kstb

telsim

03-10-2015 14:59 EKONOMİ

Özyiğit'ten Sert Eleştiri!

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Maliye Bakanlığı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi/Ulusal Birlik Partisi (CTP/UBP) Koalisyon Hükümeti’ni eleştirerek, üreticilerin geçen yıldan kalan alacaklarının ödenmediğini kaydetti.

Özyiğit'ten Sert Eleştiri!

Özyiğit yazılı açıklamasında, Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayı içerisinde yapılacağı açıklanan ödemelerin büyük çoğunluğunun Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile tüccara yapılacağını öne sürdü.

Özyiğit, “Üreticilerin geçen yıldan milyonlarca TL’lik alacağını ödemeyen Maliye Bakanlığı ile hükümet üreticilerle resmen dalga geçiyor” ifadesini kullandı.

“Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayı içerisinde Doğrudan Gelir Desteği (gübre) için ödeneceği açıklanan miktarın 2013-2014 yıllarından kalma olduğunu, bu paranın da zaten üreticilere değil kooperatife ödeneceğini” kaydeden Özyiğit, üreticilere Nisan-Mayıs aylarında ödenmesi gereken 16 milyon TL’nin ise halen ödenmediğini ifade etti.

Maliye Bakanlığı tarafından Ekim ayı içerisinde (yurtdışından getirilen arpa için) ödeneceği açıklanan 2 milyon TL’nin de Toprak Ürünleri Kurumu’na ödeneceğini belirten Özyiğit, 2 milyon TL’lik narenciye ödemesinin de İhracat Teşvik Primi çerçevesinde tüccara yapılacağını, bu rakamın da ödenmesi gereken toplam tutarın yaklaşık olarak üçte ikisine denk geldiğini kaydetti.

Toprak Ürünleri Kurumu’na kaba yem karşılığında 1 milyon TL’lik ödeme yapılacağının açıklandığını ifade eden Özyiğit, bu dilim için de toplamda 5 milyon TL ödeme yapılması gerektiğini belirtti.

Çiğ sütle ilgili olarak da yıl sonuna kadar yaklaşık 15 milyon TL’lik ödeme yapılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, bu dilimin de ancak 1.8 milyon TL’lik bölümünün ödeneceğinin açıklandığını belirtti.

“ÜRETİCİ KADERİNE TERK EDİLDİ”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, devletten alacağını gününde alamayan üreticilerin gübre, ilaç ve tohumluk arpa borçlarını da ödeyemez duruma geldiklerini belirterek, “Üreticiler hem paralarını alamıyorlar, hem de borçlarını faizle ödemek zorunda bırakılıyorlar” ifadesini kullandı.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak ödemelerin, büyük oranda üretici kesimlere yönelik olmadığını belirten Özyiğit açıklamasında, “Hükümetin üreticilere hak ettiğini vermemek gibi bir lüksü olamaz. Ayrıca, zamanında yapılmayan ödemeler de hiçbir anlam taşımaz” dedi.

“HALKA 5 KAT ZAMLA YANSIDI”

Çiğ süt fiyatlarına yapılan zam konusunu da değerlendiren Özyiğit, soğuk zincire 10 kuruş, açık süte ise 4 kuruş zam yapıldığını, bunun imalatçıya 17 kuruş olarak yansıdığını, bunun halka yansımasının ise 50 kuruş olduğunu kaydetti. Özyiğit, halkın mağdur edildiğini savundu.

Özyiğit açıklamasında, “Çiğ süte zamla birlikte süt ürünleri de zamlandı. Ancak bu zam halka yansıtılmamalıydı. Fiyat İstikrar Fonu tam da bunun için oluşturuldu. Üreticilere yapılan artış bu fondan karşılanmalı, böylece imalatçıya süt aynı fiyattan satılmalıydı” ifadesini kullandı. 

haberkibris




Etiketler :
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu