kstb

telsim

24-11-2017 11:07 SAĞLIK

KANSER DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMELİ

KHYD Başkanı Raziye Kocaismail, kanserle savaşta “Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası”nın mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

KANSER DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMELİ

Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) Başkanı Raziye Kocaismail, bu mevsimde kanser hastalığının son evresinde olan hastaların kaybedildiğine dikkat çekerek, buna soğuk algınlığı, iyi beslenememe ve vitaminsizliğin etkisi olduğunu belirtti. Kocaismail, bu vakaların geçen yıl da yaşandığını anımsatarak, “Yeni yıla girmemek için yine yarış başladı” ifadesini kullandı. 

Kocaismail, devlette bu yönde bir istatistik bilginin olmadığını belirterek, sadece derneğin istatistik bilgi tuttuğunu kaydetti. Kocaismail, yıllar öncesine göre kıyaslama yapıldığında 100 hastadan 3’ünün hayatta tutulduğuna dikkat çekerek, hastalığın erken evresinde tedbir alınamaması nedeniyle hayatta kalanların sayısının çok az olduğunu söyledi. Kocaismail, bu durumun bugün itibarıyla ters düz olduğunu belirterek, kanser hastalarının yüzde 95’inin hayatta kaldığını kaydetti. 

“İlaç firmaları yatırım yapıp ilaç geliştirmiyorlar”

Kocaismail, agresif kanser vakasına yakalanan hastaların kaybedildiğini anlatarak, teşhis konulmuş olmasına rağmen çok ilerlemiş evreler yanında agresif tümörlerin dünyanın neresine gidilirse gidilsin nasıl bir tedavi yapılırsa yapılsın ilerlemeye devam ettiğini söyledi. 

Kocaismail, şöyle devam etti, “Ender görülen kanser türlerinin yüzdesi çok az olduğu için ilaç firmaları yatırım yapıp bunlar üzerine ilaç geliştirmiyorlar. Agresif tümörler de çok ender görülen türlerdendir. Diğer türler için geliştirilen ilaçlarla tedavi edilmeye çalışıldığından çok da başarı elde edilemiyor. Bu oran yüzde 5 bile olsa bu böyle olmamalıdır. Bir meme kanseri, bir prostat kanseri en çok görülen vakalardır.” 

“Kadınlarda en çok meme kanseri, erkeklerde ise prostat ilk sırada”

Kocaismail, ilaç firmalarının satacakları ilaçları her gün daha da geliştirerek kanser vakaları için mucizeler yarattığına dikkat çekerek, ülkede yüzde 90’ların üzerinde hastanın büyük bir şansla tedavi edildiğini belirtti. Kocaismail, ülkede en çok görülen kanser vakasının kadınlarda meme kanseri olurken, erkeklerde ise prostat olduğunu belirterek, geçmişte çok geride olan mide ve bağırsak kanserlerinin ise üçüncü sıraya oturduğunu belirtti. 

“Akciğer kanseri kadınlarda da çok yaygın”

Kocaismail, yeme içme alışkanlıklarının değişmesinin, fastfood ve daha yağlı yiyeceklerin hastalıkta etkisi olduğunu kaydetti. Kocaismail, diyetisyenlerle birlikte yeme alışkanlıklarını nasıl değiştirebiliriz diye seminerler düzenlemeye çalıştıklarını belirterek, kanser sıralamasında ikinci sırada ise en çok akciğer kanserinin görülmekte olduğunu söyledi. Kocaismail, daha çok erkeklerde görülen bu türün artık kadınlarda da görülmekte olduğuna dikkat çekti. Kocaismail, sigara kullanımının burada etkisinin oldukça fazla olduğunu belirterek, kadınların son yıllarda hem aktif hem de pasif içici durumuna geldiklerini kaydetti. 

“Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası’nın geçmesi şarttır”

Kocaismail, hükümetlerin sürekli değişiminin iyi olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti, “Her iktidara gelen yeni hükümeti kanser konusuna eğilme ve devlet politikası haline getirene kadar bozuluyor ve başka yeni hükümet oluşuyor. Bunun korkusunu her zaman yaşıyoruz, bunda da sanırım tek derneğiz. Kanseri hala devlet politikası haline getiremedik. Her şeyden önce derneğin kanser vakaları ile ilgili oluşturduğu İstatistik yeterli değildir. Derneğe başvurmayan hasta sayısı ne kadardır bilmiyoruz. Meclisten istediğimiz, Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası’dır. Amerikan uzmanlar bizi ziyarete gelmişti ve istatistik istediler. Elimizde veri olmadığından dolayı istediğimiz birçok şeyin araştırmasını yaptıramıyoruz. 

Bu yasa geçtiği anda kişi istese de istemese de ilgili birimler haberdar olacak. Büyük uğraşlar sonucu Kanser Danışma Kurulu oluştu ancak Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasası geçerse nerede bir hastaya kanser teşhisi konulursa havuza kişinin adı düşmüş olacak. Böylece hangi bölgelerde hangi vakaların yoğunlaştığını görmüş olacağız. Bölgeye göre araştırma yapma şansımız olacak. Bölgenin suyu, toprağı araştırılacak. İstatistik olmadan araştırma yapmak boşuna para kaybıdır.”

“Onkoloji şu anda onkoloji oldu diyebilirim”

Kocaismail, Onkoloji Servisi açıldığında onkolog olmadan onkoloji servisi açmanın anlamını anlamadığını, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde Yakın Doğu Hastanesi’nin istihdam yaparak Onkolog Ömer Diker’in hasta kabulüne başladığını belirtti. Kocaismail, söz konusu doktorun hiçbir ücret almadan hastaları muayene ettiğine dikkat çekerek, Bakan Faiz Sucuoğlu ve Suat Günsel arasında yapılan görüşmeler sonunda Dr. Ömer Diker’in sabahları hizmet verdiğini, öğleden sonraları da Yakın Doğu’da hizmet vermekte olduğunu kaydetti. Kocaismail, “Hasta gece yarısı bir sıkıntıya düşse kendisini takip eden doktor tarafından bilgi sahibi olup tedavisine daha süratli karar vermektedir. Onkoloji Servisindeki dahiliyeci doktorlarla destek vermektedirler. Onkoloji şu anda onkoloji oldu diyebilirim” diye konuştu. 




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu