Hayvancılık Dairesi, geçtiğimiz hafta sonu Yedidalga’da öldürülen ‘Odontaspis Ferox’ türü köpek balığı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “Bilinmesi gereken ise köpek balıklarının, denizlerimizin ekolojik dengesinin korunması için hayati öneme sahip bir tür grubu olduğu, Akdeniz'deki köpek balıklarının korunmasının ise büyük bir önem arz etmekte olduğudur” ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca Hayvancılık Dairesi tarafından yapılan açıklamada, “Yakın geçmişte, basında da yer aldığı gibi balıkçılar, restoran sahipleri ve perakendecilerin ticari değeri olmayan bu türleri tüketime sunmamaları hususunda gösterdikleri hassasiyetin devam etmesini diler, bunun gibi büyük köpek balığı türlerinin avlanılmasının yasak oluğunu hatırlatırız” şeklinde bilgilere yer verildi.
Hayvancılık Dairesi’nin açıklaması şöyle:
“Hayvancılık Dairesi son günlerde gündemi meşgul eden haberle ilgili açıklama yaptı.
Hafta sonu, hedef dışı tür olarak yakalanan bir köpek balığı (Pamuk Köpek Balığı, Odontaspis Ferox, Smalltooth Sand Tiger) haberi, medyanın ve halkın dikkatini çekmiş, konu ile ilgili çeşitli yorumlar yapılmıştır. Bilinmesi gereken ise köpek balıklarının, denizlerimizin ekolojik dengesinin korunması için hayati öneme sahip bir tür grubu olduğu, Akdeniz'deki köpek balıklarının korunmasının ise büyük bir önem arz etmekte olduğudur.
Mayıs 2023’te Bakanlar Kurulu Kararıyla yayınlanan “Balıkçılık İzinleri ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü” ile uluslararası sözleşmelerle korumaya alınan türler ile denizlerimizde bazı kıkırdaklı balık türleri gibi nesli tehlike altında olan türlerin avcılığı tamamen yasaklanmıştır. Yasaklananlar arasında Pamuk Köpek Balığı’ da mevcuttur. Balon balıkları, aslan balıkları istilacı bir tür olarak kabul edilir ve yerel ekosistemlere ciddi zararlar verebilirler. Köpek balıkları, doğal avcıları olarak, balon balıklarının popülasyonunu kontrol etmek için önemli bir rol oynayabilirler. Köpek balıklarının varlığı, balon balıklarının aşırı çoğalmasını ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini dengeleyebilir.
Dolayısıyla, köpek balıklarının korunması, sadece doğal dengeyi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda istilacı türlerle mücadelede de önemli bir faktör olabilir. Bu nedenle, köpek balıklarının korunması, denizlerimizin ekolojik dengesini korumak için önemli bir strateji olarak değerlendirilebilir.
2018 yılından bu yana, SPOT (Kuzey Kırbıs Kaplumbağaları Koruma Derneği) ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğiniz “Hedef Dışı Avın Belirlenmesi Projesi” kapsamında balıkçılarımızlar işbirliği içerisinde denizlerimizde 17 köpek balığı türü kaydedilmiştir (https://doi.org/10.3389/fmars.2023.1181437).
Bunların 15 tanesi dünya çapında tehlike altındadır. Bu türlerin 10 tanesinin avı, balıkçılarımızın da aktif olarak yer aldığı ‘Sürdürülebilir Ortak Balıkçılık Yönetim Komisyonu’ onayı ile yasaklanmıştır. Bu canlılar hakkındaki bilgimiz arttıkça onların da geleceği düşünülerek, sürdürülebilir balıkçılık yönünde ortak kararlar almamız kolaylaşacaktır.
Yakın geçmişte, basında da yer aldığı gibi balıkçılar, restoran sahipleri ve perakendecilerin ticari değeri olmayan bu türleri tüketime sunmamaları hususunda gösterdikleri hassasiyetin devam etmesini diler, bunun gibi büyük köpek balığı türlerinin avlanılmasının yasak oluğunu hatırlatırız.”