kstb

telsim

27-08-2019 14:12 TEKNOLOJİ

Rusya ve Huawei, Aurora OS için el sıkıştı

Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei’yi Varlık Listesi’ne ekledi.

Rusya ve Huawei, Aurora OS için el sıkıştı

Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei’yi Varlık Listesi’ne ekledi. ABD’nin bu kararının ardından Huawei de farklı çözümler arayarak etkiyi azaltmaya çalıştı. Bu çalışmalardan en dikkat çekeni kuşkusuz HarmonyOS işletim sistemi oldu. Yakın zaman önce tanıtılan işletim sisteminin ardından Rusya ve Huawei arasında bir başka anlaşma daha ortaya çıktı. Rusya’nın milli işletim sistemi Aurora, 360 binden fazla Huawei markalı tablete güç verecek.

Rusya ve Huawei pilot projeyi başlatıyor

Rusya’da önümüzdeki yıl bir nüfus sayımı yapılacak. Bu sayımda Aurora işletim sistemi yüklü Huawei markalı tabletlerin kullanılması için Rusya ve Huawei el sıkıştı. Aurora, Rusya’nın tek işletim sistemi ancak şu anda aktif olarak kullanılmıyor. 2020 nüfus sayımında ise bu işletim sisteminin canlandırılması hedefleniyor. Bu sayede Aurora da daha geniş bir kullanım alanı sunacak. Reuters’da yer alan bilgiye göre bu projeye pilot bir proje. Rus işletim sistemini Huawei cihazlarda kullanmanın ilk adımı olarak değerlendirilen proje, ilerleyen zamanda ikilinin ABD’ye karşı elini kuvvetlendirebilir.

Huawei sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada Rusya Haberleşme Bakanlığı ile olası bir düzenleme görüşmesi yaptıklarını doğruladı. Açıklamaya göre Rusya ile Huawei, Ağustos 2020’ye kadar 360 bin Huawei tabletinde Aurora OS işletim sistemini kullanmak için görüşmeleri sürdürüyor. Sözcünün söylediğine göre Huawei de proje ile ilgili.

ABD’nin Huawei’yi kara listeye eklemesinin ardından ABD’li şirketlere Huawei ile işbirliği yapabilmesi için lisans alma zorunluluğu getirildi. Aralarında Google ve Qualcomm’un da olduğu çok sayıda teknoloji şirketiye sorun yaşayan Huawei, yakın zamanda Rusya’daki Ar-Ge merkezinde yeni işe alımlar gerçekleştireceğini de açıklamıştı.




DİĞER TEKNOLOJİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu