kstb

telsim

08-03-2018 22:27 SAĞLIK

Zikanın yayılmasını kolaylaştıran protein türü keşfedildi

Çinli bilimadamları, Aedes aegypti türü sivri sineğin tükürük bezinde buldukları proteinin, Zika virüsüne karşı nasıl bir strateji geliştirilmesi konusunda uzmanlara yardımcı olabileceğini belirtiyor

Zikanın yayılmasını kolaylaştıran protein türü keşfedildi

Şinhua ajansının haberine göre,  Bilimleri Akademisine (CAS) bağlı Kunming Zooloji Enstitüsünde araştırmacılar, sarı hummaya neden olan veya Aedes aegypti olarak bilinen bir sivrisinek türünde LTRIN adlı proteini buldu.

Araştırma grubunun lideri Ci Lin, Aedes aegypti'nin tükrük bezinde rastlanan proteinin, sivrisinek ısırığına maruz kalan bir organizmanın sineğin yaydığı hastalığa karşı bağışıklık sistemini zayıflattığı ve böylece ün yayılmasına fırsat tanıdığı açıklamasında bulundu.

Bir diğer araştırmacı Lay Rın da söz konusu keşfin  ile mücadelede uzmanlara nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda yardımcı olabileceğine dikkati çekti. Rın, Zika ünün yayılmasını önlemek i, bazı hasta gruplarında LTRIN'e karşı vücudun zararlı yabancı maddelere direniş gösterebilmesi için ürettiği bir antikorun kullanılması durumunda virüsün bulaşma ihtimalinin azaltılabileceğini ifade etti.

Buluş, "Nature Immunology" dergisinde yayımlandı. İlk kez 1947'de Uganda'nın ormanlarında bulunan maymunlarda rastlanan , Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden ortaya çıkmıştı. Zika virüsünün bulaştığı çoğu insan hafif şekilde hasta olurken, virüs hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde "nörogelişimsel bozukluğu" ifade eden "mikrosefali"ye neden oluyor.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.  2015'ten bu yana 60'tan fazla ülkede görülmüştü.

 




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu