kstb

telsim

30-05-2019 10:22 TÜRKİYE

T.C. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kaymakçı: "Doğu Akdeniz'deki faaliyetler meşrudur"

T.C. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ilerleme raporuyla ilgili, "Raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir" dedi. Doğu Akdeniz’deki faaliyetlere de değinen Kaymakçı, "Bölgedeki faaliyetler meşrudur" ifadelerini kullandı.

T.C. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kaymakçı:

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, basın toplantısı düzenleyerek, AB Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporunu değerlendirdi.

Kaymakçı, raporun mevcut komisyon dönemindeki son rapor olacağını vurgulayarak, "Bu rapor AB'nin kendi, varoluşsal krizlerini yansıtmaktadır. AB, ülkemize maalesef tarafsız yaklaşamamaktadır. Türkiye'deki mevcut durumu tespit edememektedir. Popülist bakış açısı kurumlara sirayet etmiştir. Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı ilerleme raporu, bizim de katkı bulunduğumuz bir rapor. Tüm kurumlarımızın son 1 yıldır gelişmelerini aktardığımız bir rapor. Avrupa Komisyonu'nun Türkiye raporunun kabul ettiğimiz, Türkiye'deki gelişmeleri kaydettiği bölümler var; ama haksız, kabul edilemeyecek yine bazı üye ülkelerin, bazı çevrelerin iddialarını içeren bölümler de var. Bizim bu bölümleri kabul etmemiz mümkün değil. Bu bölümleri yok sayıyoruz zaten. Özellikle tek taraflı gerçeklerden uzak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan konusundaki raporları yok hükmünde sayıyoruz" diye konuştu.

'DOĞU AKDENİZ'DEKİ FAALİYETLER MEŞRUDUR'

Bakan Yardımcısı Kaymakçı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon faaliyetlerinin uluslararası hukuka dayandığını belirterek, "Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarımız meşrudur. Doğu Akdeniz'deki asli haklarımızı koruyacağız. Tek taraflı bakış Doğu Akdeniz'i tehlikeye atar. Rapordaki Rum tezleri sorunu çözmez. AB, Kıbrıs sorununu AB'ye ithal ederek, hata yapmıştır" dedi.

Kaymakçı, Gümrük Birliği konusunda ise "Türkiye, AB pazarıyla bütünleşmiştir. İşleyen bir piyasa ekonomimiz var. Türkiye yapısal reformların adımlarını atmayı sürdürüyor. AB Müktesebatı'na uyum konusunda kararlıyız. 23'üncü ve 24'üncü fasılların açılmaması çelişkilidir. Katılım müzakerelerinin önü açılmalıdır. Ülkemiz 25 yıldır Gümrük Birliğini uygulamaktadır. Gümrük Birliği güncelleme süreci başlatılmalıdır. AB raporda kendi sorumluluklarına yer vermemiştir. Türkiye'nin AB üyeliği en yararlı üyelik olacaktır" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın ve popülistlerin yükseldiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kaymakçı, "Biz Türkiye ve AB ilişkileri açısından baktığımızda önümüzdeki sürecin daha zor olacağını görüyoruz Avrupa Parlamentosu açısından; ama bizim iddiamız şu; Türkiye AB'nin karşılaştığı sınamaların çözümünde anahtar bir ülkedir. Ülkemiz, önümüzdeki dönemde reform sürecini hızlandırabildiği takdirde, Türkiye- AB ilişkilerinde yeni bir dönemin açılacağını düşünüyorum" dedi.




DİĞER TÜRKİYE HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu