kstb

telsim

26-11-2017 16:10 GÜNDEM

Şiddete karşı kadın öfkesi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetler Uluslararası Mücadele Günü kapsamında birçok sivil toplum örgütü başkent Lefkoşa’da ortak yürüyüş yaparak şiddetin önlenmesi talebini dile getirdi.

Şiddete karşı kadın öfkesi

SIĞINMA EVİ: Yürüyüşe destek veren sivil toplum örgütlerinin ana talebi “sığınma evi” oldu.  “Sığınma Evi Hemen Şimdi” sloganıyla yürüyen örgütlerin temsilcileri, sığınma evinin devletin görevi olduğunu hatırlatarak her bölgeye bir sığınma evi kurulması talebini dile getirdiler

YAĞMUR YILDIRMADI: Yağmura rağmen devam eden yürüyüş sırasında “Yaşasın kadın dayanışması”, “Gelsin baba, koca, cop, inadına isyan, inadına özgürlük”, “Şiddete karşı omuz omuza”, Sığınma Evi devletin görevi”, Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Kızlı erkekli yürüyoruz, şiddete karşı ses veriyoruz” sloganları atıldı

“DEVLET CİNAYETLERE SEYİRCİ”: Eyleme sırasında okunan açıklamada bu yıl yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekildi. Burcu Okumuş, Gamze Pehlivan, Zehra Sorver, Ayşe Yalçın ve Halime Çetin’in eşleri veya sevgilileri tarafından öldürüldüğü belirtilen açıklamada, “Devlet cinayetlere seyirci kalıyor Sığınma evi kurulmuyor” denildi

 

Bazı sivil toplum örgütleri ve sendikalar, “Sığınma Evi Hemen Şimdi” sloganıyla Lefkoşa’da dün yürüyüş düzenledi.

Kuğulu Park’ta toplanan eylemciler, Cumhuriyet Meclisi önüne yürüdü, yürüyüş Lokmacı Kapısı’nda son buldu.

Bazı siyasilerin de destek verdiği eylemde, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Gelsin baba, koca, cop, inadına isyan, inadına özgürlük”, “Şiddete karşı omuz omuza”, Sığınma Evi devletin görevi”, Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Kızlı erkekli yürüyoruz, şiddete karşı ses veriyoruz” sloganları atıldı. Eylemciler, “Kadına karşı şiddete sessiz kalma”, “Sığınma Evi hemen şimdi”, “Haklı şiddet yoktur”, “Kadın kırımı toplum kırımıdır”, “MOBESE değil sığınma evi” yazılı pankartlar açtı.

eylem1

Cumhuriyet Meclis’i önündeki eylemde önce 2017 yılında kocası tarafından katledilen Burcu Okumuş, Gamze Pehlivan, Zehra Sorver, Ayşe Yalçın ve Halime Çetin için yoklama alındı, ardından eyleme destek veren örgütlerin ortak basın açıklaması okundu.

Baraka Tiyatro Ekibi, “Şiddet” konulu oyununu sahneledi, “Ekmek ve Güller” isimli şiir okundu.

“Her bölgede sığınma evleri olmalıdır”

Eyleme destek veren örgütlerin ortak açıklamasını Cansu Nazlı okudu.

Ortak açıklamada, KKTC’de 2017 yılında Burcu Okumuş, Gamze Pehlivan, Zehra Sorver, Ayşe Yalçın ve Halime Çetin isimli 5 kadının kocaları veya sevgilileri tarafından öldürüldüğü, ancak halen daha ülkede devlet tarafından sığınma evi kurulmadığına dikkat çekildi.

Bu durumun kabul edilemez olduğunun kaydedildiği ortak açıklamada, her bölgede sığınma evleri olması gerektiği belirtildi.

eylem2

“Ücretsiz avukat desteği sağlanmalı”

Ortak açıklamada ayrıca, şiddet gören kadınların koruma emri alabilmeleri için kendilerine ücretsiz avukat desteği sunulması gerektiği ifade edildi.

Şiddete uğrayan kadınlara yönelik, güvenlik, sağlık, hukuk ve sosyal hizmetlerin koordineli çalıştığı merkezlerin de oluşturulmasının elzem olduğunun üzerinde durulduğu ortak açıklamada, devletin bir an önce her bölgede şiddet önleme merkezlerini hayata geçirmesi gerektiği belirtildi.

Ortak açıklamada,  “ALO 183 İhbar Hattı”nın da daha etkin kullanılabilmesi için gerekli altyapının oluşturularak, vardiyalı bir sisteme geçilmesi ve ihbarların doğrudan polisle birlikte, aracısız olarak ele alınması gerektiği kaydedildi.

“Polisin görevi arabuluculuk değildir”

Ortak açıklamada ayrıca polisin görevinin “arabuluculuk” olmadığı belirtildi ve polisin şiddete uğrayan kadınların şikayetlerini diğer suçlarda olduğu gibi değerlendirmesi gerektiği ifade edildi.

eylem3

Eyleme destek veren örgütlerin isimleri ise şöyle kaydedildi: Akdoğan Fikir Sanat Atölyesi, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Belediye Emekçiler Sendikası, Kadın Eğitimi Kolektifi, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ve Sosyal Riskleri Önleme Vakfı.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu