sütteki yağ çekilip yerine daha ucuz bir yağ konulabilir. Katılan su, kuru madde oranını düşürdüğü için yerine başka kuru maddeler eklenebilir" dedi. Bunun için en yaygın yöntem sütün içine un ve nişasta katılması...




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu