kstb

telsim

12-11-2015 21:48 EĞİTİM

KAÜ REKTÖRÜ TÜRKEL, YÖDAK’IN TUTUMUNU ELEŞTİRDİ

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Asuman Türkel bir basın bildirisi yayınlayarak “Girne Amerikan Üniversitesi’nin yaşamak zorunda bırakıldığı müessif olay birlik üyelerimizden herhangi bir üniversitesinin de başına gelebileceği gibi, YÖDAK’ın haksız eylem ve tutumları karşısında mağdur duruma düşebilecektir” dedi.

KAÜ REKTÖRÜ TÜRKEL, YÖDAK’IN TUTUMUNU ELEŞTİRDİ

Türkel basın bildirisinde şunları kaydetti:

1985 yılında kurulmuş olan Girne Amerikan Üniversitesi’nin adını çağrıştıran ismiyle birlikte gerek isim karmaşası ve gerekse de haksız rekabete sebebiyet verilmektedir. Yasal olmayan bu haksızlığın giderilmesi adına 1985 yılında kurulmuş olan Girne Amerikan Üniversitesi her türlü haksız girişimlerin iptali  ve/veya isim değişikliğine gidilmesi hususunda KKTC idari ve siyasi makamları nezdinde girişimlerde bulunmuş ve konu en üst yargı makamı olan KKTC Yüksek İdari Mahkemesine kadar taşınmıştır. KKTC Yüksek İdari Mahkemesince verilen karar hiçe sayılmakta oy çokluğu ile hükümsüz olduğu karara bağlanmış bir isim üzerinde yasalara rağmen israr edilmektedir. Ancak bununla birlikte hala adı geçen ilgili kurum hukuk tanımaz, etik anlayıştan uzak toplumda yanlış algılara sebep olacak ve yanlış bilgilendirmeye davranışlarıyla toplumu olumsuz yönde etkilemekedir.

Yani ifade edilmek istenen odur ki; bir taraftan Girne Amerikan Üniversitesi’nin bunca yıllık emeği mağdur edilirken hala daha adı geçen kurum yasalara aykırı olarak Girne Amerikan Üniversitesi’nin adını çağrıştıran bir isim kullanmaktadır. 15 Kasım 2015 KKTC Başbakanının da katılımıyla bu sözde ‘Üniversitesi Hastanesi ve Tıp Fakültesi’ temel atma törenini gerçekleştirmek yolundadır. Hatta daha da ileri giderek yeni bölümler açılması için YÖDAK’a başvurularını devam ettirmekte YÖDAK Başkanı da YİM’in verdiği hükme rağmen duruma sessiz ve seyirci kalarak taraf tutan bir durum sergilediği hepimizce ve kamuoyunca üzüntü ile izlenmektedir. Girne Amerikan Üniversitesi’nin yaşamak zorunda bırakıldığı  bu müessif olay birlik üyelerimizden herhangi bir üniversitesinin de başına gelebileceği gibi, YÖDAK’ın haksız eylem ve tutumları karşısında mağdur duruma düşebilecektir.

Mağduriyetin önlenmesi adına biz Kıbrıs Üniversiteler Birliği olarak  bu hukuka ve etik anlayışı aykırı davranışları şiddetle kınar ve yapılan bu haksızlıkların acilen sonlandırılması adına devlet yetkililerini, politikacıları, yargıyı ve kamuoyunu göreve davet ve bizlerle birlikte mücadeleye davet eder, saygılarımızla arz ederiz.”

 




DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu