kstb

telsim

15-10-2019 15:12 SAĞLIK

Yenilenmiş hissetmenizi sağlayacak uyku tipleri

Tazelenmiş ve tertemiz bir beyinle güne devam edebilmemiz için belli aralıklarla uykuya ihtiyacımız oluyor.

Yenilenmiş hissetmenizi sağlayacak uyku tipleri

Bunlar, enerjiden tasarruf etmek için gerçekten yorgun hissetmeden önce almaya karar verdiğiniz şekerlemelerdir. Geceleri uzun saatler boyunca uyanık kalmanız gerekirse, gündüz bu kestirme yönteminden faydalanabilirsiniz.

Acil uyku

Gözlerinizi kapatma dürtüsünü hissettiğinizde,  bu durum acil bir uykuya ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Vücudunuz size yorgunluk sinyalleri verir, böylece gözlerinizi kapatıp dinlenebilirsiniz. Örneğin, sürüş sırasında geldiğini hissettiğinizde, güvenli bir yere çekmeli ve bir süre kestirmelisiniz. 

20 dk’lık şekerleme performansınızı arttırır

Gündüz uyanık kalmanız gerektiğinde, hızlı bir şekerleme size yorgunluğu atmanızı sağlayarak, beyninizin yenilenmesini sağlayabilir. Ulusal Uyku Vakfının yapmış olduğu çalışmada , 20 dakikalık şekerleme performansınızı ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur. 

Daha açık bir beyin için 60 dk’lık şekerleme

60 dakikalık kestirmenin uyku açısından fiziksel etkileri konusunda bir fikir birliği olmamasına rağmen, 40 dakikalık kestirmenin kısa süreli belleği arttırdığı kanıtlanmış bir gerçektir. 

Bir çalışmada, bir dizi kartı ezberlemesi ve 40 dakikalık kestirmesi istenen kişilerin% 85'inin kartları tam olarak hatırladığını, uymayan grubun başarı oranının % 60 olduğunu göstermiştir.

 Fiziksel farklılıklarınızı göz önünde bulundurarak, hangi sürenin sizin için en uygun olduğunu bulmaya çalışmalısınız. İsimler, yüzler veya yerler gibi günün ayrıntılarını hatırlamak istediğinizde, 40 dakika ila 60 dakika kestirmeyi deneyin.

90 dk’lık şekerleme beyniniz için en ideal zamandır

NASA 90 dakikanın beyniniz için en ideal şekerleme süresi olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, 90 dakika içinde tam bir uyku döngüsünü tamamlamamızdır. Örneğin, yeni bir enstrüman çalmaya çalışıyorsanız veya yeni bir dil öğreniyorsanız veya araba kullanmayı öğrenecekseniz  90 dakikalık kestirmeden faydalanabilirsiniz.

Şekerleme ihtiyacının uykunuzun kalitesine, fiziksel dayanıklılığınıza ve duygusal durumunuza bağlı olduğunu unutmayın.




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu