kstb

telsim

08-04-2024 18:21 GÜNDEM

Arıklı: Basın sektörümüz ciddi ekonomik darboğaza girdi

Arıklı: Basın sektörümüz ciddi ekonomik darboğaza girdi

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, sosyal medya hesabı üzerinden “Şantaj Gazeteciliği ve Baba Tahir…” başlığı altında bir açıklama yaptı. Sosyal medyanın yazılı basına büyük darbe vurduğuna dikkat çeken Arıklı “Basın sektörümüz ciddi ekonomik darboğaza girdi” ifadelerini kullandı.

Bilişim suçları yasasının yetersizliğine dikkat çeken Arıklı “İnternet gazeteciliği kötü niyetli insanların elinde tam bir şantaj makinasına dönüştü günümüzde. Siyaset ve iş dünyası, bu tür şantajcı gazetecilerin ablukası altında” dedi.

Erhan Arıklı’nın yazısı şöyle:

ŞANTAJ GAZETECİLİĞİ VE BABA TAHİR...

Sosyal medyanın yazılı basına büyük darbe vurması sonucu, basın sektörümüz ciddi ekonomik darboğaza girdi.

Sosyal medyanın en önemli araçlarından biri de İnternet gazeteciliği...

Bilişim suçları yasasının, yetersizliği dolayısı ile internet gazeteciliği kötü niyetli insanların elinde tam bir şantaj makinasına dönüştü günümüzde. Siyaset ve iş dünyası, bu tür şantajcı gazetecilerin ablukası altında.

"Ağabey, masrafımız çok. Biraz yardım et" ricaları ile başlayan istekler bir müddet sonra tehdide dönüşür. Bu tehditlere boyun eğilmediğinde de  ciddi bir karalama kampanyası ile yüz yüze kalınıyor maalesef...

Şantaj Gazeteciliği yeni bir meslek değil. Yüzyıllık bir geçmişi var.

Şantaj Gazeteciliğinin ilk örneği de, Baba Tahir...

Baba Tahir, 1900’lü yılların başında İstanbul’da Malumat isimli bir dergi çıkarıyordu. Kısa bir süre sonra bu dergiyi Şantaj Makinası haline getirdi. Para karşılığı ısmarlama haber yapıyor, tehdit ve şantajla işadamlarından, politikacılardan büyük paralar koparıyordu.

Baba Tahir'in para kopardığı şirketlerden biri de, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Terkos Gölünü işleten Fransız şirketi idi. Fransız şirketi, her ay Baba Tahire reklam adı altında yüklüce bir ödeme yapıyordu. Bir gün Fransız Şirketi Malumata verdiği reklamı kesti ve Baba Tahire yaptığı ödemeyi durdurdu. Baba Tahir bunun üzerine bir haber yaptı. Habere göre, avcılar bir domuzu vurmuş, yaralı domuz Terkos Gölüne düşmüş ve domuz gölde gebermişti. Bu haberi okuyan İstanbul halkı galeyana geldi ve Fransız Şirketinin Merkezini ablukaya aldı. Durumu anlayan Fransız Şirketi haberi düzeltmesi için Baba Tahire ulaştı. Baba Tahir haberi düzeltmek için eskiden aldığının 3 misli para istedi Fransız Şirketinden.  Fransız Şirketi bu isteği mecburen kabul etti. Ertesi gün Malumat Dergisinde şu haber vardı; "Yapılan araştırmalar sonucu yaralı Domuzun Göle düşmediği anlaşıldı. Domuz leşi, Gölün uzağında bir yerde bulundu..."

Günümüz Baba Tahirlere selam olsun...

 



Etiketler :
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu