kstb

telsim

07-11-2015 12:14 SİYASET

Mete Tümerkan yazdı...

Kıbrıs konusunda devam etmekte olan müzakere sürecinde kritik bir dönemeç daha başarı ile dönüldü.

Mete Tümerkan yazdı...

Taraflar masada en zor konulardan biri olan mülkiyet konusunda uzlaşma aşamasına geldi.

Annan Planı’nda olduğundan çok daha basitleştirilmiş ve uygulaması kolaylaştırılmış bir formül üzerinde anlaşma aşamasına gelen tarafların 2016 yılında çözüme ulaşılabileceğine dair inancı da tavan yaptı.

Bu nedenle hem Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hem Rum Lider Nikos Anastasiades hem de Özel Temsilci Espen Barth Eide yaptıkları açıklamada 2016 yılının ilk çeyreğinde çözümün mümkün olabileceği mesajını verdi

Bu elbette ki çok önemli.
Mülkiyet konusunun karmaşık ve zor bir konu olduğunu herkes kabul ediyordu.
Ancak bu zor konuya taraflar çok pragmatik bir şekilde yaklaşınca mülkiyet zor konu olmaktan çıkarıldı.
Ve ilerleme sağlandı.

Amerika, İngiltere ve Almanya Dışişleri Bakanlarının bu ay içerisinde adaya yapacakları ziyaretler şimdi çok daha fazla önem kazanmış durumda...
Bu ülke Dışişleri Bakanlarının özellikle mülkiyet konusunda çözüm için ihtiyaç duyulacak finansal desteği sağlama konusunda yardımcı olacak formüllerle adaya gelmeleri bekleniyor.
Müzakere sürecine güçlü bir destek verme amacıyla adaya gerçekleştirilecek bu ziyaretlerin mülkiyet meselesinde ihtiyaç duyulacak bir fonun nasıl oluşturulabileceği sorusuna yanıt getirmesi, ziyaretleri daha bir anlamlı ve verimli hale getirecek.
Şimdi müzakere masasında sırada toprak konusu var.

Kuşkusuz toprak konusu müzakerelerin gerçekten en zor konusu.
Bu nedenle de kritik bir konu olarak değerlendiriliyor.
Liderler diğer konularda gösterdikleri uyum ve başarıyı bu konuda da gösterirlerse kapsamlı bir çözüm planının ortaya çıkması için artık önlerinde bir engel kalmayacak.

Ancak şunun da altını çizelim, bu iş o kadar kolay olmayacak.
Yabancı diplomatlar yaptıkları değerlendirmelerde toprak konusunda bir yol kazası yaşanmaması durumunda “bu iş tamadır” diyorlar.

Ama yol kazası olma ihtimali de yüksek.
Yani müzakereler kopacaksa sırf toprak konusunda yaşanacak tartışmalar nedeniyle kopacak.
Kopmazsa da çözüme gidecek yolun önü tamamıyla açılacak.
Liderlerin ve müzakereciler başkanlığındaki ekiplerin bugüne kadar ortaya koydukları performans ve meselelere iyi niyetle pragmatik bir şekilde yaklaşıp çözüm odaklı çalışıyor olmaları çözüm beklentileri konusunda umutları her geçen gün biraz daha yükseltiyor.
Bugüne kadar ortaya konulan performans toprak konusunda da kritik virajın arabayı devirmeden alınacağı güvencesini veriyor.

Dileyelim öyle olsun... 




DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu