kstb

telsim

27-11-2019 12:06 GÜNDEM

Sol Hareket: Çözüm yönünde yeni bir perspektif açıldı!

Sol Hareket, Berlin'de yapılan üçlü görüşmeyi “Çözüm yönünde yeni bir perspektif açıldı” şeklinde değerlendirdi.

Sol Hareket: Çözüm yönünde yeni bir perspektif açıldı!

Sol Hareket adını yazılı açıklamada bulunan Abdullah Korkmazhan, Berlin’de gerçekleşen görüşmelerin çözüm yönünde yeni bir perspektif açtığını belirterek, BM Genel Sekreteri Guterres’in yaptığı açıklama ile federasyon zeminini ve bundan sonra izlenecek yol haritasını kapsamlı bir şekilde çizdiğini kaydetti.

BM Genel Sekreterinin, liderler ile birlikte önemli bir takım taahhütler üstlendiğini, Kıbrıs sorununda varolan çıkmazın kırıldığını ve ilerleme perspektifi açıldığını vurgulayan Korkmazhan, “İki devletli çözüm veya konfederasyon gibi tartışmalar artık geride kalmıştır. Kıbrıs sorununun müzakere ve çözüm zemininin BM kararlarında belirtildiği gibi siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki bölgeli federasyon olduğu netleşmiştir” dedi.

Berlin’de referans kavramlarının ve müzakerelerin ilerleyeceği çerçevenin de netleştiğini, bunun 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması, bugüne kadar varılan görüş birlikleri ve BM Genel Sekreteri Guterres’in 30 Haziran tarihli çerçevesi olduğunu kaydeden Korkmazhan, “Siyasal eşitlik tanımı konusunda 716 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına atıf yapılması ve federal organlara her iki toplumun etkin katılımının her iki lider tarafından bir kez daha teyit edilmesi, siyasi eşitlik ve etkin katılım konusundaki gereksiz tartışmalarıda sonlandırmıştır” dedi.

BM Genel Sekreterinin referans kavramlarının hazırlanması ve 5+BM formatında konferans toplanması yönünde çalışma üstlenmesinin oldukça önemli olduğunu ve BM’nin Kıbrıs sorununa olan ilgisini gösterdiğini belirten Korkmazhan, “Şimdi yapılması gereken, Berlin'de çerçevesi çizilen referans kavramları, 5'li konferans ve sonuç odaklı müzakere süreci için iyi hazırlık ve çalışma yapmaktır. Bunun yanında önümüzdeki süreçte Kıbrıslı Türk toplumunun çözüm yanlısı iradesinin kararlı ve tutarlı bir şekilde temsiliyeti çok önemlidir” dedi.

Çözüm yanlısı güçlere çağrıda bulunan Korkmazhan, tüm ayrılıkların bir kenara bırakılarak, yeni çözüm sürecinin başarıya ulaştırılması için birlikte hareket etme çağrısında bulundu.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu