kstb

telsim

06-04-2020 17:29 DÜNYA

Yeni tip corona virüsü yıllar önce ortaya çıkmış olabilir

Yeni tip corona virüsü yıllar önce ortaya çıkmış olabilir

Türkiye dahil 200’ün üzerinde ülkede görülen yeni tip corona virüsün (Covid-19) ilk olarak 2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentindeki hayvan pazarında ortaya çıktığı ve dünyaya yayıldığı genel olarak kabul görüyor. Ancak, ABD’de yapılan iki araştırmaya göre, virüs bilinenden aylar ya da yıllar önce görüldü ve insanlara adapte olarak ölümcül bir hastalığa dönüştü.

Columbia Mailman Halk Sağlığı Okulu epidemiyoloji Profesörü Ian Lipkin CNN’e verdiği röportajda, “Corona virüsün  bir süre insanlarda dolaştığını düşünüyorum. Bunu tam olarak bilemeyiz aylarca hatta yıllarca önce olmuş olabilir” ifadelerini kullandı.

Nature Medicine dergisinde yakın zamanda yayımlanan araştırmada da benzer bir teoriye yer verildi. Araştırmada insanların farkında olmadan yıllarca virüsle birlikte yaşamış olabileceğine dikkat çekildi.

Zoological Society of London (ZSL)’de veteriner epidemiyolog Andrew Cunnigham, “Bildiğimiz farklı tip corona virüslerin keşfedilmeden on yıllar önce ortaya çıkmış olduğu defalarca kanıtlandı. Yeni tip corona virüsün de insanlara buluşmadan önce bazı uyarlamaları vardı, fakat zamanla insanlara daha fazla adapte oldu ve bulaşıcılık yeteneği arttı” açıklamasını yaptı.

 

 

 
 



Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu