kstb

telsim

02-12-2015 19:52 EKONOMİ

NEDEN AKINCI İLE GÖRÜŞMEDİ

Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bu sabahki görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldi ve görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

NEDEN AKINCI İLE GÖRÜŞMEDİ

Ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Kıbrıs sorununa yapay zaman takvimleri empoze edilmesine ilişkin çabaların, çözüm çabaları açısından verimli olmayacağını” söyledi.

Rusya’nın Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi kararları temelindeki çözüm çabalarına desteğini ifade eden Lavrov, “Çözümün iki toplum arasındaki karşılıklı anlaşmayla ortaya çıkması gerektiğini” söyledi.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs sorunundaki gerçek anlamda yaşayabilir bir çözüm için çabalarını sürdüreceğini de dile getirdi.

Ülkesinin garantiler meselesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Lavrov, bu konuda kararlar almanın Kıbrıs’a kalmış bir şey olduğunu dile getirerek, çözümün ülkenin güvenliğini yeni bir temelde güvenceye alması gerektiğini ifade etti.

Bir Kıbrıslı Türk gazetecinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile neden görüşmediğinin sorulması üzerine ise Lavrov, “Mevcut duruma yakışır bir şekilde Kıbrıslı Türk lideri görmeye hazır olduğunu, ancak görüşmenin ayarlanmasının mümkün olmadığını” ifade etti.

Habere göre, Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Güney Kıbrıs’ın takındığı tavırdan duydukları memnuniyeti de dile getiren Lavrov, “Suriye krizinin çözülmesine ilişkin çabaların sabote edilmeye çalışıldığını” savundu.

Rus savaş uçağının Türkiye tarafından sebepsiz yere düşürüldüğünü ve iki ülkenin ilişkilerinin artık eskisi gibi olmayacağını söyleyen Lavrov, Ankara’nın talebi üzerine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile 3–4 Aralık tarihlerinde Belgrad’da gerçekleşecek AGİT zirvesinde görüşeceğini de açıkladı.

Haberde, Kasulidis ile Lavrov’un görüşmede Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, Suriye krizi ve Ukrayna meselesini ele aldıkları belirtildi.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis de basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs müzakerelerinin gidişatı hakkında bilgilendirildiğini, aynı zamanda Anastasiadis’in Moskova’ya Rusya’nın izlediği ilkeli tutumdan duyduğu memnuniyeti ifade ettiğini aktardı.

Kasulidis, Rum tarafının, BM Güvenlik Konseyi’nin, çözümün uygulanmasına ilişkin gerekli kararları alabilmesi için, özellikle Kıbrıs sorununun çözümü durumunda kritik role sahip olduğunu vurguladığını da dile getirdi.

Habere göre Kasulidis Lavrov’a, Rum kesiminin, gerektiği takdirde Rus vatandaşlarının Orta Doğu’dan tahliye edilmesine her türlü insani yardımda bulunmaya hazır olduğunu da iletti.

Kasulidis ile görüşmesinin ardından Anastasiadis’in onuruna verdiği yemeğe katılan Lavrov, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve Başpiskopos Hrisostomos ile de görüştü.

Rusya Büyükelçiliği’nde Güney Kıbrıs ile Rusya arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 55’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyona da katılan Lavrov, akşam saatlerinde adadan ayrılacak. 




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu