kstb

telsim

08-12-2017 14:12 DÜNYA

Bugünü “öfke günü” ilan eden Filistinliler protesto gösterisi düzenliyor

Bugünü “öfke günü” ilan eden Filistinliler protesto gösterisi düzenliyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail başkenti olarak resmen tanımasının ardından başlayan protestolar sürüyor.

Başta Kudüs, Batı Şeria ve Gazze olmak üzere Ortadoğu’da cuma namazının ardından büyük protesto gösterileri düzenleniyor. Filistinliler bugünü “öfke günü”olarak ilan etti.

Trump’ın açıklamasına tepki gösteren Hamas lideri İsmail Haniye dün intifada çağrısında bulunmasının ardından Batı Şeria karıştı.

Beytüllahim ve Ramallah’ta Filistinli protestocular İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. İsrail ordusu hem plastik hem gerçek mermi kullandı.

Gösteriler sırasında 31 kişi İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaralandı. Protesto gösterileri bugün cuma namazının ardından daha büyük katılımla devam ediyor.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da ise Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Kudüs kararına tepki olarak askeri geçit töreni düzenledi.

Törende, Kassam Tugayları’nın kullandığı hafif ve ağır silahlar ile tanksavar füzeler ve roketler sergilendi.

Kassam Tugayları adına konuşma yapan yüzü maskeli Ebu Hamza, Hamas ve Kassam, Filistin’de olduğu sürece ABD’nin kararının rüzgarla geçip gideceğini söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, gelişmeleri görüşmek üzere bugün acil toplantı yapacak.

Trump’ın kararı, sadece Filistin de değil, dünyanın dört bir yanında düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türkiye’de başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ilde Cuma namazının ardından sokaklara çıkan göstericiler Trump’ın Kudüs kararını protesto ediyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki gösterilerde İsrail bayrakları yakıldı. Ürdün de Filistinli mültecilerin yaşadığı kampta toplanan yüzlerce kişi, Filistin bayrakları taşıyıp slogan atarak yürüyüş düzenledi.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu