kstb

telsim

19-02-2020 15:13 GÜNDEM

Siber: “Devlet yöneticileri aktivist gibi davranmamalı”

Siber: “Devlet yöneticileri aktivist gibi davranmamalı”

 

Aday olup olmayacağıyla ilgili konuşmayan Meclis eski Başkanı Siber, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın diplomatik dil kullanmadığını iddia etti. Siber, “Devlet yöneticileri aktivist gibi davranmamalı” dedi.

Rasıh Reşat’ın Kıbrıs Postası Tv’de hazırlayıp  sunduğu ‘Karar Zamanı’ programına telefonla bağlanan Sibel Siber gündem hakkında açıklamalarda bulundu. Aday olup olmayacağıyla ilgili konuşmayan Siber, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın diplomatik dil kullanmadığını savunarak eleştirdi.

SİBER: HERKES ANAYASAL YETKİLERİNİ BİLMELİ

Herkesin her konunun anayasal çerçevede çözülmesi gerektiğini kaydeden Siber, “Herkes anayasal yetkilerini bilirse güzel işler ortaya çıkabiliriz. Buna hep dikkat ettim meclis başkanıyken. Cumhurbaşkanının anayasal yetkileri vardır. 2017’de Türkiye Cumhuriyeti’nden Sayın Mevlüt Çavuşoğlu gelmiş ve cumhurbaşkanlığında yuvarlak masa toplantısı yapılmıştı. Kıbrıs sorunun durumu, süreç ve Maronit açılımı gündeme gelmişti. Buna olumlu bir yaklaşım sergilenmişti” dedi.

“BEN BİR İŞ ÇIKMAYACAĞINI BİLİYORDUM”

Bir süre sonra internet gazetesinde bir haber gördüğünü dile getiren Siber, “Cumhurbaşkanlığında toplantı yapıldı ve Cumhurbaşkanı Maronit açılımıyla ilgili karar aldı. Orada sadece istişare olabilir dedim. Yanlış çıktı herhalde haber diye düşündüm. Karar çok farklıdır. Cumhurbaşkanını aradım sayın cumhurbaşkanı herhalde yanlış bir haber çıktı diye. Hayır karar aldım dedi bana Sayın Cumhurbaşkanı. Ben de anayasal olarak böyle bir karar almasının mümkün olamayacağını söyledim.  Çok resmi bir yanıt vermedi bana. Ben şaşırdım. Komiteler kuracağım dedi bunun üzerine. Bu konu böyle kaldı. Ben bir iş çıkmayacağını biliyordum…” dedi.

“SEÇİME YÖNELİK AÇIKLAMALAR”

Sayın Cumhurbaşkanının Maraş ile ilgili açıklamalar yaptığını ifade eden Siber, “Açıklamalar yapıyor şimdilerde cumhurbaşkanı. Bu iş kaldı diyor. Bu tamamen seçime yönelik bir açıklama. Benim esas üzüldüğüm ve üzerinde durduğum kurumlar anayasal yetkilerini bilmeli. Buna göre hareket etmeli. İşbirliği yapmalı” dedi.

“DİPLOMASİ DENİLEN BİR DİL VARDIR”

Rasıh Reşat’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye yetkilileri arasındaki tartışmalar hakkında ne düşündüğü sorusu üzerine Siber, “Bu konuda da olumlu ifadeler kullanmayacağım. Diplomasi denilen bir dil vardır. Siz birçok konuyu farklı boyutlarda konuşursunuz ama diplomaside uluslararası temaslarda diplomatik dil çok önemlidir. Ülke yararına, toplum yararına her şeyi konuşursunuz ama o odadan çıktıktan sonra topluma verdiğiniz mesajlar böyle olmamalıdır. Uzlaşıyla sorunlar çözülebilir” dedi.

“DEVLET YÖNETİCİLERİ AKTİVİST GİBİ DAVRANMALI”

Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ‘örtülü ödenek’ konusunda da eleştiren Siber, “Dik duruş sergilediğini söylüyorlar Sayın Cumhurbaşkanının. Dik duruş bunlardan ferekat etmekle olur” dedi. Siber şöyle devam etti: “Siyasilerin kullandığı dil insanları, halkı etkiler. Türkiye’de taksiye bindiğinizde ve taksiciye Kıbrıslıyım dediğinizde sitemkar konuşmalar yapmamalı taksici. Ağzımızdan çıkanları çok iyi tartmalıyız. Düşmanca yaklaşımlar kime ne fayda sağlar? Bir sivil toplum lideri gibi konuşamazsınız. Devlette yönetici olmanın durumu farklıdır. Devlet yöneticileri aktivist gibi davranmamalı” dedi.

 

 

 

 
 
 



Etiketler :
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu