kstb

telsim

07-12-2015 08:37 SİYASET

SURİYE OPERASYONLARI

Suriye'de, beşinci yılına doğru ilerleyen çatışmaların yarattığı güç boşluğu dünyanın büyük ülkelerini bölgeye çekti. İşte ABD, Rusya, Avrupa ve Körfez Ülkeleri'nin Suriye'deki operasyonları:

SURİYE OPERASYONLARI

DAEŞ'e karşı 2014'te ABD'nin kurduğu koalisyon, örgütün eylemlerini sonlandıramayınca dünyanın büyük güçleri Irak ve Suriye'ye müdahelelerini arttırdı. Eylül sonundan beri Rusya, ekimden itibaren de Fransa, Suriye topraklarındaki hedefleri vurmaya başladı. Paris'te 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılardan sonra Suriye tezkeresi çıkaran ülkelere İngiltere ve Almanya da katıldı. İşte Suriye'de askeri operasyon yürüten ülkeler:
ABD'nin önderliğindeki DAEŞ karşıtı koalisyon, örgüte yönelik saldırıların yüzde 80'ini yürüttü. Washington yönetiminin Irak topraklarında 3 bin 500, Suriye'deyse en az 50 askeri bulunuyor. Bu sayının önümüzdeki dönemde artması bekleniyor. İncirlik Üssü'nün de aralarında bulunduğu havaalanlarından kalkan uçaklar DAEŞ'i vururken, ABD askerleri cephede savaşmıyor. Askerlerin ana görevi, eğitim ve istihbarat toplamak.
Fransa, 27 Ekim'den beri süren Suriye bombardımanlarını, 13 Kasım'daki Paris saldırılarının ardından yoğunlaştırdı. 3 bin 500 askerin katıldığı operasyonlarda Fransa toplamda 580 DAEŞ hedefini yok ettiğini duyurdu. 18 Kasım'da donanmanın bel kemiği Charles de Gaulle uçak gemisi Doğu Akdeniz'e gönderildi.
İngiltere 3 Aralık'ta Suriye tezkeresini çıkardı ve parlamento kararından 57 dakika sonra Suriye'deki DAEŞ hedeflerini vurmaya başladı.
Almanya Parlamanetosu, 4 Aralık'ta Suriye'ye müdahale iznini onayladı. Almanlar bin 200 personeli, keşif uçakları ve bir de kruvazörüyle operasyonları destekleyecek, fakat bombardımana katılmayacak.
Türkiye 28 Ağustos'tan beri Suriye'deki DAEŞ hedeflerine operasyon düzenliyor ve İncirlik Üssü'yle koalisyonun en önemli parçalarından biri. Katar, F-16'larıyla saldırılara katılırken Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri de bombardımanlarda rol aldı. Hollanda'nın da Suriye'deki hava operasyonlarına katılması gündemde.
Rusya 29 Eylül'den beri Suriye'de aktif bir şekilde bombardımanlar düzenliyor. Fakat Rus savaş uçaklarının DAEŞ hedeflerinden çok muhalifleri vurduğu belirtiliyor. Rusya, en önemli amacının Şam rejimini ayakta tutmak olduğunu dile getiriyor. "DAEŞ 3 BİN TEMİZ PASAPORT ÇALDI"
ABD merkezli Forbes dergisinin haberine göre DAEŞ terör örgütü, Musul ve Rakka'yı ele geçirdiği sırada henüz hiçbir isme düzenlenmemiş 3 bin pasaportun da sahibi oldu. Örgütün, bu pasaportları kullanarak mültecilerin arasına militan sızdırabileceğinden endişe ediliyor. Fransa'daki terör eylemlerinde sahte Suriye pasaportu kullanıldığı ortaya çıkmı��tı.

ABD'YE SURİYE'DE HAVAALANI

Lübnan'da yayımlanan El Ahbar gazetesi, ABD'nin Suriye'nin Haseke şehri yakınlarında bir askeri havaalanını kontrol altına alma hazırlığında olduğunu yazdı. Habere göre; Tel Hacar adlı havaalanının savaş uçaklarına uygun hale getirilmesi ve ABD'nin bu bölgeye asker çıkarması söz konusu.




Etiketler :
DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu