kstb

telsim

24-11-2018 11:23 KÜLTÜR SANAT

‘Tek Kanatlı Melekler’

İlke Ünlücan’ın ilk şiir kitabı “#ŞİİRSOKAKTA”yı yayımladı ve farkındalık yaratmak için tüm gelirini Kıbrıs Türk Multiple Skleroz (MS) Derneği’ne bağışlayacak. Ünlücan’ın MS hastaları için kaleme aldığı şiiri ise, dikkat çekici

‘Tek Kanatlı Melekler’

"Hep eksik kalır yüreklerin sol yanı,

Hiç kimseleri yoktur düşmeden önce tutabilen onları,

Tek kanatlı melekler hep bilirler acıyı…

Hissederler hep geleceğin ötesindeki kaygıyı…

Yarım kalmış yürekleriyle tamamlasalar da hayatı,

Anlarlar sonra birer beyaz nilüfer olduklarını,

Kavrarlar işte o an nasıl da kusursuz olduklarını,

Tek kanatlı melekler hep bilirler kaygıyı”.

İlke Ünlücan “#ŞİİRSOKAKTA” kitabında yer alan ‘Tek Kanatlı Melekler’ ismini verdiği şiirini Multiple Skleroz (MS) hastaları için yazdı.

Ünlücan, üniversite yıllarında yazmaya başladığı şiirlerini tesadüf eseri sokaktan aldığı ilham ve çevresinin desteğiyle #ŞİİRSOKAKTA kitabında topladı.

Sponsorluğunu Magic Touch Group’un üstlendiği kitabla toplumda farkındalık yaratmayı amaçlayan İlke Ünlücan, genç yaşında örnek ve takdir edilecek bir davranışa imza attı. Ünlücan, kitabından elde edilecek geliri de Kıbrıs Türk Multiple Skleroz (MS) Derneği’ne bağışlayacak.

Üniversite yıllarında kaleme alıp dosyaladığı şiirlerini, raflar arasından indirip okuyucuyla buluşturan Ünlücan, şiirlerinin temasını “iç savaşım” olarak tanımlıyor. Kitapta yer alan 23 şiire ise, Arzu Memmednebi İnceer ve Beste Seçer’in karakalem çizimleriyle hayat verdi.

#ŞİİRSOKAKTA kitabının ilk sayfalarında Kıbrıs Türk Multiple Skleroz (MS) Derneği ve hastalığı hakkında bilgi veriliyor.

Ünlücan, kitabı satın alanlara “Lütfen şiirlerimden önce bu hastalık hakkında bilgi edinin çünkü ancak bu şekilde farkındalık yaratılabilir” mesajını veriyor.

Kitabı okuyan kişilerden güzel dönütler alan Ünlücan, yeni şiirlerini de kitaplaştırmayı ve bunun da bir bağış projesi olacağını söyledi.

Kitap Deniz Plaza, Khora, Tezgah, Lunaart Cafe de 15 TL’ye satılıyor.

“En büyük uğraşım”

1990 yılında Esentepe’de doğan Ünlücan, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okudu ve daha sonra Yakın Doğu Ünivesitesi’nde Avrupa İlişkileri üzerine yüksek lisans yaptı.

Yazı yazmaya öğrencilik yıllarında başlayan Ünlücan, “Yazmayı her zaman çok sevdim. Yazmak, yazarken gelişmek her cümlede kendimle savaşmak veya barışmak, duygularımı, düşüncelerimi karşımdakine aktarabilmek, satır aralarında bazı ince anlamlar verebilmek hayatımda en büyük uğraşım oldu” dedi ve şöyle devam etti:

“Şiirlerimi kitaplaştırma kararım, çok ilginç. Aslından çıkış hikayesi ismiyle alakalıdır. Bir gün sabah, yolda işe doğru giderken Lefkoşa’nın çok eski bir duvarında #ŞİİRSOKAKTA yazısı, yanında şiir ve harika bir resim vardı. Kötü olan bir duvarın, şiir ve resimle nasıl muhteşemleştirildiğini gördüm. Bundan çok etkilendim, şiir sokakta ve bunu herkes başarabilir dedim. Ve o an kendi yazdığım şiirler aklıma geldi”.

Ünlücan, aklına ve yüreğine kazınan bu görüntüyle, uzun yıllar raflar arasında saklı kalan şiirlerini eskimesi yerine gün yüzüne çıkarmaya karar verdi. Ama bunun yaparken bir amacı vardı.

Ünlücan, daha önce sosyal sorumluluk projesi kapsamında şiirlerini kitaplaştıran ve satışından elde ettiği geliri ihtiyaçlı derneklere bağışlayan Gözde Özerk Genç’ten ilham aldı.

Ünlücan, “Düşüncelerimi çevremle paylaştım, güzel geri dönüşler almam beni bu yola çıkmam için cesaretlendirdi. Önce, üniversite yıllarında yazdığım şiirleri derledim. Daha sonra da gazetelerde yazdığım ve yayımlanan yazıları yeniden okuyup o günkü yaşanılanları şiirsel olarak kaleme aldım” dedi.

İçsel savaş…

İlke Ünlücan, #şiirsokakta kitabında yer alan 23 şiirinin temasını ise şöyle anlatıyor:

“Temasal olarak herşey var, şiir sokakta… Aşk, farkındalık, özgürlük, bağımsızlık, yalnızlık, insanın kendiyle savaşı. Yani bir insanın kendi içiyle ve kendi duygularıyla verdiği bir savaştır”.

Her bir şiirine hayat veren karakalem çizimlerini ise Beste Seçer ve Arzu Memmednebi İnceer’in hayat verdiğini belirten Ünlücan, “Ben ilk başta şiirlerimi fotoğraflarla desteklemeyi düşündüm. Gözde, şiirlerimin duygularını en iyi kara kalem çizimleri aktarabileceğini söyledi. Ben de bunu uygun gördüm. Kapak tasarımını da Beste Seçer yaptı. Düzeltmenliğini ise edebiyat öğretmeni olan Çiğdem Kutlu Güney üstlendi” dedi.

Zengin hastalığı

#ŞİİRSOKAKTA’nın ilk sayfalarında MS hastaları ve kitabın gelirinin bağışlanacağı dernek hakkında bilgiler de verildi. Ünlücan, kitabı satın alan okuyucuların bu konuda fikir sahibi olmalarını istediğini anlattı.

“Toplumumuzda diğer hastalıklara oranla, MS hastalığının daha az bilindiğini fark ettim. Toplum olarak başımıza gelmeden bilemiyoruz. Avrupa’daki toplumlarda bu böyle değil. Gerek seçilmiş, gerekse toplum tarafından çok büyük farkındalıklar yaratılır. Bizde ne yazık ki böyle olmuyor” diyen Ünlücan, farkındalık yaratmak amacıyla çıktığı bu yolculukta MS hastalarının bir araya gelebileceği binalarının olmamasının yüreğine dokunduğunu ve bu nedenle kitabının gelirini buraya bağışlamaya karar verdiğini söyledi.

Ünlücan, “Bugün ülkemizde ne yazık ki MS hastalarının sayısı git gide artmakta. Zengin hastalığı olarak da bilinir. Nedeni ise ilaçların inanılmaz derece pahalı olması. Dernek başkanıyla bir araya geldiğim zaman birçok sorunlarının olduğunu fark ettim. Bende düşündüm ki bu kitabın geliriyle gerçekleştirmek istedikleri projelerine destek olabilirim” dedi.




Etiketler :
DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu