kstb

telsim

30-04-2019 21:04 GÜNDEM

Kuzey Kıbrıs’ta sektörünün lideri KKTCELL, alanındaki ilk Güneş Enerji Santrali’nin açılışını gerçekleştirdi

20 yıldır iletişim ve teknoloji alanındaki tüm yatırımlarını çevre duyarlılığı ile sürdüren Kuzey Kıbrıs Turkcell, Vadili köyünde 10 dönümlük bir arazi üzerine Güneş Enerji Santrali’nin açılışını gerçekleştirdi. Kuzey Kıbrıs’ta devredeki 8’inci büyük güneş enerji santrali olan yatırım, 2.500 adet yüksek verimli panel ile 9 adet santral tipi inverterden oluşmaktadır. Düzenlenen açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Kuzey Kıbrıs Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Koç, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü ve Lifecell Digital Yönetim Kurulu Üyesi Harun Maden, basın mensupları, Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Lifecell Digital çalışanları katıldı.

Kuzey Kıbrıs’ta sektörünün lideri KKTCELL, alanındaki ilk Güneş Enerji Santrali’nin açılışını gerçekleştirdi

Kuzey Kıbrıs Turkcell’den Adamıza 6 Milyon TL’lik Yeşil Enerji Yatırımı

 

Kuzey Kıbrıs Turkcell ülkemizde Güneş Enerji Santrali’nin açılışını gerçekleştirerek, alanında KKTC’de ve Turkcell Grup şirketleri içerisinde de Güneş Enerji Santrali olan ilk şirket oldu. Toplam maliyeti yaklaşık olarak 6 Milyon Türk Lirasını bulan Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santrali, 900 kWp gücünde olup, orta gerilim üzerinden şebekeye verilecek olan tahmini enerji üretiminin yılda 1.510.918 kWh  saat olarak gerçekleşmesini ve doğaya 906,481 kg‘lık karbon emisyonunun salınımının engellenmesi öngörülmektedir.
 

Törende Genel Müdür Harun Maden’in açılış konuşmasını Turkcell Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanının konuşmaları ile protokol konuşmaları takip etti. Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisinin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarının, Vadili Belediye Başkanının, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanının,  Kuzey Kıbrıs Turkcell Yönetim Kurulu Başkanının ve Üyelerinin, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürünün ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcılarının katılması ile “Geleceğimiz için Temiz Enerji” sloganıyla Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santrali’nin temsili açılış töreni, Güneş Enerji Santrali saha gezisi ile son buldu.

 

Harun Maden: “Bugün Kuzey Kıbrıs’ta Güneş Enerji Santrali’ne sahip ilk ve tek operatör olma gururunu yaşıyoruz”

 

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kurulduğu günden bu yana iletişim ve teknoloji alanında birçok yenilik yaparak müşterilerine en kaliteli hizmeti sağlamak ve en yeni teknolojileri sunmak için çalıştıklarını belirterek konuşmasına başladı. Maden, “Bu yıl bizim 20. kuruluş yılımız. 20 yıl içerisinde ülkedeki lider konumumuzun da verdiği sorumluluk ve bilinç ile bu ülkenin insanlarına dünya ile eş zamanlı ve dünya ile aynı standartlarda teknolojiyi sunmayı kendimize misyon edindik. 20 yıllık sürede ülkemize sadece teknoloji alanında 288 milyon Türk Lirasını aşan yatırım gerçekleştirdik.” dedi. Açılışı gerçekleştirilen Güneş Enerji Santrali’nin detaylarını ise şu sözlerle açıkladı: “Mobil iletişimde, teknolojide ve halka hizmette ilkler hep Kuzey Kıbrıs Turkcell’in eseri oldu. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta Güneş Enerji Santrali’ne sahip ilk ve tek operatör olma gururunu yaşıyoruz. Bu proje, aradan geçen zaman içerisinde yapılan birçok fizibilite çalışmaları sayesinde ve yakın zamanda yapılan yasal değişikliklerin, tüketim noktasından farklı bir yerde toplu mahsuplaşmaya olanak sağlanması ile hayata geçme imkânı bulmuştur. İhalenin tamamlanması ve sözleşmenin imzalaması ile takriben 4,5 ay gibi kısa bir sürede projemizi tamamlamış ve santralimizi tam kapasite ile devreye almış bulunmaktayız. Kıbrıs’ın kendine özgü kısıtları bulunmaktadır imkânları olduğu gibi. Adamızdaki güneş ışınlarının verimliliği, Türkiye’nin en verimli noktasındaki güneş ışınlarının verimliğinden ’ye yakın daha fazladır. Bu durum Kıbrıs’ın sağladığı imkânlardan biridir. Ancak Kıbrıs’ta bir de kısıt bulunmaktadır. Enerji alanında maalesef kısıtlı bir network’e sahibiz. Bu kısıtlama, yenilenebilir enerji sektöründe arzuladığımız kadar yatırımı gerçekleştirmemize imkân vermiyor. Türkiye ile aramızdaki enerji bağlantısı hayata geçirildiğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en önemli ekonomi dinamiklerinden birisi “Yenilenebilir Enerji” konusu olacaktır. Bizler, Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak Güneş Enerji Santrali’miz ile şimdiden bu alan için başlangıç yapmış oluyoruz. Türkiye ile enerji kablo bağlantısı gerçekleştiği zaman yatırımlarımızı artırarak devam etmek istiyoruz. Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak mevcut şartlarda da yeni bir güneş enerji santrali için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

 

Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz, toplam maliyeti yaklaşık olarak 6 Milyon Türk Lirasını bulan santralimiz, toplamda 2.500 adet yüksek verimli panel ile 9 adet santral tipi inverterin 10 dönümlük bir arazi üzerinde konumlandırılması ile inşa edilmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta devredeki 8’inci büyük güneş enerji santralidir ve orta gerilim üzerinden şebekeye verilecek olan tahmini enerji üretiminin yılda 1.510.918 kWh  saat olarak gerçekleşmesini ve doğaya 906,481 kg‘lık karbon emisyonunun salınımının engellenmesini öngörmekteyiz.” Maden sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Santralimizin devreye alınması ile Kuzey Kıbrıs Turkcell müşterilerine karbon ayak izini azaltmanın ve ülkemizin çevre ve doğasının korunmasına katkı koymanın haklı gururunu yaşamaktayız. Tesisimiz yaklaşık 200 evin enerji ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip olup, KIB-TEK şebekesindeki talep yükünün hafifletilmesine ve bölgedeki enerji kalitesinin iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır. Santralimizin ülkem ve şirketim adına hayırlara vesile olmasını temenni ederim.”

 

Murat Erkan: “Enerjinin ne kadar önemli olduğunu bilen bir şirket olarak Kuzey Kıbrıs’ta hayata geçirilen Güneş Enerji Santralimiz, bizler için önemli ve öncü bir yatırım olmuştur”

 

Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santrali açılış töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “ Turkcell olarak biz her zaman yeniliklerin peşinde olurken kalitenin de markası olmak istiyoruz. Bu vizyonumuzu da GSM operatörü olurken, fiber optik alt yapı inşa ederken, finansal servis yaparken ve enerji sistemleri işimizde de aynı hassasiyet ve şevk ile devam ettiriyoruz. Türkiye’de, Turkcell Enerji Şirketi’mizi kurduk. Enerji şirketimiz, temelde var olanı yeniden yapmak yerine, “Enerjiyi nasıl daha verimli ve güzel kullanırız? Halkımıza ve müşterilerimize hizmetimizi nasıl daha kolay ulaştırırız?” sorularına cevap vermek için çalıştı. İmkânları göz önünde bulundurduğumuzda güneş, gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerekse Türkiye için birçok anlamda en önemli kaynaklardan birisi. Bizler de Turkcell olarak, bu verimli kaynakları kullanmak adına birçok önemli yatırımlar yapıyoruz ve böyle önemli yatırımlar yapmaya da devam etmek istiyoruz. Çünkü Turkcell karakter itibariyle yatırımcı bir şirkettir. Turkcell, yatırımları her zaman uzun vadede düşünen bir yapıya da sahiptir. Bir bölgeye yatırım yapıldığı zaman o bölgenin uzun dönemli verimliliğine çok önem veriliyor. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz yenilenebilir enerji santrali de bu bahsettiğimiz konu için mükemmel bir örnektir. Bu yatırımlarımızı çoğaltmak ve miktarlarını artırmak istiyoruz. Enerjinin ne kadar önemli olduğunu bilen bir şirket olarak Kuzey Kıbrıs’ta hayata geçirilen Güneş Enerji Santralimiz, bizler için önemli ve öncü bir yatırım olmuştur. Emeği geçen herkesi tebrik ederim.”

 

Ahmet Akça: “Türkiye’den önce Kuzey Kıbrıs’ta bu hizmetimizi başlatmış olmamız çok anlamlıdır ”

“Doğru bir iklimde ve doğru bir coğrafyada bu projeyi başlatmış olmak çok değerlidir”

 

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ise şunları söyledi: ” Öncelikle bu tesisi Kuzey Kıbrıs’a kazandıran Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden ve tüm ekibini tebrik ediyorum. Türkiye’den önce Kuzey Kıbrıs’ta bu hizmetimizi başlatmış olmamız çok anlamlıdır. Enerjinin hayatımız için ne kadar önemli olduğunun hepimiz farkındayız.  Enerji dijital hayatın, hayat suyudur. Günümüzde artık enerji olmadan endüstriden, dijitalden ve yeni teknoloji gelişiminden bahsetmek mümkün değildir. Dünyamızın kaynaklarını tüketen, çevreye ve insan sağlığına zarar veren sistemlerden öte doğal ve yenilenebilir olan sistemleri üretmek Turkcell’in temel görevlerindendir. Biliyorsunuz Turkcell, dünyanın önemli şirketlerinden bir tanesidir. Turkcell olarak bizler kendimize, “Dünya’nın ilk Dijital Operatörüyüz” diyoruz. Şu anda Kuzey Kıbrıs’ta da var olan Turkcel’in dijital ürünlerinin dünyanın birçok ülkesinde satışını gerçekleştiriyoruz. İnanın; Rusya’dan Güney Afrika’ya, Nepal’den Karayipler’e kadar Turkcell’in ürünleri konuşuluyor. Burada çok önemli bir başarı vardır. Bu başarımızı bizler önce Kuzey Kıbrıs’ta sizler ile paylaştık. Turkcell olarak tüm yaptığımız işlerimizi ilk olarak Kuzey Kıbrıs’ta yapmaya gayret ediyoruz. Turkcell’in kuruluşundan sadece beş sene sonra Turkcell’in Türkiye’deki varlığını nasıl Kuzey Kıbrıs’a da taşımış isek tüm yeni ürünlerimizi ve servislerimizi burada denedik ve başarılarını sizler ile paylaştık. Yenilenebilir enerji olan güneş enerjisine ilk yatırımımızı da ilk olarak Kuzey Kıbrıs’a yaptık. Bu bakımdan; Turkcell ve Kuzey Kıbrıs Turkcell arasındaki bağın, Türkiye’de yaşanan vatandaşlar ile Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan vatandaşlar arasındaki bağın ve Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’i arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunun bir ifadesi olarak belirtmek istiyorum. Doğru bir iklimde ve doğru bir coğrafyada bu projeyi başlatmış olmak çok değerlidir.”

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, konuşmasının sonunda ise Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden ile birlikte Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santrali’nin hayata geçmesinde üstlendiği görevdeki özverili çalışmalarından ve üstün katkılarından dolayı Kuzey Kıbrıs Turkcell çalışanı Tayfun Atıfsoy’a teşekkür plaketi takdim etti.

Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan: “Güneş Enerji Santrali’ne Vadili Köy’ümüzde ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz”

Açılış töreninde konuşan Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan ise: “Öncelikle, bugün açılışı gerçekleştirilen Güneş Enerji Santrali’ne Vadili Köyü’müzde ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. Ümit ederim ki ileriki yıllarda birçok farklı projelerde Kuzey Kıbrıs Turkcell ile beraber olacağız. Sermayesini kamu ile paylaşmak isteyen herkese buradan seslenmek istiyorum. Buyurunuz, geliniz Mesarya’mızı sizin ile şenlendirelim ve Mesarya’mızı sizinle daha üretir noktaya taşılayım. Güneş Enerji Santrali’nin hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim.” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı: “Ülkemizin her noktasına önemli yatırımların yapılmasında Turkcell’in ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ne kadar önemli bir rol üstelendiği ve ne kadar başarılı olduğu burada gözler önündedir ”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı ise bu güzel yatırım projesinin açılış töreninde bakanlığını temsil etmekten duyduğu memnuniyeti ve mutluluğu belirterek “ çeşitli alanlarda ülkemizin her noktasına önemli yatırımların yapılmasında Turkcell’in ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ne kadar önemli bir rol üstelendiği ve ne kadar başarılı olduğu burada gözler önündedir.

Ülkem adına, bu projenin her alanında emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletmek isterim. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, kendi görüşüme göre bir diğer ismi ile “Teknoloji Bakanlığı’dır. Sadece bu alanda değil, iletişim ve enerji alanında Turkcell’in daha da başarılı olmasını canı gönülden isteriz. Çünkü ülkemize istihdam, yatırım ve katma değer olarak geri dönüyor. Bakanlık olarak, teknolojinin ilerlediği noktada da nesnelerin internetine doğru gidiyor olduğumuz aşikâr ve bunun farkındayız. Burada bakanlık olarak üzerimize düşen görevin ve sorumluluğun farkındayız. Özellikle ülkemizin, her alanına fiber optik alt yapının kaliteli ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşması ve burada kamu ile özel sektörün iş birliği içerisinde nelerin yapılabileceğinin farkındayız. Bu alanda ülkemizde her noktaya bu yatırımların en son teknoloji ile gelmesini sağlamak ve üzerimize düşeni yapmak için canla başla çalıştığımızı söylemek isterim. Ülkemizin, küçük ölçeğine rağmen çok önemli yatırımları çekebilecek, kaliteli hizmetlerin ve katma değerlerin sunulabileceği bir ülke olduğu aşikârdır.  Yönetim ve devlet olarak üzerimize düşenin en iyisini yapmamız gerektiğinin ve bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın ve diğer teknoloji yatırımlarının önünü açmamız gerektiğinin farkındayız. Bundan dolayı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı olarak üzerimize düşen her şeyi yapmak için canla başla çalıştığımızı tekrar belirtmek isterim. Ülkemizin her alanında bu ve diğer yatırımların artarak devam etmesini ve Turkcell’in de bu konuda daha nice başarılara imza atmasını canı gönülden istiyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri:

“Ülkemin girişimci ruhunun varmış olduğu noktayı bu somut Güneş Enerji Santrali projesinde görmüş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum”

Türkiye’nin önde gelen iletişim şirketlerinden biri olan Turkcell’in Kuzey Kıbrıs’ta uzantısı olan Kuzey Kıbrıs Turkcell’in bu yatırımında sizlerle olduğum için onur ve gurur duyuyorum diyerek sözlerine başlayan Başçeri “ ülkemin girişimci ruhunun varmış olduğu noktayı bu somut Güneş Enerji Santrali projesinde görmüş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu nedenle, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden başta olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarına bu güzel eseri hayata geçirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Onun da ötesinde Kuzey Kıbrıs Turkcell’in bu projesine inanan ve destekleyen Turkcell Yönetim Kurulu’na da vermiş oldukları destek için teşekkür ediyorum” diyerek devam etti.

Başçeri, “Bu proje ile etrafı tarım arazi olan bir bölgede güneş enerji panelleri de yapılabiliyor.  Sadece bunun önündeki engellerin kaldırılması ve kısıtların aşılması gerekiyor. Girişimci ruha, fikirlerini hayata geçirebilme noktasında imkân sağlanması gerekiyor. Bu noktalar önemlidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde elektrik üretiminin miktarınınım artırılmasının gerekliliğini herkes vurguluyor ve bu konuda hem fikiriz. Bu elektrik miktarının nasıl artırılacağı konusunu bizler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamları da düşünmektedir. Canı gönülden bu miktar artırıldığında, bu güneş enerji santrallerinin, rüzgâr enerji santralleri ile birlikte daha da artacağına inanmaktayım. Böyle olunca da Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapmanın önündeki maliyet engelinin aşılacağını düşünüyorum. Çünkü bugün hayatın her alanında konuştuğunuz herkes elektrik maliyetinin,  yatırım maliyetlerini çok yukarıya çektiğinden şikâyet ediyor. O nedenle, girişimcilerin, önlerindeki bu yatırım maliyeti sorunsalını ortadan kaldırmak gerekiyor. Bunun için de enerji sektörü başta olmak üzere girişimci ruha imkân sağlayacak şekilde bir zihniyet değişimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu duygu ve düşünceler ile Güneş Enerji Santrali’nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Öncülüğü ve girişimciliği için de Kuzey Kıbrıs Turkcell’i tebrik ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.


HABER VİDEOSU





DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu