kstb

telsim

25-03-2019 07:16 GÜNDEM

Son dakika: Trump'ı rahatlatan rapor!

ABD Adalet Bakanı William Barr, Kongre üyelerine Rusya soruşturması raporuna ilişkin gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump veya başkanlık seçimleri kampanyasında görevli herhangi bir kimsenin seçimle ilgili olarak Rusya ile iş birliği yaptığının tespit edilmediğini bildirdi.

Son dakika: Trump'ı rahatlatan rapor!

Barr, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasına  ilişkin Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına  ilişkin Kongreye mektup gönderdi. 

Bakan Barr, Mueller’in soruşturma raporunun iki kısma ayrıldığına  dikkati çekerek, bu kapsamda Rusya’nın internet ve siber saldırılarla ABD  başkanlık seçimlerini etkileyip etkilemediğinin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın  kampanya ekibinden herhangi birinin bu konuda Rusya ile iş birliği yapıp  yapmadığının araştırıldığını ifade etti.

Barr, mektubunda, “Özel Yetkili Savcı Soruşturması'nda, Trump  kampanyasının veya onunla ilişkili herhangi bir kişi veya yetkilinin 2016  başkanlık seçimlerini etkileme çabasında Rusya ile komplo veya iş birliği yaptığı  tespit edilmemiştir.” ifadelerine yer verdi.

Barr, soruşturmada, Rusya’nın İnternet Araştırma Ajansı (IRA)  üzerinden medyada ve sosyal medyada bilgi kirliliği ile seçim sürecinde toplumu  etkilemenin yanı sıra siber saldırılarla elde edilen bilgileri yayarak seçimi  etkilemeye çalıştığının tespit edildiğini kaydetti.  

Savcı Mueller’in sosyal medyada yürütülen seçimi etkileme  kampanyalarıyla ilişkili bazı Rus vatandaş ve kuruluşlarına dava açtığını  hatırlatan Barr, Rusların bu faaliyetlerinde herhangi bir ABD vatandaşının veya  Trump’ın kampanyasında görevli herhangi bir yetkilinin şüpheli olarak  bulunmadığını bildirdi.

Diğer taraftan Rus hükümetinin ABD’de, özellikle de başkanlık  seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton’un kampanyasıyla ilişkili kişilerin  bilgisayarlarına izinsiz erişim sağlayarak bilgi elde ettiğinin belirlendiğini  aktaran Barr, birçok Rusya vatandaşı ve Rus kuruluş hakkında bu konuda dava  açıldığını ancak Trump ile ilişkili herhangi bir ABD vatandaşının bu konuda  şüpheli olarak tespit edilmediğini belirtti.

Adaletin engellenmesi

Barr, Mueller’in ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya soruşturmasına  yönelik yaptığı açıklama ve attığı adımların adaleti engelleme girişimi olup  olmadığını da incelediğini ifade etti.

Bakan Barr, Mueller’in bu konuyu “zor yasal konular” olarak  değerlendirip herhangi bir karara varmadığını bildirdi.  

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuyla yaptığı açıklamada, “Özel  Yetkili Savcı herhangi bir gizli anlaşma ve adaleti engelleme girişimi tespit  edemedi. Adalet Bakanı Barr ve Bakan Yardımcısı Rod Rosentein de adaleti  engelleme girişimi olmadığına karar verdiler. Adalet Bakanlığının bulguları ABD  Başkanı'nı tam ve kesin olarak aklıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamadan sonra Trump da Twitter hesabından “Gizli anlaşma yok,  adaleti engelleme yok. Tam ve kesin aklama. Amerika’yı büyütmeye devam.”  paylaşımında bulundu.

Savcı Mueller, ABD Başkanı Donald Trump'ın kazandığı 2016 başkanlık  seçimlerine Rusya'nın siber saldırılar yoluyla müdahale edip etmediğini  araştırmış, yaklaşık 2 yıldır yürüttüğü soruşturma dosyasını dün Adalet Bakanı  William Barr'a iletmişti.

Rusya soruşturması kapsamında Trump, 9 Mayıs 2017'de eski FBI  Direktörü James Comey'in görevine son vermişti. ABD Adalet Bakanlığı da Rusya  soruşturmasına özel yetkili savcı olarak 17 Mayıs 2017'de Robert Mueller'i  atamıştı.

Mueller'in başlattığı soruşturmada, Trump'ın seçim kampanyasında görev  almış bazı kişilerin Ruslarla ilişkileri odak noktası olmuştu.

Rusya soruşturmasında eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in  yanı sıra Trump'ın eski kampanya menajeri Paul Manafort ve yardımcısı Rick Gates  ile kampanya dönemindeki dış politika danışmanlarından George Papadopoulos, savcı  Mueller tarafından suçlanmıştı.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu