kstb

telsim

19-03-2021 08:19 DÜNYA

Uluslararası kamuoyuna derdimizi anlatamayız

Meclis eski başkanlarından ve başbakanlardan Dr. Sibel Siber, siyasi eşitliğin ortada olmayacağı bir yapının konuşulması gerektiği belirterek, "Fakat, bir anda kalkıp 'iki devletlilik' dersek de uluslararası kamuoyuna derdimizi anlatamayız" dedi.

Uluslararası kamuoyuna derdimizi anlatamayız

Meclis eski başkanlarından ve başbakanlardan Dr. Sibel Siber, KTV’de Haluk Yerli’nin sorularını yanıtladı...

"EVET, FEDERASYONUN GÜZEL ÖRNEKLERİ VAR..."

Kıbrıs konusuna değinen Siber, “Bana federasyonu istemiyor musunuz?” diye sorular geldiğini belirterek, “Konu isteyip istememe meselesi değildir. Federasyonun iyi bir barış modeli ve kazan kazan prensibi üzerine kurulduğunu biliyoruz. Dünyada güzel modelleri de var. Federasyon Kıbrıslı Türklerin teziydi. 1974’e kadar federasyonun adını telafüz edemezdiniz, Rum tarafı kesin redderdi...” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitliği kabul etmediğini, yani devlet yönetiminde eşit ortaklığı kabul etmediğini vurgulayan Siber, bugüne kadar gelinen süreçte görüşmelerin tıkanma nedeninin, Rum tarafının siyasi eşitliği reddetmesi olduğunu dile getirdi.

"ANASTASIADIS HALKINA HİÇ SİYASİ EŞİTLİKTEN SÖZ ETMEDİ"

Rum Lider Nikos Anastasiadis’in bunu inkar etmediğini de ifade eden Siber, “Son başkanlık seçimlerinde Anastasiadis ‘yüzde 20 yüzde 80’e eşit olamaz’ dedi. Halkına güvence verdi. Siyasi eşitlikten söz etmedi. Hiçbir Rum liderin ağzından ‘iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı çözüm için çalışacağız’ sözünü duymadım” ifadelerini kullandı.

BM parametresinin iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyon olduğunu hatırlatan Siber, “Rum tarafı iki toplumluyu söylüyor, siyasi eşitliği söylemiyor. Bizim federasyon anlayışımız, bu parametrelere dayalıysa, gerçek anlamda siyasi eşitlik istiyorsak, bu federasyon hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Bu kadar netim. Biz siyasi eşitlikten taviz verecek olursak belki bir federasyon durumu olabilir. Bu konuda taviz verecek bir toplum olabilir mi? Yönetim mekanizmalarında azınlık olmayı toplum kabul eder mi? Hiç kimse bunu kabul etmeyecektir” diye konuştu.

"BİR ANDA 'İKİ DEVLETLİLİK' DİYEREK DERDİMİZİ ANLATAMAYIZ"

Aynı düşünce ve parametrelerle bir yere varılamayacağının ortada olduğunu vurgulayan Siber, siyasi eşitliğin ortada olmayacağı bir yapının konuşulması gerektiğinin altını çizerken, “Bir anda kalkıp iki devlet” diyerek de uluslararası kamuoyuna dert anlatmanın güç olduğunu ifade etti.

Siber, “Bunca yıldır görüşülen federasyonun niçin sürekli çıkmazla sonuçlandığını bilgilerle, belgelerle ve tutanaklara dayanarak anlatmak gereklidir. TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Anastasiadis’in federasyona varılamayacağını, iki ayrı yapının oluşturulması konusunda konuştuğun yönündeki açıklamasını hatırlayın” dedi.

"ULUSLARARASI ALANDA GÜÇLÜ PANELLER DÜZENLENMELİ"

Siber, uluslararası alanda, güçlü paneller düzenleyerek neden federasyona dayalı çözüme ulaşılmadığının anlatılması gerektiğini yineledi.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu