kstb

telsim

23-11-2017 16:31 EĞİTİM

’24 KASIM TÜRK MİLLETİ İÇİN ÇOK DEĞERLİ VE ANLAMLI BİR GÜNDÜR

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektör yardımcısı Doç. Dr. Oya Erturğruloğlu günün anlam ve önemine özel açıklamalarda bulundu.

’24 KASIM TÜRK MİLLETİ İÇİN ÇOK DEĞERLİ VE ANLAMLI BİR GÜNDÜR

Ertuğruloğlu;

11 Kasım 1928 yılında TC Bakanlar Kurulu’nun  yapmış olduğu toplantıda Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanı verilmişitr. Bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmileşmiştir. Bu bağlamda, Atatürk’ün 100.doğum yıl dönümü olan 1981 yılında "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verilmiştir.

‘’Atatürk’ün 100. yıldönümü dolayısıyla 1981 yılından itibaren kutlanmakta olan öğretmenler gününün anlamı sadece eğitim sisteminde yer alan tüm birimler ve paydaşlar için değil aynı zamanda tüm Türk milleti için de çok değerli ve anlamlı bir gündür. Bu anlamda genel olarak eğitim ve üniversite eğitimin önemini vurgulayarak, tüm ülke öğretmenlerimizin gününü kutlarız. ‘’ şeklinde 24 Kasım öğretmenler gününün anlamına değindi.

Ertuğruloğlu ayrıca ‘’Eğitimin esas olarak iki işlevi bulunmaktadır. Bunlar bireysel ve toplumsal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bireysel olarak işlevi bireyin kendini gerçekleştirmesi, yani kendine güven duyması ve sorumluluklarını bilen bir kişilik olarak kendini geliştirmesidir.  İkinci işlevi ise bireylerin toplumsallaştırılmasıdır. Böylece eğitim bireylere, bilgi ve beceri kazandırma yanında toplum içerisinde bir yer edinmelerini aynı zamanda toplumsal açıdan da ülkenin, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasına faydalı olmalarını sağlamaktır.

Bu bağlamda, eğitim yeni  kuşakların  toplumun ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilerle donatılması ile kişiliklerini geliştirmelerine yardımcı olmak yanında, topluma faydalı bireyler yetiştirme etkinlikleri olarak tanımlanabilir.

Toplumun çıkarları aynı zamanda iyi eğitilmiş bireylerle doğru orantılıdır. Bu anlamda, iyi eğitilmiş bireyler yetiştirmek toplumun esas amaçları arasında olmalıdır. Toplumun iyi eğitilmesi için toplumsal birimler ortaya çıkarılmıştır. Bunlar da eğitim sistemini oluşturmaktadır. Eğitim sisteminin en önemli birimlerinden biri de üniversite eğitimidir. Eğitim sistemi içinde yer alan her aşama önemlidir. Her çocuğun  hayata adım attığı ilk yer okul ortamıdır.

Okulun esas amacı ülkenin çocuklarını hayata hazırlamaktır. Bizi okul öncesiyle ilkokuluyla hayata adım attığımızda karşılayan sistem, Üniversite eğitimiyle bize bir meslek kazandırmaktadır. Eğitimin bir ülkenin gelişmesinde çok önemli bir yeri vardır. Bu nedenle, ülkemizin çocuk ve gençlerini  yetiştirirken nitelikli bir meslek sahibi olmaları yanında  kendi öz değerleri ve kültürünü iyi bilen, evrensel değerlere saygılı, kişilikli, birbirine bağlı, birbirine saygılı ve birbirini seven gençler yetiştirmek esas amaçlar arasında yer almalıdır.

Yaşadığımız çağda yaşam boyu eğitim ve öğrenmek artık bir zorunluluktur. Gençlerimizin hayat felsefesi öğrenmek ve sürekli kendini geliştirmek olmalıdır.’’ şeklinde konuştu.

 

 




DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu