kstb

telsim

26-11-2019 08:57 GÜNDEM

S-400 testlerine başlandı

Türkiye, ABD'nin tüm yaptırım tehditlerine ve baskılara rağmen kararlı duruşunu sürdürüyor. Ankara ile Washington arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemlerinin testlerine başlandı.

S-400 testlerine başlandı

Ankara Valiliği, önceki akşam bir açıklama yaparak kentte bugün ve yarın “Hava savunma sistemi projesi test uçuşlarının yapılacağını” duyurmuştu.

Bu nedenle F-16’ların alçak uçuş yapacaklarını, halkın korku ve endişeye kapılmaması gerektiğini belirtmişti.

Ankara’da yapılan S-400 testlerinden gelen ilk görüntüler basınla paylaşıldı. Testler bugünde devam edecek. S-400 Hava Savunma Sistemi’nin testi için F-16 savaş uçakları uçuş yaparak, S-400 radarına tanımlanacak ve bununla ilgili bir dizi test gerçekleştirilecek.

ABD ile yaşanan S-400 krizi

ABD’nin Patriot konusunda Türkiye’yi uzun süre oyalaması üzerine Ankara, Moskova ile S-400 hava savunma füze sistemlerinin temini konusunda  görüşmelere başlamıştı. Yapılan görüşmelerden sonra Rusya ile S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017’de imzalanmıştı. Yapılan bu anlaşma, Türkiye ile ABD arasında F-35 krizi ortaya çıkarmıştı. Türkiye’ye S-400 sevkiyatına kısa süre içerisinde başlamıştı.

Türkiye F-35 programından haksızca çıkarıldı

S-400’lerin ülkemize ulaşmasından sonra ABD ile oluşan kriz daha da derinleşti. ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz Temmuz’da Türkiye’nin sadece müşteri olarak değil aynı zamanda yedek parçalarını da üreterek paydaşı olduğu F-35 programından çıkarıldığı açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord, yaptığı açıklama da  “ABD ve diğer F-35 ortakları, Türkiye’nin program ortaklığını askıya alma ve Türkiye’yi programdan çıkaracak resmi süreci başlatma konusunda mutabıktır. Bununla beraber Başkan Donald Trump’ın da ifade ettiği gibi ABD, Türkiye’nin stratejik ortaklığına halen çok değer vermektedir” ifadelerini kullandı.

Trump Türkiye’yi haklı bulmuştu

ABD Başkanı Trump, S-400 alımı konusunda Türkiye’nin haklı olduğunu belirtti. ABD Başkanı, Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptığı açıklama da “Çok iyi anlaşıyoruz Türkiye ile. Hiç adil değildi, Patriot almak istedi ama Obama hayır dedi. Sürekli hayır dediler. Ve savunması için ihtiyacı vardı. Sonra Rusya’ya gittiler S-400 aldılar. Çünkü Patriot almasına izin vermediler. Benden önceki yönetim bunu satın almasına izin vermedi” ifadelerine yer verdi. Buna rağmen ABD’li senatörler Türkiye’ye yaptırım konusunda uzun süre diretti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Kasımda ki ABD ziyaretinde de masada ki başlıca konulardan olan  S-400 krizi tam olarak aşılabilmiş değil. ABD, S-400 hava savunma sistemlerinin aktif hale getirilmemesi konusunda küstahça uyarılar yapmaya devam ederken Türkiye, tüm tehditlere rağmen S-400’leri aktif hale getirmek için süreci başlattı.

S-400’ün teknik özellikleri

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu