kstb

telsim

20-07-2020 12:20 GÜNDEM

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Tüm çabalarımız, kendi kendine yeten bir KKTC içindir'

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Tüm çabalarımız, kendi kendine yeten bir KKTC içindir” dedi, ekonomisi güçlü olan bir ülkenin, siyasi anlamda da güçlü olacağının bilincinde olduklarını dile getirdi.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Tüm çabalarımız, kendi kendine yeten bir KKTC içindir'

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında, Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde resmigeçit töreni gerçekleşti.

Törende, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay birer konuşma gerçekleştirdi.

İlk konuşmayı, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay gerçekleştirdi.

“Yakın tarihimizin en şanlı özgürlük destanlarından biri olan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46’ıncı yıldönümünde bir kez daha KKTC’de bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan Oktay, tüm halkın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.

Oktay, “Kıbrıs Türkü’nün istiklali daimi, istikbali parlak olsun” diyerek, “Sizlere, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletiyorum” ifadelerini kullandı.

46 yıl önce bugün, Barış Harekatı başlayana kadar bu topraklarda, Kıbrıs Türkleri’nin mermilerin hedefi olduğunu, sokaklarda zulmün hüküm sürdüğünü anımsatan Oktay, “Kıbrıslı Türklere karşı insanlık dışı faaliyetler yürütülüyordu; bugün de ambargolara devam edilmekte, bu tutum sürdürülmekte” şeklinde konuştu.

Mücahitlerin haklı direnişi ve Mehmetçiğin kahramanlığıyla, Kıbrıslı Türklerin özgürlüklerinden asla ödün vermeyeceğinin gösterildiğini belirten Oktay, “gelin o günü bir kez daha hatırlayalım” diyerek, çıkarma sürecini bizzat yaşayan Mehmetçiklerden, o güne dair aldığı bilgileri paylaştı:

“Gazi Sabri Taş, Barış Harekatını şöyle anlatıyor: ‘Paraşüt Birliği olarak ilk indirmeyi yapacaktık. Uçaktan atlayacakken aşağıya baktığımızda, alevlerin içine atladığımızı görmüştük. Ekin tarlalarını yakmışlardı. İlk şehitleri orada verdik. Ardından Küçük Kaymaklı’ya gittik. Türk askerleri gelmiş, çok şükür diyerek bize sarıldırlar’”

Oktay, “Harekat, işte böyle gözü kadara mücahit ve Mehmetçiklerin, mermi yağan sulara daldığı bir mücadeleydi” diyerek, “Bu uğurda gözlerini kırpmadan can veren Mehmetçik ve mücahitler, bir kez daha saygıyla anıyorum, Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı, şükranla yad ediyorum. Direniş destanının canlı tanıkları gazilere, uzun ömürler diliyorum” şeklinde konuştu.

Adanın sadece Kuzeyine değil; güneyine de barışın Türk askeri sayesinde getirildiğini ifade eden Oktay, “Kıbrıs meselesinin çözümü, eşitlik temelinde gerçekleşecektir” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının 2004 yılında AB’ye kabul edildiği süreçte “kendisini çözüm yanlısı” gibi gösterdiğini ve herkesi kandırdığını ifade eden Oktay, Kıbrıslı Türklere AB tarafından verilen sözlerin yine Kıbrıs Rum tarafınca engellendiğini belirterek, “Tabi AB’nin ne kadar doğru söylediğini de bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

“Rum – Yunan ikilisinin, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını yok göresi beyhudedir” diyen Oktay, “Rumlar, çözümsüzlüğün bedelini, Kıbrıslı Türklere ödetmek istemektedir” dedi.

Türkiye’nin, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve hükümler çerçevesinde, geçmişteki acıların tekrarlanmasına asla müsaade etmeyeceğini vurgulayan Oktay, “Türkiye Cumhuriyeti, her alanda Kıbrıslı Türklerin destekçisi olmuştur, olmaya da devam edecektir” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun siyasi eşitlik, aksi taktirde ise egemen eşitlik kapsamında çözülmesinden yana olduklarını belirten Oktay, “Kıbrıs’ın barış ve istikrar adası olması için çaba harcıyoruz” dedi.

Kapalı Maraş konusuna değinen Oktay, mevcut statükonun devam etmesinden yana olmadıklarını, bunun en büyük örneklerinden bitinin de Kapalı Maraş’a yeniden hayat vermek yönünde devam eden çalışmalar olduğunu belirten Oktay, “Maraş’ın mahallelerinde, sokaklarında, sahillerinde yeniden ailelerin, sevinç içinde koşturan Kıbrıslı çocukları görmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla mücadelede KKTC’nin en başarılı örnekler arasında yer aldığını söyleyen Oktay, “Bundan sonraki süreçte de hem günlük hayata, hem de çalışma hayatında gerekli ilkelere dikkat ederek salgından kurtulacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Zorunlu karantina sürecinin KKTC ekonomisini de derinden etkilediğini belirten Oktay, “Turizmin yeniden kapılarını açması KKTC ekonomisinde toparlanmaya vesile olacaktır” dedi.

“Salgınla mücadelede sizlerin yanında olduk” diyen Oktay, Türkiye’nin tıbbi yardım gönderdiği 137 ülkeden önce, KKTC’ye yardım gönderdiğini belirterek, “Tüm çabalarımız, kendi kendine yeten bir KKTC içindir” dedi, ekonomisi güçlü olan bir ülkenin, siyasi anlamda da güçlü olacağının bilincinde olduklarını dile getirdi.

Oktay, KKTC ile TC arasındaki kardeşlik bağının daimi olduğunu, bu bağların sonradan oluşmuş suni bağlar olmadığını belirtti.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu