kstb

telsim

06-10-2015 10:10 GÜNDEM

Rusya ile gerginlik tırmanıyor

Suriye’deki Rus MIG 29 jetleri Türk hava sahasını ikinci kez ihlal etti

Rusya ile gerginlik tırmanıyor

Suriye’de hava operasyonları yapan Rus savaş uçakları 2 günde 2 kez hava sahamızı ihlal etti. Başbakan Davutoğlu “Hava sahasını kim ihlal ederse etsin angajman kuralları uygulanacak. Tavrımız açık” dedi.Suriye’de hava operasyonlarına başlayan Rusya’ya ait bir MİG-29 jeti Türk hava sahasını ihlal etti. Rus jetinin 5 dakika 40 saniye boyunca radarlarını Türk F-16’larına kilitleyerek taciz etmesine rağmen Türkiye angajman kurallarını uygulayamadı. Ankara, Moskova’yı ‘protesto’ ederken, NATO da kınadı.

Rusya’nın Suriye’de hava operasyon- larına başlamasından sonra Türkiye ile ilk gerilim yaşandı.

5 Dakika 40 saniye taciz

Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’ya ait bir savaş uçağının cumartesi günü Türk hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamalarda, Hatay Yayladağı bölgesinde hudut hattı boyunca devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağının, bir Rus jetine önlemede bulunduğu belirtildi. Bu sırada MİG-29 uçağının toplam 5 dakika 40 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle
2 Türk F-16’sını taciz ettiği vurgulandı.

Rus uçağı Türk hava sahasını terk ederek Suriye’ye geçerken, angajman kuralları uygulanmadı.

Moskova’ya: Tekrar etmesin

Yaşananlar nedeniyle Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, yaşananlar protesto edildi. Moskova’ya “bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya’nın sorumlu olacağı” bildirildi.

Moskova: İhlal bir kaç saniye sürdü

Rusya Savunma Bakanlığı, 3 Ekim’de Suriye’de IŞİD’e yönelik operasyon yapan Rus jetinin kötü hava koşulları nedeniyle birkaç saniye Türkiye hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Bakanlık sözcüsü, gelecekte bu tür durumlardan kaçınmak için gerekli adımların atılacağını söyledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da, "Suriye’de tampon bölgeye karşıyız” dedi.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili olarak, "Fazlasıyla endişeliyiz. Çünkü şurası kesin ki; Türkiye, hakları doğrultusunda karşılık vererek bu uçağı düşürebilirdi” diye konuştu.

Angajman kuralları uygulanmadı

22 Haziran 2012 tarihinde Suriye, Akdeniz’de devriye uçuşu yapan Türkiye’ye ait RF-4E Fantom tipi bir uçak, Suriye tarafından ihtarsız olarak düşürülmüş, 2 Türk subayı şehit olmuştu. Bunun üzerine Türkiye BM ve NATO’yu acil gündemle toplantıya çağırmış ve “angajman” kurallarını değiştirmişti. Yeni angajman kuralları gereği, Suriye tarafından sınıra yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak değerlendirilip askeri hedef muamelesi görmeye başlamıştı. Cumartesi günü yaşanan olayda angajman kurallarının işletilmediği görüldü.

Davutoğlu: Kim olursa vururuz

Yaşananları Habertürk televizyonunda değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Hava sahasını her kim ihlal ederse etsin angajman kuralları uygulanacak. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun. Rusya’dan yapılan açıklamada, bunun sehven olduğu, bir daha tekrar edilmeyeceği söylendi” dedi.

NATO toplandı Rusya’yı kınadı

İhlal üzerine Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun cumartesi günü önce Rus meslektaşı Sergey Lavrov’u ardından ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya Dışişleri bakanlarını aradığı bildirildi. Sinirlioğlu, dün Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Stoltenberg, Rusya’nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyledi. NATO üyelerini acil toplantıya çağırdı. Toplantıdan Rusya’ya kınama kararı çıktı.

3 ayda 2. kez Türkiye için toplanacak

Böylece NATO, 3 ayda 2. kez Türkiye gündemiyle toplantı yapacak. Son olarak Suruç’taki bombalı saldırının ardından Ankara toplantı talep etmişti. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili Ankara’yla temasta olduklarını belirtti.




Etiketler :
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu