kstb

telsim

15-03-2019 09:22 DÜNYA

Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenlendi

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma namazı vaktinde bir camiye otomatik silahla saldırı düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin bulunduğu düşünülen camiye düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Christchurch'teki terör saldırısının 'iyi planlanmış' olduğunu belirterek 40 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Cami saldırısının ardından 1'i kadın olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı. Birkaç araca bağlanmış olarak bulunan el yapımı bombalar etkisiz hale getirildi. Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu. Başkan Erdoğan, terör saldırısını kınadığı mesajında 'Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum' dedi.

Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenlendi
Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma namazı vaktinde bir camiye otomatik silahla saldırı düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin bulunduğu düşünülen camide en az 30 kişinin hayatını kaybettiğinden endişe ediliyor.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bugünü “Yeni Zelanda’nın en karanlık günü” olarak tanımlarken, üst düzey hükûmet yetkililerin kriz toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Gerçekleşen saldırının ardından resmi Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Yeni Zelanda Polis Teşkilatı, “Christchurch’deki bütün okullar kapatıldı. Güvenlik sağlanana kadar ülkedeki bütün camilerin de kapılarını kapatmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dört kişinin gözaltına alındığını açıklayan polis teşkilatı, gözaltına alınanların üçünün erkek, birinin kadın olduğunu bildirdi.

Camide bulunan kişilerden biri, CNN kanalına yaptığı açıklamada, silahlı saldırganın 10-15 dakika boyunca insanları hedef alarak ateş ettiğini söyledi.
 
Christchurch’te yerel saatle 13.40’ta gerçekleşen saldırının hemen ardından, Linwood kentindeki bir camiden de silah sesleri duyulduğu aktarıldı.

CAMİ SALDIRAYAN TERÖRİSTİN YAKALANMA ANI

Yeni Zelanda'da camiye düzenlediği silahlı saldırıyla onlarca kişiyi katleden ve katliam anını canlı yayında paylaşan terörist, polisin düzenlediği operasyonla yakalandı. 
 
CAMİYE DÜZENLENEN KATLİAM SONRASI FACEBOOK’TAN İLK AÇIKLAMA
 
Saldırganın Cuma namazı kılan Müslümanlara otomatik silahla gerçekleştirdiği saldırıyı canlı olarak Facebook üzerinden yayımlamasının ardından gözlerin çevrildiği Facebook şirketinden bir açıklama geldi.
 
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan şirketin Avustralya ve Yeni Zelanda Politika ve İletişim Direktörü Mia Garlick, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde silahlı saldırı gerçekleştirilen saldırganın Facebook hesabının kapatıldığını ve ilgili videonun yayından kaldırıldığını açıkladı.
 
Bütün kalpleriyle bu korkunç saldırıdan etkilenen kurbanların ve ailelerinin yanında olduklarını belirten Garlick, Yeni Zelanda polisinden kendilerine yapılan uyarının ardından kısa sürede harekete geçtiklerini belirtti.
 
Söz konusu saldırıya ilişkin övgü içeren içerikleri de hızla temizlediklerini aktaran Garlick, Yeni Zelanda polisiyle yakın temas içinde olmayı sürdüreceklerini açıkladı.
 
"MÜSLÜMANLARA YAPILAN TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINIYORUM"
 
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi sosyal medya hesabından Yeni Zellanda mesajı yayınladı.
 
Başkan Erdoğan, mesajında "Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum." dedi.
 
AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK SALDIRIYI KINADI
 
"Yeni Zelanda Christchurch’te camilere yapılan ırkçı ve İslam düşmanı saldırılarda onlarca kişi katledildi. Bu canice saldırıyı şiddetle kınıyoruz, ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu saldırlar İslam düşmanı söylemler kullanan siyasilerin oluşturduğu atmosferin sonucudur. Canilerin yayınladığı bildiri açıkça İslam düşmanlarının kullandığı tüm argümanları biraraya toplamış"
 
"İslam düşmanlığını yayanlar bunun bir din ve coğrafyayla sınırlı sonuçları olmayacağını göremiyorlar. Tüm insanlık, tüm dinler ve ülkeler için tehdit üretiyorlar. Camilere düşmanlık üretenler, kiliseleri ve havraları da tehdit ediyorlar. Nefret ideolojisi tüm insanlığı hedef alır. İslam düşmanlığı sadece müslümanlar için değil tüm insanlık için tehdittir. Bu canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermeli ve karşı koymalıdır. İslam düşmanlığı, insanlık adına mahkum edilmelidir."
 
- "ÜZGÜNÜZ SARSILMIŞ VAZİYETTEYİZ, YAKINDAN KONUYU TAKİP EDİYORUZ"

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, yaptığı açıklamada, "Üzgünüz sarsılmış vaziyetteyiz, yakından konuyu takip ediyoruz." dedi.

Saldırıda ölen veya yaralananlar arasında şu ana kadar Türk vatandaşı bulunmadığı bilgisi ulaştığını aktaran Büyükelçi Ergin, "Çok dar bir bilgi var şu aşamada. Hala operasyonlar devam ettiği için bir yetkililer kesinlikle şu aşamada operasyonlara bir şey getirmemek için henüz resmi bilgi aktarmıyorlar." diye konuştu.

Büyükelçi Ahmet Ergin, ölen ve yaralananlar bulunduğunu da aktardı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: BU SALDIRI MÜSLÜMAN DÜŞMANLIĞININ GELDİĞİ NOKTAYI GÖSTERMEKTE

"Yeni Zelanda Christchurch’te Nur Camisi'ne yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."  

ALTUN, CAMİ SALDIRISINI KINADI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki cami saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI MORRİSON: HABER BENİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Morrison, resmi twitter üzerinden hesabından Yeni Zelanda'daki camilere yapılan saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Morrison paylaşımında, "Yeni Zelanda Christchurch'teki ciddi silahlı saldırı haberleri beni dehşete düşürdü. Durum hala gelişiyor ama düşüncelerimiz ve dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte." ifadelerini kullandı.

Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood camilerine Cuma namazı esnasında silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu açıklanmıştı.

YENİ ZELANDA POLİSİNDEN UYARI

Polis yetkilisi Mike Bush, Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye düzenlenen saldırıların ardından ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.

Bush, saldırının ardından vatandaşların camilerden uzak durması gerektiğini söyledi.

PAKİSTAN, YENİ ZELANDA'DAKİ 2 CAMİYE TERÖR SALDIRISINI KINADI

Han, mesajında "Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki camilere düzenlenen terör saldırısını kınıyorum. Bu saldırı bizim her zaman söylemeye çalıştığımız 'Terörün dini yoktur' söylemimizin bir kanıtıdır. Dualarımız saldırının kurbanları ve yakınlarıyla." ifadesini kullandı.

Saldırının sorumlusu olarak İslamofobiyi işaret eden Han, "Ben bu saldırının sorumlusu olarak 11 Eylül sonrası ortaya çıkan İslamofobiyi suçlarken, bir Müslümanın yaptığı saldırının ardından 1,3 milyar Müslüman toplu bir şekilde suçlanıyor. Bu, Müslümanların siyasi mücadelelerini kötü göstermek için yapılan kasıtlı bir harekettir." değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal da "Pakistan, Yeni Zelanda'da yaşanan trajik terör saldırısını kınıyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Kureyşi'nin de saldırıyı kınadığını söyleyen Faysal, "Bakan Kureyşi de Christchurch'teki saldırıyı en sert şekilde kınadı ve bu hain saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi." ifadelerini kullandı.

Bakan Çaudri de yaptığı paylaşımda, "Christchurch'teki iki camiye düzenlenen saldırının şoku ve üzüntüsü içindeyim. Pakistan halkı Yeni Zelanda halkının yanındadır. Bangladeş Kriket Milli Takımı saldırı sırasında camideymiş. Aynı durum yıllar önce Pakistan'ın da başına geldi. Bu yüzden yaşanan acıyı çok iyi anlıyoruz ve hissediyoruz." ifadelerine yer verdi.




Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu