kstb

telsim

07-10-2019 13:23 GÜNDEM

Taçoy: KKTC’yi yalnız sananlar cevaplarını alacaklar

10’uncu Türkiye Enerji Zirvesi Antalya’da yapılıyor.

Taçoy: KKTC’yi yalnız sananlar cevaplarını alacaklar

10’uncu Türkiye Enerji Zirvesi Antalya’da yapılıyor.

Zirveye katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs etrafında Kıbrıslı Türklerin de hakkı olan bölgelerde hidrokarbon aramaları için izinler vermesi ve yürütülen sondaj faaliyetlerine ilişkin konuştu.

Taçoy, “Hiç kimse şunu aklından çıkarmamalı; KKTC’nin hakkını kimse görmezden gelemez. Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını hem sahada, hem de Mavi Vatan’da sonuna kadar savunacağız” dedi.

KKTC’yi yalnız sananların Türkiye’nin bölgedeki gücünü hafife alanların anladıkları dilden de cevaplarını alacaklarını belirten Taçoy, “Türkiye hiçbir tehdide boyun eğmemiştir” şeklinde konuştu.

Doğu Akdeniz’de Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin ne kadar fazla haklı olduğunun unutmamasını gerektiğini ifade eden Taçoy, şunları kaydetti:

“Doğu Akdeniz’i bir barış denizi haline getirmek zor değil. Bunun için başta uluslararası güçlerin Rumları şımartmaktan vazgeçmeleri gerekir. Kıbrıs’ta yani kazan-kazan ile yola devam etmekten başka bir seçenek yoktur”
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, Akdeniz’de Türkiye’nin kararlılığı ve ciddiyetini tüm dünyanın anlaması gerektiğini vurguladı.

Dönmez, “Türkiye olarak Akdeniz’deyiz, KKTC’nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacağız. Geçtiğimiz hafta Yavuz’un yeni bir seferde olduğunu, Güzelyurt-1’e doğru sondaj yapmak üzere yola çıktığını duyurmuştuk. Cumartesi günü lokasyonuna ulaştı ve sabitleme çalışmalarına başladı. Son hazırlıklar tamamlandı. İnşallah bugün ya da yarın sabah Yavuz yeni sondajına başlayacak. Matkap dönmeye başlayacak. Haberi her an gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklılığının Birleşmiş Milletler nezdinde de kayıtlı olduğunun altını çizen Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Doğu Akdeniz’de enerji korsanlığına geçit vermeyeceğiz. Türkiye, bölgesinin hiçbir zaman göz ardı edilemeyecek bir ülkesidir. Biz, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızın farkındayız, takipçisi olacağız. Hiçbir güç bizi çalışmalarımızdan alıkoyamaz. Arayacağız, araştıracağız ve varsa, mutlaka bulacağız.”

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nin faaliyetlerine de değinerek, Finike bölgesinde 4 bin 300 metrede sondajına devam ediyor, 500-600 metre daha derinleştireceğiz” dedi.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu