kstb

telsim

12-07-2019 08:38 DÜNYA

AB’nin “Yaptırım” listesi Yunan’a bayramı getirdi!

AB’nin, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye yaptırım için harekete geçmesi, Komşu’da büyük coşku oluşturdu. “Yaptırımlar sonunda hayata geçiyor” yorumu öne çıktı.

AB’nin “Yaptırım” listesi Yunan’a bayramı getirdi!

ABD, Avrupa Birliği (AB), Mısır, İsrail hatta Ermenistan’ın “Endişeliyiz” açıklaması yaptığı Türkiye’nin sondaj çalışmaları AB ile yeni bir krizin kapısını araladı. Doğu Akdeniz’deki gerilim konusunda sürekli Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yanında yer alan AB, Türkiye’ye yönelik bir dizi yaptırım listesi hazırladı.

Yaptırım listesi ortaya çıktı

İngiliz haber ajansı Reuters yaptırımlarında içinde olduğu taslak metni yayınladı.
Yayımlanan taslak metne göre, Türkiye Doğu Akdeniz’de hak iddiası etmeye devam ederse, “AB Genişletilmiş Hava Ulaşımı Anlaşması görüşmeleri askıya alınacak”, “Türkiye ile üst düzey diyalog askıya alınacak”, “Türkiye'ye, birliğe katılım sürecinde verilen mali yardımın 2020'de kesilmesi desteklenecek”, “Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye verilen fonların gözden geçirilmesi istenecek” ve “Türkiye sondaj faaliyetlerine devam ederse daha katı tedbirler alınacak.” Taslak bildiri, Pazartesi günü, AB Dışişleri Bakanlarının toplantısında gündeme alınacak. Kabul edilmesi durumunda ise yaptırımlar uygulamaya konulacak.

İttifak halindeler

Türkiye-KKTC, Yunanistan-Rum Kesimi arasında yaşanan gerilime ABD, AB, Mısır, İsrail hatta Ermenistan da dahil oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı “Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinden endişe duyuyoruz” derken İsrail, Fransa ve Mısır’dan da Yunan kanadının tezlerini destekleyen mesajlar geldi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde jeolojik keşif çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla sondaj çalışmaları yapma girişiminden endişe duyduklarını ve bu eylemleri kınadıklarını açıkladı. Yapılan açıklamalar ve yaptırım hamleleri Türkiye’ye karşı kurulan ittifakı gözler önüne serdi

Manşetlerde bayram havası

AB’nin yaptırım tehditleri, Yunanistan basınında bayram havasına neden oldu. Kathimerini, Vima, EleftherosTipos gibi gazetelerde, “AB nihayet eyleme geçiyor” çizgisinde paylaşımlar yapıldı. Atina, içinde tek taraflı hamleler ve oldubitti içeren sınır haritalarının AB’nin sınırları olduğunu, AB sınırları ihlal edildiği için Brüksel’in topyekûn olarak Türkiye karşısında harekete geçmesi gerektiğini savunuyordu. Yunan kamuoyunda aylardır dillendirilen bu beklentinin gerçeğe dönüşmesi, işte bu nedenle Komşu’da büyük sevince neden oldu.

Rumlar’dan diyalog mesajı

Öte yandan Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı NikosHristodulidis, İsviçre Dışişleri Bakanı IgnazioCassis ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na 'diyaloğa hazırız' mesajı gönderdi.Hristodulidis, Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Cassis'ten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, diyaloğa hazır olduklarını, Kıbrıs sorununa BM kararları ve Avrupa Birliği kuruluş ilkeleri esasında diyalog yoluyla çözüm bulunabileceğini söylemesini istedi.Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki sondaj geriliminle ilgili olarak, “Kıta sahanlığında ne yapacağına Türkiye karar verir” demişti.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu