kstb

telsim

15-04-2019 14:45 SİYASET

Türkiye Kamu Başdenetçisi: "Kamu denetçiliği kurumu Türkiye'de gecikti, KKTC'de bile 1992'de kuruldu"

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kamu denetçiliği kurumu Türkiye'de gecikmiş bir kurum. KKTC'de bile 1992 yılında kurulmuş olan kurum maalesef Türkiye'de 2012 yılında kurulmuş ve 2013 yılında faaliyetlere başlamış" ifadelerini kullandı.

Türkiye Kamu Başdenetçisi:

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde hazırlanan Çocuk Hakları Stratejisi’nin tanıtım toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Kamu Denetçiliği Kurumunun, Unicef’le birlikte çalışmalarının uzun süreden beri devam etmekte ve verimli bir çalışma alanlarının olduğunu belirten Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Kamu denetçiliği kurumu Türkiye’de gecikmiş bir kurum. KKTC’de bile 1992 yılında kurulmuş olan kurum maalesef Türkiye’de 2012 yılında kurulmuş ve 2013 yılında faaliyetlere başlamış. Avrupa’ya ve özellikle İskandinav ülkelerine baktığımızda, Ombudsmanlık tarihi yüzyıllara dayanmaktadır. İşte biz bu aradaki geç kalmışlığımızı telafi etmek için oldukça yüksek tempoda çalışıyoruz” diye konuştu.

Bütün sivil toplum kuruluşlarıyla her alanda dayanışma içinde olduklarını söyleyen Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun anayasal bir kurum olduğunu vurgulayarak, “Gücünü, anayasadan, Türkiye büyük Millet Meclisi’nden alıyor bu doğru ama bu gibi kurumların fonksiyonelliği, paydaşları olan medya ve sivil toplum örgütleriyle ne kadar dayanışma içinde ve iç içe olursa etkinliği o kadar artar” ifadelerini kaydetti.

“HANGİ YAŞTA OLURSA OLSUN ÇOCUKLAR, BİZE MÜRACAATLARINI YAPABİLMEKTEDİR”

Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun özellikle çocuk hakları ile alakalı olarak diğer kurumlardan farklı bir özelliği olduğunu belirterek, “Medeni kanun gereği 18 yaşından küçüklerin herhangi bir işlem yapmaları, bir yere müracaat etmeleri, dilekçe vermeleri 18 yaşından küçük oldukları için velilerin iznine tabidir. Ancak Kamu Denetçiliği Kurumu bunun istisnasıdır. Hangi yaşta olursa olsun çocuklar, bize müracaatlarını yapabilmektedir. O kadar enteresan o kadar güzel müracaatlar gelmekte ki bizim de ufkumuzu açmaktadır. Unicef’in çalışma gayesi, çalışma düzeni belli. Birlikte çok güzel konulara imza attık. Çocuk hakları strateji belgesini, birlikte hazırlayıp, yayınladık Umut ediyoruz ki bu belgede yazılanları hayata geçirebileceğiz” şeklinde konuştu.




DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu