kstb

telsim

16-11-2018 09:24 SAĞLIK

Kuşburnu çekirdeğiçekirdeği yağı mucizesi

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen kuşburnu bitkisinin (Rosa canina) çekirdeğinden elde edilen yağ da mucizevi özellikleriyle dikkat çekiyor...

Kuşburnu çekirdeğiçekirdeği yağı mucizesi

Antioksidan kapasitesi en yüksek bitki

İki bin yıldır insanlar tarafından kullanılan kuşburnu, son yıllarda ününü tüm dünyada hızla artırdı. Bu bitkinin ününün artmasında en büyük katkıyı, kuşburnunun ‘dünyanın antioksidan kapasitesi en yüksek yenilebilir bitkisi' olduğunun anlaşılması sağlamıştır.

Gerek antioksidan kapasitesi gerek içeriğindeki karotenoidler ve askorbik asit, organik asitler, çoklu doymamış yağ asitleri ve fenolikler nedeniyle kuşburnu, fonksiyonel gıdalar, doğal ilaçlar ve doğal ilaçların hazırlanması için değerlendirilen bir ürün haline gelmiştir.

Kireçlenme ve romatoid artritte de etkili

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, 50 yaş ve üzerindeki kişilerde sık görünen bir eklem hastalığıdır. En çok etkilediği eklemler eller, kalça, diz ve omurgadır. Kireçlenmenin önemli bir tetikleyicisi ise obezitedir. Birçok araştırma, kuşburnu ve kuşburnu ekstraktının, kireçlenme ve romatizmal artirit gibi kireçlenme ve romatizma hastalıklarının tedavisini desteklediği, ağrı ve sertliği azaltarak eklem sağlığına katkıda bulunduğu, özellikle kireçlenmeye karşı etkili olabildiği belirtilmektedir.

karin-ici-yagi
 

Yağ yakıp, kolay kilo verdiren ürün

 

Sadece kuşburnu çekirdeklerinde bulunan bir kaempferol türevinin anti-obezite aktivitesinde rol oynayabileceği belirtiliyor. Japonya obeziteye karşı etkili bir gıda bulmak için çalışan bir araştırma grubu, kuşburnu ekstraktının güçlü anti-obezite etkileri olduğunu, kuşburnu ekstraktının vücut iç organ yağını azalttığını ve kuşburnu özütünün obezitenin önlenmesi için iyi bir gıda maddesi olabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar bu etkiyi, büyük bir kuşburnu tohumu bileşeni olan tiliroside'in yağ metabolizması ivme ve glikoz temizleme etkisi yaratarak sağladığını belirtti.

yuzde-yuz-dogal
 

Yüzde yüz doğal olmalı

Tüm bitkisel yağlarda olduğu gibi kuşburnu çekirdeği yağının da ‘süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu yöntemi'yle üretilmiş olması önemlidir. Bu değerlendirmeler karşısında kuşburnu meyvesinin tohumlarından Süperkritik CO2 ekstraksiyonu yöntemiyle yüzde yüz doğal, katkısız ve tam saflıkta elde edilen yağ / ekstraktlar FDA kriterlerine göre güvenli, GRAS statüsünde ürünler yani güvenilir ürünler olmaktadır. Nitekim yapılan araştırmalar, Süperkritik CO2 ekstraksiyonu yöntemiyle elde edilen yağ daha iyi kalitede, doğal ve tam saflıktadır. Solventle soğuk presleme işlemine göre her yönden daha üstün niteliktedir.

 
 



DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu