kstb

telsim

25-06-2019 23:33 GÜNDEM

TEMMUZ AYI SONU’NDA 225 MİLYONLUK CARİ AÇIĞI KAPATACAK DURUMA GELECEĞİZ…

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu nehaberkıbrıs Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Aydınlı ile yaptığı röportajda önemli konulara açıklık getirdi…

TEMMUZ AYI SONU’NDA 225 MİLYONLUK CARİ AÇIĞI KAPATACAK DURUMA GELECEĞİZ…

27 SENEDİR MALİYE’SİZ BİR GÜNÜM OLMADI

Amcaoğlu yaklaşık 27 yıldan beridir maliyenin içinde olan ve birçok görevde bulunarak görevimi layığı ile ifa etmiş bir insan olarak görmekteyim kendimi. Milletvekilliği görevindeyken bile Ekonomi ve mali işbirliği protokolünde KKTC tarafında bunları yönlendiren bir kişi olarak bulunmaktaydım. Elbette ki  Ekonomi ve Maliye bütün bir sistemin motorudur. Her ortamda bir  projeyi faaliyete geçirmenin yegane temeli mali anlamda yeterlilikten geçer.

 

GÖREVE GELDİĞİMİZ ZAMAN NE İLE KARŞILAŞACAĞIMIZI BİLİYORDUK

Her programda yada söyleşide bana sorulan ilk soru şu oluyor nasıl bir maliye ile karşılaştınız?. Biz görevi devraldığımız gün neyin ne olduğunu kamu maliyesinin çıkmazda olduğunun bilincindeydik. Bunları da meclis kürsüsünden de sürekli dile getiriyorduk. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın piyasaya yansıtılamadığını aynı zamanda insanlarımızın alım gücünde ki erimenin önüne geçilemediğini söylüyorduk Göreve geldiğimiz de herkes de bir zam beklentisi vardı yaptığımız ilk  Bakanlar kurulu toplantısında  herhangi bir zam kararı çıkarmadığımız için eleştiriye bile maruz kaldık

Zam yapmak marifet değil kamu maliyesine hakimseniz ve gelir gideri iyi hesaplayabiliyorsanız kontrol her zaman sizde olur.

Elbette ki sıkıntılı bir maliye devraldık  güzel şeylerinde yapıldığını belirtmemiz lazım ama sırf geçmiş hükümetin yanlış yaptıklarını kendimize mazeret olarak görmüyoruz. Biz mazeretlerden uzak durup ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlarımızın düşen alım gücünü tekrardan yukarılara çekip refah seviyesini artırma gayretindeyiz.

Hep konuşulur ekonomik protokol, hükümet programları, orta vadeli programlar ve bütçeler .Bunlar neyi ifade eder sektörlerin gelişmesi konusunda istediğimiz hedeflere ulaşmayı hem de bizi gerçek anlamda kendi ayakları üzerinde durabilecek bir sistem ile yönetilmeyi ,kendi ihtiyaçlarımız her anlamda karşılayabilmeyi yetkili kılmayı ifade eder.

Bakın 2009 yılında tek başına iktidara  gelen Ulusal birlik partisi’nde ben maliye bakanlığında bakanlık müdürü olarak göreve başladığımda yine 736 milyonluk bir cari bütçe ile karşı karşıyaydık o gün ki şartlarda Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan 3 yıllık ekonomik protokol ile o açık kapatılmış ,çok önemli kararlar alınmış ve de radikal anlamda atılan adımlar sayesinde bizden sonra göreve gelen Zeren Mungan daha sonra göreve gelen Birikim Özgür mali disiplinden tek bir kuruşluk ödün vermeden yoluna devam edip gitmiştir.

Özelikle kamu maliyesinin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin şartlarını yerine getirmek için. Bu sistem Ersin Tatar,Zeren Mungan ve Birikim Özgür ve Serdar Denktaş ile devam etmiştir ta ki DP’nin UBP ile olan hükümeti bozulana kadar.

Biz göreve geldiğimiz gün baktığımız da 225 milyonluk bir cari açık söz konusuydu. Bunu 2009’da halleden Ulusal Birlik Partisi,2015 yılında 185 milyonluk açığı kapatan bir Ulusal Birlik Partisi göreceksiniz ki Temmuz Ayı sonunda bu cari açığı da kapatacak kapasiteye ulaşacaktır.

 

EKONOMİK PROTOKOL’DE SONA GELİNDİ

 Amcaoğlu ekonomik protokol konusuna gelecek olursak şunu söyleyebilirim dedi.Bizim tarafımızda ki çalışmalar bitmiştir. Bize verilen bilgilere göre çalışmalarımız Türkiye tarafından değerlendiriliyor yapılan değerlendirmelerde,çok önemli sıkıntıların olmadığını da biliyoruz. Kısmetse çok yakın bir tarihte protokolün yürürlüğe girmesi sonuçlandırılacaktır dedi..

 




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu