kstb

telsim

07-12-2015 12:10 MAGAZİN

Lefkoşa’da kanalizasyon tartışması büyüyor

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kanalizasyon Şubesi yetkilileri ile birlikte Çevre Platformu’yla toplantı yaptı. Toplantıda LTB ile Gönyeli Belediyesi arasındaki kanalizasyon sorunu Çevre Platformu üyelerine aktarıldı.

Lefkoşa’da kanalizasyon tartışması büyüyor

LTB’den yapılan açıklamaya göre, toplantıda, “2001 yılından beri LTB’nin kanalizasyon sistemini kullanan, ancak karşılığında hiçbir bedel ödemeyen Gönyeli Belediyesi’nin olumsuz tavrı aktarılırken”, sistemin işleyişi konusunda slayt gösterisi ile platform üyelerine kapsamlı bilgi verildi.

Açıklamada, uzlaşı çalışmalarına Gönyeli Belediyesi’nin yanaşmadığı ileri sürülürken, bu yüzden sıkıntının çözülemediği savunuldu.

LTB’nin Ekim ayı içerisinde konuyla ilgili olarak İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’na resmi bir yazı yazdığı, dağıtımına Gönyeli Belediyesi’nin de eklendiği bilgisi platform üyelerine aktarılırken, bu yazıda sorunun bakanlığın hakemliğinde 2 Ocak 2016 tarihine kadar karşılıklı uzlaşı ile çözümü için girişim yapılmasının talep edildiği belirtildi.

Verilen bilgilerde, LTB’nin bedelsiz şekilde, Gönyeli Belediyesi’nden tahmini olarak günde 2 bin metre küplük bir sıvı atığı kendi kanalizasyon sistemi aracılığı ile Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıdığı aktarıldı.



Bunun yanında Gönyeli Belediyesi’nin Kermiya Pompa İstasyonu’na 2013 yılında hiçbir mühendislik kriterlerine uymadığı iddia edilen bağlantısının detayları da paylaşıldı.

Belirledikleri tarihe kadar uzlaşı yönünde bir adım atılmaması durumunda LTB’nin hemşerilerinin çıkarlarını korumak zorunda kalacağını belirten LTB Başkanı Mehmet Harmancı, “Gönyeli Belediyesi’nin hiçbir maddi külfet ödemeden Lefkoşalıların sırtına ek yükler bindirdiğini savundu; bunun kabul edilemez olduğunu” belirtti.



Harmancı, konuyu İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’a da aktardıklarını sözlerine ekledi. 

BENLİ AÇIKLAMA YAPTI

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, belediyelerin birlik olma zamanının geldiğini, bu konuda tarihi sorumluluk gerektiren bir aşamadan geçildiğini söyledi.

Benli, “kanalizasyon kullanım bedelinin 14 yıldır Gönyeli Belediyesi tarafından LTB’ye ödenmediği” yönünde LTB tarafından yapılan açıklama ve uzlaşı çağrısı hakkında TAK’a yaptığı açıklamada, “konunun ifade edildiği gibi olmadığını” belirtti.

Benli açıklamasında, “Şimdi birlik zamanıdır, detaylar varsa oturulur, çözülür” ifadelerini kullandı.

Ahmet Benli, bu arada Türkiye’den gelen suyun yönetimi konusunda belediyelerin birlik olarak, bu tarihi sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin de altını çizdi.




Etiketler :
DİĞER MAGAZİN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu