kstb

telsim

01-11-2017 14:16 SAĞLIK

1-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

ÇAĞLAR: GEBELİKTE SİGARA İÇEN ANNELERİN ÇOCUKLARINDA ARTMIŞ LÖSEMİ SIKLIĞI SAPTANDI

1-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

Kanser Hastalarına Yardım Derneği ile bu derneğe bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelikleri sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptandığını vurguladı.
 

Mine Çağlar, 1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, çocukluk çağı kanserlerin, tüm kanserlerin yüzde 2-4’ünü oluşturduğunu ve yıllık görülme sıklığının (insidans), milyonda 120 olduğunu belirtti.
 

Çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında “kan kanseri” olarak da ifade edilen “lösemi” hastalığının yer aldığını belirten Çağlar, löseminin çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35-40’ını oluşturarak sıklık sıralamasında ilk sırada yer aldığını kaydetti.
 

Löseminin, kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan önemli bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Çağlar, sebebi tam olarak bilinmese de, hastalığa olumsuz etki yapan ve hastalığın oluşmasında rol oynayabilen faktörler bulunduğunu ifade etti.

Çağlar, bu faktörler içerisinde bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona ve benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak gibi etkenlerin yer aldığını, son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptandığını vurguladı.

Löseminin de kendine özgü belirti ve bulguları bulunduğunu kaydeden Çağlar, hastalığın önemli belirtileri arasında yer alan kansızlık, solukluk, morluklar, kanama ve kemik ağrıları ile bulgu verebileceği gibi, ender olarak ilk dönemlerinde bariz bulgu vermeden de seyredebileceğini kaydetti.
Çağlar, özellikle, 1-8 Kasım, Lösemili Çocuklar Haftası”nda, lösemi hastalığı ile mücadele eden çocuklara moral vermek, daha kaliteli yaşam standartlarına ulaşmaları için bu hastalığa dikkatleri çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmanın amaçlandığını ifade etti.

KARASOY

Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Halil Karasoy da yaptığı açıklamada, Umut Eğitim ve Kültür Evi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Karasoy,  Umut Eğitim ve Kültür Evi’nin 17 Aralık 2011’de faaliyete geçen bir merkez olduğunu belirterek, tedavi gören veya tedavilerini tamamlamış çocuklara, gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler düzenlediklerini kaydetti.

Karasoy, üyelerin ihtiyaçları doğrultusunda okullarına yönelik okul takviye dersleri, ilgi duyanlara yabancı dil ve müzik kursları da düzenlendiğini ifade etti.

Karasoy, Umut Eğitim ve Kültür Evi’ne destek veren halka ve gönüllü eğitmenlere teşekkür etti.




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu